Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
U ovom skromnom, ali ukusnom kolaču, odražava se snaga prirode i smirenje posta. Iako bez brašna i šećera, ovaj kolač obiluje toplinom i slasti plodova zemlje. Ova posna poslastica nas podseća da su zdravlje i duhovni mir neraskidivo povezani. Sočne jabuke i višnje, zlatne grožđice, hranljive ovsene pahuljice i blagotvorni orašasti plodovi, sjedinjeni u smesi koju vezuje ljubav, čine da svaki zalogaj bude blagoslov za telo i dušu. Neka vas njegov ukus podseti da prava radost dolazi iz jednostavnosti i darova koje nam je Stvoritelj nesebično dao.
Sastojci:
100 g grožđica
1 šolja ovsenih pahuljica (100 g)
2 jabuke
120 ml mineralne vode
1 banana
100 g višanja
1 kašičica praška za pecivo
Biljno ulje (za podmazivanje posude za pečenje)
50 g brazilskih oraha ili badema
100 g suvog grožđa (sultanije)
Shutterstock/Pinkyone
Priprema:
Grožđice i sultanije preliti ključalom vodom i ostaviti nekoliko minuta da omekšaju. Ovsene pahuljice samleti u blenderu dok ne postanu sitne.
Oljuštiti jabuke, ukloniti im jezgro, pa ih sa 120 ml vode izblendirati u glatku smesu. Bananu izgnječiti viljuškom, dodati u smesu i sjediniti sa pasiranim jabukama.
Procediti omekšane grožđice i sultanije, dodati ih u smesu zajedno sa višnjama i dobro promešati.
Dodati prašak za pecivo i ponovo promešati.
Zagrejati rernu na 180°C. Posudu za pečenje podmazati biljnim uljem. Uliti testo u pripremljenu posudu. Iseckati brazilske orahe ili bademe i posuti ih po vrhu smese. Peći u zagrejanoj rerni 45-50 minuta, dok ne porumeni i ne postane čvrsto u sredini. Uživajte u zdravoj poslastici koja donosi mir i radost!
Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uz malo truda i ljubavi, post postaje gozba! Isprobajte recept za sočne posne pljeskavice koje će obogatiti vašu trpezu i doneti vam istinsku gastronomsku radost.
Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati!
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Poslednje nedelje Velikog posta donose izazove, ali i priliku za duhovnu snagu i telesnu obnovu. Saznajte kako raznovrsna ishrana i pažljivost mogu učiniti ovaj period još snažnijim i blagoslovenijim.
Uz pravi recept, post na vodi postaje prava gozba! Isprobajte ukusne i hranljive punjene paprike koje će obogatiti vašu trpezu i uneti novu dimenziju u posnu ishranu.
Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.