Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
U zapisima iz kuhinja Svete gore stoji da je sardina mala i jednostavna riba, ali njena hranljiva vrednost je nezamenjiva, te je veoma zastupljena u ishrani svetogorskih monaha. Ova skromna riba, puna korisnih masnoća i vitamina, daje snagu u dugim danima molitve i rada, a priprema se brzo i sa ljubavlju.
Donosimo vam recept za sardine plaki, tradicionalno grčko jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje se najčešće priprema leti, u dane kada je po crkvenom kalendaru dozvoljeno jesti ribu. Poslužite ga uz krišku sveže pečenog hleba i uzmite trenutak mira, baš kao što to čine i oci Svete gore, zahvaljujući Gospodu na svakom zalogaju.
Sastojci:
1 kg sardina
4 zrela paradajza
2 velika crna luka
2–3 čena belog luka
1/2 šolje maslinovog ulja
1 mala veza seckanog peršuna
origano
so i biber po ukusu
1/2 kašičice šećera (po želji)
shutterstock/Amarita
Hranljiva vrednost sardina je nezamenjiva, te je veoma zastupljena u ishrani svetogorskih monaha
Priprema:
Očistite sardine i pažljivo ih filetirajte. Očistite luk i isecite ga na kolutove. U blenderu izmiksajte paradajz zajedno sa belim lukom.
Sipajte deo maslinovog ulja u tepsiju, pa poređajte sardine tako da koža bude okrenuta nagore. U šerpi zagrejte preostalo maslinovo ulje i propržite luk. Po želji, dodajte i malo šećera. Zatim sipajte usitnjeni paradajz sa belim lukom u šerpu. Začinite sos solju i biberom, pa ostavite da vri oko 10 minuta.
Pred kraj dodajte seckani peršun i origano. U međuvremenu, stavite sardine da se zapeku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Kada je sos gotov, prelijte njime sardine tako da ih potpuno pokrije, pa nastavite pečenje još oko 15 minuta.
Savet monaha:
Možete pripremiti sardine i bez filetiranja, sa kostima, čime štedite vreme i zadržavate sve hranljive vrednosti koje se nalaze u njihovim kostima. Ipak, filetiranjem se olakšava konzumacija, naročito deci. Ukoliko vam prija pikantniji ukus, možete dodati čili papričicu.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
U razgovoru sa novinarima uoči povratka sa odmora, Sveti Otac je poručio da nada postoji, ali da su potrebni istrajna molitva i rad, govorio je o svom boravku u letnjoj rezidenciji i poseti svetilištima.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrijte tajne autorke „Velikog srpskog kuvara“ i pripremite autentičan ajvar za manje od dva sata – jednostavno, brzo i sa neodoljivim ukusom, pogodan i za dane posta na ulju.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.