U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Sarmice sa patlidžanom predstavljaju blagosloveni spoj jednostavnosti i duhovne dubine isposničke kuhinje. Ovo posno jelo, koje se često priprema i u svetogorskim manastirima, svedoči o mudrosti monaške trpeze – gde se iz najskromnijih sastojaka rađa bogatstvo ukusa. Umesto vinovog lista, za omotač se koristi tanko sečen patlidžan, čija svilenkasta tekstura i blago zemljani ukus oplemenjuju svaki zalogaj.
Ispod ovog nežnog omotača krije se mirisna smesa pirinča, pinjola i aromatičnog bilja, pripremljena s ljubavlju i pažnjom – kako i dolikuje jelima koja se služe u danima posta. Bilo da se kuvaju na pari ili peku u pećnici, ove sarmice odišu mediteranskom punoćom i tihom duhovnom raskoši. Ukoliko nije post, mogu se poslužiti i s kašikom osvežavajućeg tzatzikija (grčkog jogurt-sosa sa krastavcem i belim lukom), kao blaga nadogradnja već savršene harmonije ukusa.
Sastojci:
1 ½ kg patlidžana
4 zrela paradajza
2 glavice crnog luka
4–6 stabljika mladog luka
1 šolja pirinča
Malo mirođije
Malo peršuna
Malo pinjola (po želji)
1 crvena paprika
1 narandžasta paprika
1 žuta paprika
So
Biber
1 šolja maslinovog ulja
Ulje za prženje
Schutterstock/ZAHRA22
Ovo jelo se češće priprema sa listovima vinove loze, a patlidžan mu daje svilenkastu strukturu
Priprema:
Patlidžane isecite na malo deblje kriške i ispržite ih.
Odmah potom stavite ih na upijajući papir da se ocede od viška ulja.
Pinjole prepecite na malo maslinovog ulja.
Istovremeno, pirinač potopite u vodi na oko pola sata.
Za fil:
Crni i mladi luk, kao i paprike, sitno iseckajte.
Propržite ih u šerpi.
Zatim dodajte dva rendana paradajza, pirinač, pinjole sa uljem u kojem su se pekli, mirođiju, sitno seckani peršun i mladi luk.
Dobro začinite solju i biberom.
Skinite šerpu sa ringle.
Za slaganje:
Uzmite dve kriške patlidžana i stavite ih ukršteno (u oblik krsta).
U sredinu stavite kašiku fila.
Pažljivo uvijte i pričvrstite čačkalicom.
Složite sarmice u vatrostalnu posudu jednu do druge.
Prelijte ih ostatkom maslinovog ulja i sokom od preostala dva paradajza.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Saveti monaha:
Obratite pažnju na vreme kuvanja fila – smeša ne treba da se previše raskuva. Ako nemate vremena za uvijanje, fil možete rasporediti preko kriški patlidžana i tako ih zapeći. Alternativno, stavite fil na jednu krišku i urolajte. Ako ne volite pinjole, slobodno ih izostavite. Koristite paprike koje imate – boja i vrsta nisu presudne.
U danima posta kada je dozvoljena riba, ovaj jednostavan, a raskošan manastirski recept donosi savršenu ravnotežu ukusa i duhovnog mira — lagano, osvežavajuće i blagotvorno za telo i srce.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
U manastiru gde post ima ukus mira, mati Atanasija otkriva kako i najskromniji sastojci, uz molitvu i blagoslov, postaju trpeza dostojna praznika — donosimo vam recept iz knjige Srpski posni kuvar koji se ne zaboravlja.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Jedan neznabožac imao je gluvonemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo i poručio da ćerka treba da se umije na tom izvoru.
Nekadašnji iguman manastira Iviron i jedan od najznačajnijih duhovnih otaca 20. veka ostavio je neizbrisiv trag u životu Atosa i srpskoj bogoslovskoj misli, gde je generacijama prenosio duh liturgijske obnove i živu veru u Hrista.
Tragična smrt američkog aktiviste Čarlija Kirka otkriva njegov duboki odnos prema pravoslavlju, dok pravoslavni sveštenik upozorava na sve veće nasilje i duhovnu krizu u SAD.
Nakon što je pogođena metkom u glavu tokom masakra u katoličkoj školi u Mineapolisu, Sofija Forčas iz dana u dan pokazuje izvanredan napredak, a njena porodica veruje da je tajnu njenog izlečenja otkrila u usrdnoj molitvi i nepokolebljivoj veri.
U prestonici Kazahstana sastali se patrijarh moskovski i cele Rusije i patrijarh jerusalimski kako bi razgovarali o jedinstvu pravoslavlja i podršci hrišćanima u teškim vremenima.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Otkrijte tajnu jednostavnog, ali bogatog jela koje spaja krompir, jaja i pavlaku, i zavirite u manastirsku kuhinju gde je svaka priprema jela bila čin posvećenosti i molitve.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
Tragična smrt američkog aktiviste Čarlija Kirka otkriva njegov duboki odnos prema pravoslavlju, dok pravoslavni sveštenik upozorava na sve veće nasilje i duhovnu krizu u SAD.
U prestonici Kazahstana sastali se patrijarh moskovski i cele Rusije i patrijarh jerusalimski kako bi razgovarali o jedinstvu pravoslavlja i podršci hrišćanima u teškim vremenima.
Prvi razgovor u četiri oka otvorio teme od opstanka hrišćana u Turskoj i na Bliskom Istoku, preko rata u Ukrajini, do priprema za obeležavanje 1700 godina od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji.
U svetinji pored Golupca, 21. septembra sabraće se verni iz svih krajeva Srbije i dijaspore da obeleže 90 godina od kada su ovu čudotvornu relikviju ruski monasi doneli u Srbiju.
Svakodnevni poslovi, koji nam često deluju kao prepreka veri, prema učenju jednog od najvećih svetitelja 19. veka mogu postati put ka spasenju – ako naučimo da u svemu vidimo Božije prisustvo.
U „Molitvi za spasenje od straha“ vladika Nikolaj Velimirović pokazuje kako senke nestaju pred Hristovim svetlom i otkriva put oslobođenja od nevidljivih pritisaka i unutrašnjih stega.
U besedi za 14. Četvrtak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako kroz Duh Sveti i duhovni trud čovek prelazi sa starog u novi život u Carstvu Božjem