Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
U zapisima iz kuhinja Svete gore stoji da je sardina mala i jednostavna riba, ali njena hranljiva vrednost je nezamenjiva, te je veoma zastupljena u ishrani svetogorskih monaha. Ova skromna riba, puna korisnih masnoća i vitamina, daje snagu u dugim danima molitve i rada, a priprema se brzo i sa ljubavlju.
Donosimo vam recept za sardine plaki, tradicionalno grčko jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje se najčešće priprema leti, u dane kada je po crkvenom kalendaru dozvoljeno jesti ribu. Poslužite ga uz krišku sveže pečenog hleba i uzmite trenutak mira, baš kao što to čine i oci Svete gore, zahvaljujući Gospodu na svakom zalogaju.
Sastojci:
1 kg sardina
4 zrela paradajza
2 velika crna luka
2–3 čena belog luka
1/2 šolje maslinovog ulja
1 mala veza seckanog peršuna
origano
so i biber po ukusu
1/2 kašičice šećera (po želji)
shutterstock/Amarita
Hranljiva vrednost sardina je nezamenjiva, te je veoma zastupljena u ishrani svetogorskih monaha
Priprema:
Očistite sardine i pažljivo ih filetirajte. Očistite luk i isecite ga na kolutove. U blenderu izmiksajte paradajz zajedno sa belim lukom.
Sipajte deo maslinovog ulja u tepsiju, pa poređajte sardine tako da koža bude okrenuta nagore. U šerpi zagrejte preostalo maslinovo ulje i propržite luk. Po želji, dodajte i malo šećera. Zatim sipajte usitnjeni paradajz sa belim lukom u šerpu. Začinite sos solju i biberom, pa ostavite da vri oko 10 minuta.
Pred kraj dodajte seckani peršun i origano. U međuvremenu, stavite sardine da se zapeku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Kada je sos gotov, prelijte njime sardine tako da ih potpuno pokrije, pa nastavite pečenje još oko 15 minuta.
Savet monaha:
Možete pripremiti sardine i bez filetiranja, sa kostima, čime štedite vreme i zadržavate sve hranljive vrednosti koje se nalaze u njihovim kostima. Ipak, filetiranjem se olakšava konzumacija, naročito deci. Ukoliko vam prija pikantniji ukus, možete dodati čili papričicu.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Ova tradicionalna poslastica nekada je bila simbol porodičnih nedeljnih ručkova posle liturgije - priprema se lako, od sastojaka koje svaka kuća ima, a ukusom greje dušu.
Tada episkop, kasnije patrijarh Tihon, stigao je na rub pravoslavnog sveta, a postao most između Istoka i Zapada — osnivao je hramove, okupljao narode i ušao u istoriju Amerike.
U svojoj Besedi za 18. Četvrtak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje kako molitva oslobađa, rađa ljubav i vodi vernika do spoznaje Trojstva – istine Oca, Sina i Duha Svetoga – u srcu koje je očišćeno od greha.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
Ova tradicionalna poslastica nekada je bila simbol porodičnih nedeljnih ručkova posle liturgije - priprema se lako, od sastojaka koje svaka kuća ima, a ukusom greje dušu.
Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine
Nedavni primer iz Amerike pokreće pitanje koje mnogi vernici smatraju nemogućim: kako ostati veran Hristovom učenju i Svetim kanonima u vremenu duhovne dekadencije i relativizacije vere?
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
Bezvremena mudrost ovog velikog svetitelja, izrečena pre više vekova, i danas odzvanja snagom istine — podsećajući da prava vrednost života nije u bogatstvu i moći, već u ljubavi, skromnosti i unutrašnjem miru.
Na praznik Prepodobne Efrosinije i Prepodobnog Sergija Radonješkog u Crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služena je zaupokojena liturgija za pokoj duše oca Ilije.
Restauracija spomenika Krst iz 1862. godine obuhvata obnovu natpisnih tabli, metalne ograde i pešačke staze, dok park dobija više od 200 novih stabala, čuvajući sećanje na oslobođenje Beograda 1806. godine.