Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
U zapisima iz kuhinja Svete gore stoji da je sardina mala i jednostavna riba, ali njena hranljiva vrednost je nezamenjiva, te je veoma zastupljena u ishrani svetogorskih monaha. Ova skromna riba, puna korisnih masnoća i vitamina, daje snagu u dugim danima molitve i rada, a priprema se brzo i sa ljubavlju.
Donosimo vam recept za sardine plaki, tradicionalno grčko jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje se najčešće priprema leti, u dane kada je po crkvenom kalendaru dozvoljeno jesti ribu. Poslužite ga uz krišku sveže pečenog hleba i uzmite trenutak mira, baš kao što to čine i oci Svete gore, zahvaljujući Gospodu na svakom zalogaju.
Sastojci:
1 kg sardina
4 zrela paradajza
2 velika crna luka
2–3 čena belog luka
1/2 šolje maslinovog ulja
1 mala veza seckanog peršuna
origano
so i biber po ukusu
1/2 kašičice šećera (po želji)
shutterstock/Amarita
Hranljiva vrednost sardina je nezamenjiva, te je veoma zastupljena u ishrani svetogorskih monaha
Priprema:
Očistite sardine i pažljivo ih filetirajte. Očistite luk i isecite ga na kolutove. U blenderu izmiksajte paradajz zajedno sa belim lukom.
Sipajte deo maslinovog ulja u tepsiju, pa poređajte sardine tako da koža bude okrenuta nagore. U šerpi zagrejte preostalo maslinovo ulje i propržite luk. Po želji, dodajte i malo šećera. Zatim sipajte usitnjeni paradajz sa belim lukom u šerpu. Začinite sos solju i biberom, pa ostavite da vri oko 10 minuta.
Pred kraj dodajte seckani peršun i origano. U međuvremenu, stavite sardine da se zapeku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Kada je sos gotov, prelijte njime sardine tako da ih potpuno pokrije, pa nastavite pečenje još oko 15 minuta.
Savet monaha:
Možete pripremiti sardine i bez filetiranja, sa kostima, čime štedite vreme i zadržavate sve hranljive vrednosti koje se nalaze u njihovim kostima. Ipak, filetiranjem se olakšava konzumacija, naročito deci. Ukoliko vam prija pikantniji ukus, možete dodati čili papričicu.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Na godišnjem pomenu blaženopočivšem patrijarhu Vikentiju, vernici su se prisetili njegovog teškog života, mudrog vođstva u komunističkim vremenima i nerazjašnjene smrti, koja je ostala tiha tajna srpske crkvene istorije.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Jednostavna, mirisna poslastica koju je mati Atanasija iz manastira Rukumija godinama čuvala – spoj molitve, vina i meda koji daje posebnu radost postu.
Najveća odgovornost, kako se navodi, leži na grčkom Ministarstvu prosvete i veroispovesti, ali i na Generalnom sekretarijatu za verska pitanja.Manastir Svete Katarine.
U Ukrajini od 2018. godine postoji i delimično priznata Pravoslavna crkva Ukrajine, čiju autokefalnost priznaju Vaseljenska patrijaršija Carigrada, Aleksandrijska patrijaršija, Kiparska crkva i Grčka crkva.
Pravoslavni duhovnici nas podsećaju da molitva za oca i majku nije samo znak ljubavi, već i najlepši dar koji pred Bogom uzvraćamo onima koji su nam udahnuli život.
U besedi za subotu 4. nedelje po Duhovima, vladika Nikolaj Velimirović govori o opasnosti lenjosti koja izobličava čovekovu prirodu, uspavljuje dušu i udaljava nas od Gospoda, koji nas je stvorio za rad, stvaranje i rast.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.