Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
U svetogorskim trpezarijama, gde se duh smiruje, a telo pronalazi ravnotežu kroz jednostavnost, nastaju i recepti koji hrane ne samo telo, već i dušu. Među njima se izdvaja i ovaj domaći sladoled, spravljen po nadahnuću svetogorskih monaha, koji u spoju molitve i prirode pronalaze lekovitost u svemu. Ključni sastojak – zeleni čaj – poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, blagotvornom dejstvu na um i telo, kao i sposobnosti da osnaži srce i umiri duh. U kombinaciji sa pavlakom, mlekom, puter-keksom i malo kikiriki putera, ovaj osvežavajući letnji desert postaje poslastica sa smirenim duhovnim pečatom – jednostavna, zdrava i puna tišine koja podseća na monašku trezvenost.
shutterstock.com/Africa Studio
Sladoled od zelenog čaja i puter keksića
Priprema:
U srednje velikom loncu sipajte 1 šolju pavlake, dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte preostale 2 šolje pavlake i mleko.
U istu mešavinu ubacite 5 kesica zelenog čaja i lagano kuvajte na tihoj vatri, povremeno mešajući. Mešavina bi trebalo da poprimi zelenu ili svetlosmeđu nijansu, zavisno od jačine čaja. Po želji, kesice možete ostaviti duže za intenzivniji ukus. Kada je gotovo, procedite mešavinu u metalnu posudu i prekrijte je providnom folijom. Ostavite u frižideru da se potpuno ohladi – najmanje 2 sata.
Nakon hlađenja, izvadite mešavinu iz frižidera i sipajte je u aparat za sladoled, pripremajući sladoled prema uputstvu proizvođača. U međuvremenu, blago otopite puter od kikirikija u malom loncu ili u mikrotalasnoj rerni (samo nekoliko sekundi je dovoljno), pa ga ostavite da se prohladi.
Pred sam kraj pripreme sladoleda, dodajte mlevene puter-keksove i otopljeni puter od kikirikija. Prebacite sladoled u pravougaoni metalni kalup, pokrijte poklopcem ili providnom folijom i stavite u zamrzivač na još najmanje 2 sata.
Pre služenja, izvadite iz zamrzivača i oblikujte kugle pomoću kašike za sladoled. Poslužite u činijama, šoljama, ili staklenim čašama. Po želji, pospite usitnjenim keksom ili prelijte čokoladnim mrvicama.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Bez brašna, mleka i miksera — ova jednostavna, a raskošna poslastica pravi se za svega nekoliko minuta i svakim zalogajem budi sećanja na mirisnu, toplu kuhinju iz detinjstva.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
Uprkos napretku medicine, mnogi oboleli od metalnih poremećaja i dalje osećaju da im nedostaje dublji, duhovni oslonac. Tu se otvara prostor za drugačiji, ali ne nužno suprotstavljen pogled – onaj koji dolazi iz vere.
U besedi za 14. Četvrtak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako kroz Duh Sveti i duhovni trud čovek prelazi sa starog u novi život u Carstvu Božjem
U „Molitvi za spasenje od straha“ vladika Nikolaj Velimirović pokazuje kako senke nestaju pred Hristovim svetlom i otkriva put oslobođenja od nevidljivih pritisaka i unutrašnjih stega.
Jerej Lev Liperovski u svojoj knjizi „Čuda i parabole Hristove“ objašnjava kako Jevanđelisti svedoče o bolesti duha, koju može izlečiti jedino vera, molitva i post.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Otkrijte tajnu jednostavnog, ali bogatog jela koje spaja krompir, jaja i pavlaku, i zavirite u manastirsku kuhinju gde je svaka priprema jela bila čin posvećenosti i molitve.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
Prvi razgovor u četiri oka otvorio teme od opstanka hrišćana u Turskoj i na Bliskom Istoku, preko rata u Ukrajini, do priprema za obeležavanje 1700 godina od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji.
U svetinji pored Golupca, 21. septembra sabraće se verni iz svih krajeva Srbije i dijaspore da obeleže 90 godina od kada su ovu čudotvornu relikviju ruski monasi doneli u Srbiju.
Tri dana pre dijagnoze, ova mlada devojka iz Benkovca u Hrvatskoj sasvim slučajno je otkrila Svetog Karla Akutisa, a njegove molitve i prisutnost danas joj daju snagu i mir u svakom trenutku.
Nakon brutalnih uvreda igumanu i monaštvu, te pretnji supruge Nenada Nikaljevića u sudu, tenzije u Donjim Brčelima ne jenjavaju – jeromonah Nikon otkriva šta ga je najviše uznemirilo.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
U svojoj besedi za 15. sredu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički nas vodi kroz Kanu Galilejsku i pokazuje kako svako Hristovo čudo, od isceljenja do prosvetljenja, u svojoj suštini pretvara našu svakodnevicu i ljudsku prirodu u izvor radosti i svetlosti.