Iako je ovaj ponedeljak u Petrovskom postu dan na vodi, zbog Ivanjdana je dozvoljena riba, a ovo jelo od morskih plodova i ribe učiniće vaš praznični sto posebnim i mirisnim kao u manastirima Svete gore.
Ove godine Ivanjdan, praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, po kalendaru Srpske pravoslavne crkve pada u ponedeljak – dan kada bi po tipiku trebalo da se posti na ulju, zbog Petrovskog posta. Međutim, budući da je Ivanjdan veliki praznik, a mnogi ga Srbi proslavljaju i kao krsnu slavu, post je razrešen na ribu. Zato danas donosimo predlog za savršen ivanjdanski ručak: autentične svetogorske pljeskavice od morskih plodova, obogaćene i morskom ribom, kako bi ukus bio potpun i svečan.
Podsećamo da se morski plodovi, poput lignji, sipa, hobotnica i školjki, u pravoslavnoj praksi smatraju posnom hranom. Kako spadaju u životinje koje nemaju krv (ili nemaju krv u onom smislu u kojem je imaju ribe i kopnene životinje), mogu se jesti u dane kada je dozvoljeno ulje, a svakako i u dane kada je dozvoljena riba.
Pljeskavice od morskih plodova
Sastojci:
lignje (može i zamrznute)
sipa (može i zamrznuta)
morska riba (oslić, brancin, orada)
malo bajatog hleba
2-3 glavice crnog luka
peršun
celer
so, biber
malo sirćeta (1 supena kašika)
malo crnog vina (1 čašica za uzo, a može i malo više)
ulje (vrlo malo), po želji
Shutterstock/freeskyline
Svetogorske pljeskavice od morskih plodova mođete poslužiti uz pečeni ili pire krompir
Priprema:
Sve gore navedene sastojke stavite u multipraktik ili blender dok ne dobijete lep gusti pire – količinu sirćeta i vina odredite odokativno, da masa bude pogodna za oblikovanje.
U pleh stavite očišćen i isečen krompir. Od dobijenog pirea oblikujte male ćevapčiće i poređajte ih preko krompira u plehu. Pecite oko 45 minuta, dok sve ne bude gotovo. Poslužite sa pečenim krompirom. Ako vam više prija kremastija struktura, umesto pečenog krompira možete pripremiti posni pire.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Otkrijte kako monasi pripremaju sardine plaki – jednostavno jelo iz rerne sa paradajz sosom, koje daje snagu za dug dan molitve i rada, a donosi mir svakome ko ga jede sa zahvalnošću.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u svojoj besedi za 25. ponedeljak po Duhovima govori o univerzalnoj snazi ljubavi i pomirenju koja gradi novog čoveka u Crkvi Božjoj, nadilazeći granice naroda, vere i običaja.
Ajeti 57:9-10 inspirišu islamske vernike da razumeju snagu svojih dela i kako materijalna sredstva i lična hrabrost grade trajni pečat u životima drugih.
U hramu Svetih apostola Petra i Pavla, poglavar SPC je, govoreći o isceljenju krvotočive žene i Jairovoj kćerki, poručio da se put slobode otvara onima koji se, poput njih, predaju Bogu bez straha.
Od Rаја i prvog pada, preko Isusovog posta u pustinji, do Evharistije — otac Jefrem Mets obјašnjava zašto način na koji jedemo određuje našu duhovnu јasnoću, poslushnost i sposobnost da primimo Božje darove.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Spoj drevne jednostavnosti i savremenog ukusa donosi vam osvežavajući sladoled od zelenog čaja i puter-keksova – pripremljen po nadahnuću svetogorskih trpeza, bogat aromom i blagodetima za zdravlje.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Godišnji izveštaj Opservatorije u Beču pokazuje ubistva, paljenje crkava i pravne progone, a stručnjaci upozoravaju da društvo i zakonodavci moraju reagovati da bi zaštitili verska prava.