Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Ove godine Ivanjdan, praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, po kalendaru Srpske pravoslavne crkve pada u ponedeljak – dan kada bi po tipiku trebalo da se posti na ulju, zbog Petrovskog posta. Međutim, budući da je Ivanjdan veliki praznik, a mnogi ga Srbi proslavljaju i kao krsnu slavu, post je razrešen na ribu. Zato danas donosimo predlog za savršen ivanjdanski ručak: autentične svetogorske pljeskavice od morskih plodova, obogaćene i morskom ribom, kako bi ukus bio potpun i svečan.
Podsećamo da se morski plodovi, poput lignji, sipa, hobotnica i školjki, u pravoslavnoj praksi smatraju posnom hranom. Kako spadaju u životinje koje nemaju krv (ili nemaju krv u onom smislu u kojem je imaju ribe i kopnene životinje), mogu se jesti u dane kada je dozvoljeno ulje, a svakako i u dane kada je dozvoljena riba.
Pljeskavice od morskih plodova
Sastojci:
lignje (može i zamrznute)
sipa (može i zamrznuta)
morska riba (oslić, brancin, orada)
malo bajatog hleba
2-3 glavice crnog luka
peršun
celer
so, biber
malo sirćeta (1 supena kašika)
malo crnog vina (1 čašica za uzo, a može i malo više)
ulje (vrlo malo), po želji
Shutterstock/freeskyline
Svetogorske pljeskavice od morskih plodova mođete poslužiti uz pečeni ili pire krompir
Priprema:
Sve gore navedene sastojke stavite u multipraktik ili blender dok ne dobijete lep gusti pire – količinu sirćeta i vina odredite odokativno, da masa bude pogodna za oblikovanje.
U pleh stavite očišćen i isečen krompir. Od dobijenog pirea oblikujte male ćevapčiće i poređajte ih preko krompira u plehu. Pecite oko 45 minuta, dok sve ne bude gotovo. Poslužite sa pečenim krompirom. Ako vam više prija kremastija struktura, umesto pečenog krompira možete pripremiti posni pire.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
U razgovoru sa novinarima uoči povratka sa odmora, Sveti Otac je poručio da nada postoji, ali da su potrebni istrajna molitva i rad, govorio je o svom boravku u letnjoj rezidenciji i poseti svetilištima.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrijte tajne autorke „Velikog srpskog kuvara“ i pripremite autentičan ajvar za manje od dva sata – jednostavno, brzo i sa neodoljivim ukusom, pogodan i za dane posta na ulju.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.