Shutterstock Elena ZajchikovaOrašasti plodovi ovoj poslastici daku posebnu teksturu, ali i obogaćuju ukus
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
U danima posta, kada su mnogi sastojci isključeni iz ishrane, naši preci su pokazivali izuzetnu kreativnost i veštinu u pripremi poslastica koje su bile ne samo jednostavne, već i bogate ukusom. Jedan od takvih tradicionalnih slatkih hlebova, pripremljen na vodi, sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima, predstavlja pravu riznicu aroma i tekstura koje bude sećanja na toplinu doma i zajedništvo.
Ovaj hleb, poznat i kao posni slatki hleb, svedoči o umeću domaćica da od osnovnih sastojaka stvore poslasticu koja zadovoljava i najistančanija nepca. Kombinacija suvog voća i orašastih plodova daje mu posebnu sočnost i hrskavost, dok sveži kvasac obezbeđuje mekoću i prozračnost testa.
Sastojci:
500 g brašna (belo, integralno ili mešavina)
25 g svežeg kvasca
250 ml mlake vode
100 g domaćeg džema
Prstohvat soli
150 g suvog voća (suve šljive, smokve, urme, suvo grožđe)
100 g orašastih plodova (orah, badem, lešnik)
1 kašičica cimeta
Rendana korica jednog limuna ili pomorandže
Shutterstock
Orašasti plodovi ovoj poslastici daku posebnu teksturu, ali i obogaćuju ukus
Priprema:
U manjoj posudi razmutite sveži kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode. Ostavite na toplom mestu 10–15 minuta da se aktivira i zapeni.
Suvo voće sitno iseckajte i potopite u toplu vodu na 10 minuta da omekša, zatim ga ocedite. Orašaste plodove grubo iseckajte. U mlakoj vodi razmutite domaći džem.
U velikoj činiji pomešajte brašno, so i cimet. Dodajte aktivirani kvasac i džem razmućen u vodi. Mešajte dok ne dobijete glatko testo, a zatim umešajte pripremljeno suvo voće, orašaste plodove i rendanu koricu citrusa. Dobro sjedinite sve sastojke.
Pokrijte činiju čistom krpom i ostavite testo na toplom mestu oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
Kada testo naraste, premesite ga na blago pobrašnjenoj površini i oblikujte u željeni oblik (okrugli hleb ili stavite u podmazan kalup za hleb). Ostavite da odmara još 20–30 minuta.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pre pečenja, površinu hleba možete blago zaseći nožem i posuti brašnom ili dodatnim orašastim plodovima. Pecite 35–40 minuta, ili dok hleb ne dobije zlatno-smeđu boju i ne zvuči šuplje kada kucnete po korici.
Izvadite hleb iz rerne, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi na rešetki pre sečenja. Pre posluživanja, ovaj slatki hleb možete posuti šećerom u prahu.
Ovaj posni slatki hleb savršen je primer kako se od jednostavnih sastojaka može napraviti ukusna i aromatična poslastica. Bogatstvo suvog voća i orašastih plodova pruža posebnu teksturu i slatkoću, dok sveži kvasac daje mekoću i prozračnost. Idealan je uz šolju toplog čaja ili kao slatki zalogaj tokom dana.
Ovaj manastirski recept, koji monasi na Svetoj gori ne menjaju vekovima, donosi jedinstven spoj ukusa i mirisa. Savršena poslastica bez mleka i jaja, idealna za dane posta, ali i za sve koji uživaju u zdravim, starinskim receptima.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uz pravi recept, post na vodi postaje prava gozba! Isprobajte ukusne i hranljive punjene paprike koje će obogatiti vašu trpezu i uneti novu dimenziju u posnu ishranu.
Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje.
U knjizi “Duhovne pouke oca Joila” autora Vladimira Kljajevića, porodica otkriva detalje susreta sa ocem Joilom, neobičnim znakovima na sahrani i snazi pravoslavne molitve.
Od zmija sa krstom na glavi i cvetanja suvih ljiljana do reke Jordana koja menja tok – vernici širom sveta u ovim čudima vide živu potvrdu Božijeg prisustva.
Porodično krstarenje Halkidikijem pretvorilo se u noćnu moru kada se šestometarski čamac iznenada prevrnuo, a pomorska straža i helikopter Ratnog vazduhoplovstva izveli složenu akciju spasavanja.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Miris pečenih kolača, bogat karamel krem i tradicija preneta s kolena na koleno donose porodičnu toplinu i radost zajedništva, baš onako kako nas u pravoslavlju uči blagodat gostoprimstva i zajedništva.
Publika je imala priliku da među prvima pogleda epizodu "Simeon i Ana“, posvećenu nesvakidašnjoj životnoj priči supružnika koji su, nakon 65 godina zajedničkog života, odlučili da se zamonaše.
Nekada nezaobilazno jelo na trpezama u Bosni, Sandžaku i na Kosovu i danas budi nostalgiju, dok jednostavni sastojci pričaju priču o okupljanju za Bajram, ali i za druge svečane prilike.
Otkrijte recept iz kuvara Katarine Popović Midžine štampanog 1877, koji vekovima krasi srpske trpeze - hrskave maviše čuvaju duh doma, praznika i zajedništva, prenoseći radost s generacije na generaciju.
Dok je služio veličanstvenu misu na Trgu Svetog Petra, svetitelj je pokazao spontanost i ljudskost u trenutku koji je postao viralan na društvenim mrežama.
„Božji influenser“ iz Milana proglašen je svetim pred očima svoje majke, a prisustvo porodice na misi u Vatikanu pokazalo je svetu da vera, ljubav i tehnologija mogu oblikovati večnost.
Snimak koji kruži društvenim mrežama podigao je prašinu - zbog jednog zagrljaja u dvorištu džamije sada im preti kazna za javno vređanje verskih vrednosti.
Miris pečenih kolača, bogat karamel krem i tradicija preneta s kolena na koleno donose porodičnu toplinu i radost zajedništva, baš onako kako nas u pravoslavlju uči blagodat gostoprimstva i zajedništva.
U nadahnutim rečima besede Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog za 14. utorak po Duhovima govori se o smislu Isaijinog proročanstva i snazi Hristovog glasa koji i danas odzvanja kroz Crkvu i čitavu vaseljenu.