Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Na Svetoj gori, mestu koje verni narod s ljubavlju naziva Vrtom Presvete Bogorodice, meso se nikada ne konzumira. Čak i na sam dan Vaskrsa, kada se cela vaseljena raduje Hristovom Vaskrsenju, monasi ostaju verni uzdržanju, pa se na trpezama nalaze riblja jela kao izraz skromnosti i duhovne trezvenosti.
Jedno od takvih jela, koje se često priprema o velikim praznicima ili u danima posta kada je dozvoljena riba, jeste prženi usoljeni bakalar sa krompirom — jednostavno, a bogato i ukusno jelo koje miriše na poslušnost i molitvu.
U nastavku prenosimo autentičan recept iz ove svetootačke zajednice, koji je zabeležio blaženopočivši monah i kuvar Epifanije. Reč je o jelu od usoljenog ili filetiranog bakalara, pripremljenom sa krompirom i bogatim, domaćim sosom od paradajza. Dok se u svetovnim domovima sprema u šerpi, u manastirima se, po predanju i običaju, polako kuva u širokoj tiganjskoj posudi nad otvorenim ognjem — u tišini, u mirisu tamjana, uz šapat molitve.
Sastojci:
1,5 kg usoljenog bakalara (možete koristiti svež ili smrznuti oslić)
5 srednje velikih krompira
4 sitno seckana crna luka
6 čenova belog luka
3 kašike koncentrovanog paradajza (paradajz-pirea)
1 šolja maslinovog ulja
Sok od 3 sveža limuna
Malo sirćeta
1 veza sitno seckanog peršuna
7 lovorovih listova
Zrna crnog bibera
Mlevena crvena paprika
Malo origana
Malo kima
Malo cimeta
Priprema:
Oljuštite krompire, operite ih i isecite na krupnije komade. Rasporedite krompir s jedne strane široke šerpe (po mogućstvu nelepljive). S druge strane rasporedite komade usoljenog bakalara.
Sipajte hladnu vodu u šerpu tako da riba bude dobro prekrivena i stavite sve na veoma jaku vatru. Čim riba i krompir počnu da vru, kašikom s rupicama skinite penu koja se stvori na površini.
Dodajte luk, cele čenove belog luka, maslinovo ulje, lovorov list i zrna bibera. Ostavite da sve lagano vri oko 45 minuta.
U međuvremenu, u posebnoj činiji razmutite paradajz-pire sa pola čaše vode. Dodajte u smesu crvenu papriku, origano, cimet, kim i malo sirćeta. Sve dobro promešajte. Nakon 45 minuta smanjite vatru i postepeno dodajte crveni sos u šerpu.
Ostavite da se jelo krčka još 15 minuta na vrlo tihoj vatri, povremeno protresajući šerpu.
Na kraju dodajte limunov sok, još jednom protresite šerpu, sklonite je s vatre i pospite jelo seckanim peršunom.
Shutterstock/SpotLuda
Sveta gora
Savet monaha Epifanija:
Na Svetoj gori, izbor ribe uvek je u skladu s duhom skromnosti i dostupnosti. U tom duhu, preporučuje se da birate ono što je najbliže prirodi, sezonsko i jednostavno. Riba ne treba da bude luksuz, već blagoslov u danima kada Crkva dopušta rasterećenje od strožeg posta.
Ovo jelo se nikada ne meša kašikom, već se šerpa samo lagano protrese držeći je za drške, kako se bakalar ne bi raspao. Solite samo ako je zaista neophodno, jer bakalar može biti vrlo slan.
U senkama manastirskih zidova, gde su vreme i tišina drugačiji, nastao je recept za pitu koji prenosi više od ukusa – u svakom koraku pripreme oseća se blagoslov, poslušanje i duhovna dubina koja ga čini neponovljivim.
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Srpska pravoslavna crkva podseća na običaj u kojem deca simbolično "vežu" majke, a žene uzvraćaju darovima, stvarajući nevidljive niti koje povezuju generacije i jačaju hrišćanski duh zajedništva.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Otkrijte kako tikvica, heljdino mleko i sveže zelje u Stojkinoj izlevuši postaju hranljivo, postno jelo koje hrani telo i dušu, donoseći toplinu i snagu u svakom zalogaju.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Otac Georgije objašnjava kako su nastajala "pogađanja" najpoznatije balkanske proročice i kakav duhovni izvor Crkva prepoznaje iza glasova koji su je proslavili.
Otkrijte kako tikvica, heljdino mleko i sveže zelje u Stojkinoj izlevuši postaju hranljivo, postno jelo koje hrani telo i dušu, donoseći toplinu i snagu u svakom zalogaju.