Posni recepti 22.06.2025 | 09:48

UKUS SA SVETE GORE KOJI SE NE ZABORAVLJA: Posna gozba po receptu iz srca svetootačke tradicije

Slika Autora
Autor: Saša Tošić
UKUS SA SVETE GORE KOJI SE NE ZABORAVLJA: Posna gozba po receptu iz srca svetootačke tradicije
shutterstock.com/Miti74

Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.

Na Svetoj gori, mestu koje verni narod s ljubavlju naziva Vrtom Presvete Bogorodice, meso se nikada ne konzumira. Čak i na sam dan Vaskrsa, kada se cela vaseljena raduje Hristovom Vaskrsenju, monasi ostaju verni uzdržanju, pa se na trpezama nalaze riblja jela kao izraz skromnosti i duhovne trezvenosti.

Jedno od takvih jela, koje se često priprema o velikim praznicima ili u danima posta kada je dozvoljena riba, jeste prženi usoljeni bakalar sa krompirom — jednostavno, a bogato i ukusno jelo koje miriše na poslušnost i molitvu.

U nastavku prenosimo autentičan recept iz ove svetootačke zajednice, koji je zabeležio blaženopočivši monah i kuvar Epifanije. Reč je o jelu od usoljenog ili filetiranog bakalara, pripremljenom sa krompirom i bogatim, domaćim sosom od paradajza. Dok se u svetovnim domovima sprema u šerpi, u manastirima se, po predanju i običaju, polako kuva u širokoj tiganjskoj posudi nad otvorenim ognjem — u tišini, u mirisu tamjana, uz šapat molitve. 

Sastojci:

1,5 kg usoljenog bakalara (možete koristiti svež ili smrznuti oslić)
5 srednje velikih krompira
4 sitno seckana crna luka
6 čenova belog luka
3 kašike koncentrovanog paradajza (paradajz-pirea)
1 šolja maslinovog ulja
Sok od 3 sveža limuna
Malo sirćeta
1 veza sitno seckanog peršuna
7 lovorovih listova
Zrna crnog bibera
Mlevena crvena paprika
Malo origana
Malo kima
Malo cimeta

Priprema:

Oljuštite krompire, operite ih i isecite na krupnije komade. Rasporedite krompir s jedne strane široke šerpe (po mogućstvu nelepljive). S druge strane rasporedite komade usoljenog bakalara.

Sipajte hladnu vodu u šerpu tako da riba bude dobro prekrivena i stavite sve na veoma jaku vatru. Čim riba i krompir počnu da vru, kašikom s rupicama skinite penu koja se stvori na površini.

Dodajte luk, cele čenove belog luka, maslinovo ulje, lovorov list i zrna bibera. Ostavite da sve lagano vri oko 45 minuta.

U međuvremenu, u posebnoj činiji razmutite paradajz-pire sa pola čaše vode. Dodajte u smesu crvenu papriku, origano, cimet, kim i malo sirćeta. Sve dobro promešajte. Nakon 45 minuta smanjite vatru i postepeno dodajte crveni sos u šerpu.

Ostavite da se jelo krčka još 15 minuta na vrlo tihoj vatri, povremeno protresajući šerpu.
Na kraju dodajte limunov sok, još jednom protresite šerpu, sklonite je s vatre i pospite jelo seckanim peršunom.

Shutterstock/SpotLuda
Sveta gora

 

Savet monaha Epifanija:

Na Svetoj gori, izbor ribe uvek je u skladu s duhom skromnosti i dostupnosti. U tom duhu, preporučuje se da birate ono što je najbliže prirodi, sezonsko i jednostavno. Riba ne treba da bude luksuz, već blagoslov u danima kada Crkva dopušta rasterećenje od strožeg posta.

Ovo jelo se nikada ne meša kašikom, već se šerpa samo lagano protrese držeći je za drške, kako se bakalar ne bi raspao. Solite samo ako je zaista neophodno, jer bakalar može biti vrlo slan.