Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
U svetogorskim trpezarijama, gde se duh smiruje, a telo pronalazi ravnotežu kroz jednostavnost, nastaju i recepti koji hrane ne samo telo, već i dušu. Među njima se izdvaja i ovaj domaći sladoled, spravljen po nadahnuću svetogorskih monaha, koji u spoju molitve i prirode pronalaze lekovitost u svemu. Ključni sastojak – zeleni čaj – poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, blagotvornom dejstvu na um i telo, kao i sposobnosti da osnaži srce i umiri duh. U kombinaciji sa pavlakom, mlekom, puter-keksom i malo kikiriki putera, ovaj osvežavajući letnji desert postaje poslastica sa smirenim duhovnim pečatom – jednostavna, zdrava i puna tišine koja podseća na monašku trezvenost.
shutterstock.com/Africa Studio
Sladoled od zelenog čaja i puter keksića
Priprema:
U srednje velikom loncu sipajte 1 šolju pavlake, dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte preostale 2 šolje pavlake i mleko.
U istu mešavinu ubacite 5 kesica zelenog čaja i lagano kuvajte na tihoj vatri, povremeno mešajući. Mešavina bi trebalo da poprimi zelenu ili svetlosmeđu nijansu, zavisno od jačine čaja. Po želji, kesice možete ostaviti duže za intenzivniji ukus. Kada je gotovo, procedite mešavinu u metalnu posudu i prekrijte je providnom folijom. Ostavite u frižideru da se potpuno ohladi – najmanje 2 sata.
Nakon hlađenja, izvadite mešavinu iz frižidera i sipajte je u aparat za sladoled, pripremajući sladoled prema uputstvu proizvođača. U međuvremenu, blago otopite puter od kikirikija u malom loncu ili u mikrotalasnoj rerni (samo nekoliko sekundi je dovoljno), pa ga ostavite da se prohladi.
Pred sam kraj pripreme sladoleda, dodajte mlevene puter-keksove i otopljeni puter od kikirikija. Prebacite sladoled u pravougaoni metalni kalup, pokrijte poklopcem ili providnom folijom i stavite u zamrzivač na još najmanje 2 sata.
Pre služenja, izvadite iz zamrzivača i oblikujte kugle pomoću kašike za sladoled. Poslužite u činijama, šoljama, ili staklenim čašama. Po želji, pospite usitnjenim keksom ili prelijte čokoladnim mrvicama.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Bez brašna, mleka i miksera — ova jednostavna, a raskošna poslastica pravi se za svega nekoliko minuta i svakim zalogajem budi sećanja na mirisnu, toplu kuhinju iz detinjstva.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
Odluka Grčke pošte da zatvori filijalu na Atosu izazvala je burne reakcije među monasima, za koje pošta nije obična služba, već duhovna veza sa svetom kroz koju putuju blagoslovi, ikone i pisma vernika.
U svetinji pored Dunava, gde su vekovima ćutale monaške molitve, postrig monaha Nestora označio je novo poglavlje u istoriji ovog drevnog manastirskog kompleksa.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
Od nekoliko jednostavnih sastojaka nastaje prava riznica ukusa – od kokos kiflica do išlera i kolača s orasima i rumom, koji donose onaj neponovljivi osećaj topline domaćih, s ljubavlju pripremljenih kolača.
Pripremite ove nežne kolačiće po receptu koji se čuva generacijama i otkrijte kako svaki zalogaj može da probudi sećanja, poveže porodicu i upotpuni praznično slavlje.
Sabrani verni narod zajedno sa državnim zvaničnicima u tišini i molitvi odali poštovanje stradalima dok su patrijarhove reči o miru i jedinstvu dirnule srca svih prisutnih.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Na blagoslovenom mestu gde se spajaju Dunav i Sava, patrijarh srpski služio je liturgiju i predvodio litiju do kapele Svete Petke, pozvavši vernike da se saberu u veri i Hristovu reč postave kao temelj života.
Od molitava za zdravlje i porodičnu sreću do isceljenja koja se prepričavaju generacijama — žene širom Srbije svedoče kako im je Sveta Petka vratila snagu, veru i mir u srcu.
Beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog za 22. Ponedeljak po Duhovima govori o snazi koja nadilazi vreme i prostor, i o jeziku koji prenosi ljubav, radost i unutrašnju svetlost.
Pouke omiljenog patrijarha srpskog nisu bile uputstva, već životni primer – tiha istina koja nas i danas podseća da vera ne živi u propovedi, već u svakodnevnom hodu i ličnom svedočanstvu.