Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Na Svetoj gori, mestu koje verni narod s ljubavlju naziva Vrtom Presvete Bogorodice, meso se nikada ne konzumira. Čak i na sam dan Vaskrsa, kada se cela vaseljena raduje Hristovom Vaskrsenju, monasi ostaju verni uzdržanju, pa se na trpezama nalaze riblja jela kao izraz skromnosti i duhovne trezvenosti.
Jedno od takvih jela, koje se često priprema o velikim praznicima ili u danima posta kada je dozvoljena riba, jeste prženi usoljeni bakalar sa krompirom — jednostavno, a bogato i ukusno jelo koje miriše na poslušnost i molitvu.
U nastavku prenosimo autentičan recept iz ove svetootačke zajednice, koji je zabeležio blaženopočivši monah i kuvar Epifanije. Reč je o jelu od usoljenog ili filetiranog bakalara, pripremljenom sa krompirom i bogatim, domaćim sosom od paradajza. Dok se u svetovnim domovima sprema u šerpi, u manastirima se, po predanju i običaju, polako kuva u širokoj tiganjskoj posudi nad otvorenim ognjem — u tišini, u mirisu tamjana, uz šapat molitve.
Sastojci:
1,5 kg usoljenog bakalara (možete koristiti svež ili smrznuti oslić)
5 srednje velikih krompira
4 sitno seckana crna luka
6 čenova belog luka
3 kašike koncentrovanog paradajza (paradajz-pirea)
1 šolja maslinovog ulja
Sok od 3 sveža limuna
Malo sirćeta
1 veza sitno seckanog peršuna
7 lovorovih listova
Zrna crnog bibera
Mlevena crvena paprika
Malo origana
Malo kima
Malo cimeta
Priprema:
Oljuštite krompire, operite ih i isecite na krupnije komade. Rasporedite krompir s jedne strane široke šerpe (po mogućstvu nelepljive). S druge strane rasporedite komade usoljenog bakalara.
Sipajte hladnu vodu u šerpu tako da riba bude dobro prekrivena i stavite sve na veoma jaku vatru. Čim riba i krompir počnu da vru, kašikom s rupicama skinite penu koja se stvori na površini.
Dodajte luk, cele čenove belog luka, maslinovo ulje, lovorov list i zrna bibera. Ostavite da sve lagano vri oko 45 minuta.
U međuvremenu, u posebnoj činiji razmutite paradajz-pire sa pola čaše vode. Dodajte u smesu crvenu papriku, origano, cimet, kim i malo sirćeta. Sve dobro promešajte. Nakon 45 minuta smanjite vatru i postepeno dodajte crveni sos u šerpu.
Ostavite da se jelo krčka još 15 minuta na vrlo tihoj vatri, povremeno protresajući šerpu.
Na kraju dodajte limunov sok, još jednom protresite šerpu, sklonite je s vatre i pospite jelo seckanim peršunom.
Shutterstock/SpotLuda
Sveta gora
Savet monaha Epifanija:
Na Svetoj gori, izbor ribe uvek je u skladu s duhom skromnosti i dostupnosti. U tom duhu, preporučuje se da birate ono što je najbliže prirodi, sezonsko i jednostavno. Riba ne treba da bude luksuz, već blagoslov u danima kada Crkva dopušta rasterećenje od strožeg posta.
Ovo jelo se nikada ne meša kašikom, već se šerpa samo lagano protrese držeći je za drške, kako se bakalar ne bi raspao. Solite samo ako je zaista neophodno, jer bakalar može biti vrlo slan.
U senkama manastirskih zidova, gde su vreme i tišina drugačiji, nastao je recept za pitu koji prenosi više od ukusa – u svakom koraku pripreme oseća se blagoslov, poslušanje i duhovna dubina koja ga čini neponovljivim.
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Gordost se pojavljuje kroz prezir prema drugima, nadmenost, tvrdoglavo insistiranje na sopstvenom mišljenju, odbijanje pomoći, pa čak i kroz spoljašnje činjenje dobrih dela ako je njihov cilj samopromocija.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
U tišini kelija i hladu maslinjaka nastaje blagi napitak koji čuva duh molitve, a uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja možete ga pripremiti i vi — u svom domu, s verom i mirom u srcu.
Iz senki manastirskih vrtova dolazi recept prožet blagodaću: spoj jogurta, fete i lekovitog bilja koji se služi tiho, ali pamti zauvek – kao molitva u kašici.
Nežne mesne loptice u kiselkastom sosu, nekada su se spremali pod sačem, a danas svojim mirisom i ukusom i dalje okupljaju porodicu oko stola – posebno na prvi dan Ramazanskog bajrama
U manastiru gde post ima ukus mira, mati Atanasija otkriva kako i najskromniji sastojci, uz molitvu i blagoslov, postaju trpeza dostojna praznika — donosimo vam recept iz knjige Srpski posni kuvar koji se ne zaboravlja.
Napravljen od jednostavnih i pristupačnih sastojaka koje svi imamo u kući, ovaj mekani kolač pravi se brzo, miriše na bakinu kuhinju i donosi toplinu kojoj niko ne može da odoli.
Đurđević objašnjava da svaka nedoumica, koja se tiče Crkve, treba da nas odvede do nadležnog episkopa, odnosno našeg sveštenika, koji će dalje videti šta treba da se radi i o tome nas obavestiti.