Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Na Svetoj gori, mestu koje verni narod s ljubavlju naziva Vrtom Presvete Bogorodice, meso se nikada ne konzumira. Čak i na sam dan Vaskrsa, kada se cela vaseljena raduje Hristovom Vaskrsenju, monasi ostaju verni uzdržanju, pa se na trpezama nalaze riblja jela kao izraz skromnosti i duhovne trezvenosti.
Jedno od takvih jela, koje se često priprema o velikim praznicima ili u danima posta kada je dozvoljena riba, jeste prženi usoljeni bakalar sa krompirom — jednostavno, a bogato i ukusno jelo koje miriše na poslušnost i molitvu.
U nastavku prenosimo autentičan recept iz ove svetootačke zajednice, koji je zabeležio blaženopočivši monah i kuvar Epifanije. Reč je o jelu od usoljenog ili filetiranog bakalara, pripremljenom sa krompirom i bogatim, domaćim sosom od paradajza. Dok se u svetovnim domovima sprema u šerpi, u manastirima se, po predanju i običaju, polako kuva u širokoj tiganjskoj posudi nad otvorenim ognjem — u tišini, u mirisu tamjana, uz šapat molitve.
Sastojci:
1,5 kg usoljenog bakalara (možete koristiti svež ili smrznuti oslić)
5 srednje velikih krompira
4 sitno seckana crna luka
6 čenova belog luka
3 kašike koncentrovanog paradajza (paradajz-pirea)
1 šolja maslinovog ulja
Sok od 3 sveža limuna
Malo sirćeta
1 veza sitno seckanog peršuna
7 lovorovih listova
Zrna crnog bibera
Mlevena crvena paprika
Malo origana
Malo kima
Malo cimeta
Priprema:
Oljuštite krompire, operite ih i isecite na krupnije komade. Rasporedite krompir s jedne strane široke šerpe (po mogućstvu nelepljive). S druge strane rasporedite komade usoljenog bakalara.
Sipajte hladnu vodu u šerpu tako da riba bude dobro prekrivena i stavite sve na veoma jaku vatru. Čim riba i krompir počnu da vru, kašikom s rupicama skinite penu koja se stvori na površini.
Dodajte luk, cele čenove belog luka, maslinovo ulje, lovorov list i zrna bibera. Ostavite da sve lagano vri oko 45 minuta.
U međuvremenu, u posebnoj činiji razmutite paradajz-pire sa pola čaše vode. Dodajte u smesu crvenu papriku, origano, cimet, kim i malo sirćeta. Sve dobro promešajte. Nakon 45 minuta smanjite vatru i postepeno dodajte crveni sos u šerpu.
Ostavite da se jelo krčka još 15 minuta na vrlo tihoj vatri, povremeno protresajući šerpu.
Na kraju dodajte limunov sok, još jednom protresite šerpu, sklonite je s vatre i pospite jelo seckanim peršunom.
Shutterstock/SpotLuda
Sveta gora
Savet monaha Epifanija:
Na Svetoj gori, izbor ribe uvek je u skladu s duhom skromnosti i dostupnosti. U tom duhu, preporučuje se da birate ono što je najbliže prirodi, sezonsko i jednostavno. Riba ne treba da bude luksuz, već blagoslov u danima kada Crkva dopušta rasterećenje od strožeg posta.
Ovo jelo se nikada ne meša kašikom, već se šerpa samo lagano protrese držeći je za drške, kako se bakalar ne bi raspao. Solite samo ako je zaista neophodno, jer bakalar može biti vrlo slan.
U senkama manastirskih zidova, gde su vreme i tišina drugačiji, nastao je recept za pitu koji prenosi više od ukusa – u svakom koraku pripreme oseća se blagoslov, poslušanje i duhovna dubina koja ga čini neponovljivim.
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Pravoslavni hrišćanin je pozvan da neprestano radi na sebi - ne da bi bio bolji od drugih, već da bi bio bliži onome što je čovečno i božansko u njemu.
U duhu sabornosti i odgovornosti, mitropolit zvorničko-tuzlanski i savetnik predsednika Srbije razmenili su mišljenja o pomoći verskim objektima i zaštiti srpskog naroda, oštro osudivši pravno neutemeljene odluke protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
U svakoj pravoslavnoj kući hleb ima posebno mesto, a ovaj stari recept sa jajima i kačkavaljem podseća nas zašto se nekada verovalo da je greh baciti i koricu.
Američki astronaut Beri -Bač Vilmor opisao je kako je tokom svemirske šetnje doživeo duboko duhovno i religijsko iskustvo - oči u oči sa sobom i veličanstvom Božije tvorevine.
On je to objasnio u emisiji "Agape", koja se emitovala na televiziji "Studio B", gde je redovno gostovao i odgovarao na razna pitanja koja muče savremenog čoveka.
U snažnoj besedi za 9. četvrtak po Duhovima, Sveri Nikolaj Ohridski i Žički raskrinkava lažne proroke slobode — one koji iza lepih reči kriju poroke, strasti i službu zlu, nazivajući je oslobođenjem.
Prostor koji je decenijama čuvao duhovni život vernika Srpske pravoslavne crkve prodat je za 90.000 evra, dok porodica Miščević osporava transakciju i čeka reakciju crkve – šta će biti sa sakralnim blagom?