Posni recepti 14.03.2025 | 09:06

NEODOLJIVE SUVE PUNJENE PAPRIKE PO STAROM MANASTIRSKOM RECEPTU OCA GAVRILA: Posna gozba koja osvaja na prvi zalogaj

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NEODOLJIVE SUVE PUNJENE PAPRIKE PO STAROM MANASTIRSKOM RECEPTU OCA GAVRILA: Posna gozba koja osvaja na prvi zalogaj
Shutterstock/Fotologija

Otkrijte kako monasi iz Hilandara pripremaju jedno od najukusnijih jela pravoslavne trpeze – bogato, mirisno i hranljivo, idealno za svaku priliku.

U molitvenom ritmu svetogorskog manastira Hilandar, gde svaka reč i svaki pokret odišu smirenošću, nastao je recept za suve punjene paprike koji osvaja ne samo duhovnom simbolikom, već i bogatstvom ukusa. Ovaj drevni manastirski specijalitet, pripremljen sa ljubavlju i poštovanjem prema postu, ne samo da hrani telo, već uzdiže i duh.

Suve paprike, vekovima prisutne na pravoslavnoj trpezi, u ovom receptu dobijaju posebnu dimenziju – postaju izvanredno jelo puno ukusa, hranljivo i lagano, a istovremeno dovoljno raskošno da zadovolji i najistančanija nepca.

Recept oca Gavrila iz Hilandara otkriva tajne pripreme ovog specijaliteta:

Sastojci:

20-ak suvih paprika sa venca, većih
1/2 šolje pirinča (može i integralni)
1,5 šolja sojinih ljuspica (šolja od 300 ml)
1/2 šolje ječmenih pahuljica
1/2 šolje suncokretovog semena
1 glavica crnog luka
1 struk praziluka
1-2 čena belog luka
1 kašičica slatke crvene paprike i, po želji, 1 kašičica ljute crvene paprike
1 kašika brašna
5 dl soka od paradajza (po mogućnosti domaćeg)
so, biber, suvi začin, ulje

Shutterstock/emretunc57
 

 

Priprema:

Paprike dobro operite, prelijte sa 1 litar ključale vode, poklopite i ostavite da se natapaju.

Na malo ulja propržite sitno seckanu glavicu crnog luka. Kada omekša, dodajte praziluk i beli luk, takođe sitno seckane. Sojine ljuspice i ječmene pahuljice prethodno potopite u mlaku vodu, isperite, ocedite i dodajte u luk. Dodajte i seme suncokreta, začine i pirinač. Kratko propržite pa dodajte crvenu papriku.

Pripremljenom smesom napunite paprike i zatvorite ih kolutom krompira ili komadićem paradajza. Paprike prelijte smesom od jedne kašike brašna razmućene u malo vode, sa dodatkom 6 dl vode, 5 dl soka od paradajza i 1 dl ulja. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 60 minuta.

Ove paprike su prava riznica zdravlja i ukusa – sojine ljuspice obogaćuju ih biljnim proteinima, ječmene pahuljice daju nežnu teksturu, a suncokretovo seme donosi blag orašasti ton. Miris crnog i belog luka, u kombinaciji sa prazilukom, daje jelu punu aromu, dok paradajz i crvena paprika donose boju i blagu kiselost koja osvežava nepce.

Suve punjene paprike oca Gavrila nisu samo jelo – one su priča o trudu, molitvi i zahvalnosti, simbol postojanosti i jednostavne radosti koja se može pronaći u skromnosti. Kada ih poslužite na trpezi, unosite duh svetogorskog manastira u svoj dom.