SAMO ĆE VAM OVAKO ANĐELI PRIĆI I BOG OBASUTI BLAGOŠĆU! Sveti Serafim objasnio kako se pravilno osenjuje krsnim znakom (krsti se), u suprotnom, to uzalud radite!
Ili se nemoj krstiti nikako, ili to čini kako dolikuje, govorio je Sveti Serafim.
U vremenu kada se sve češće zaboravljaju suštinske duhovne vrednosti, čin osenjivanja krsnim znakom postaje moćan, tih ali jasan izraz vere. I dok se neki možda ustručavaju da se prekrste na javnom mestu, kao da je u pitanju gest iz prošlih vremena, Sveti Serafim Sarovski snažno podseća da je to upravo znak po kome nas Bog prepoznaje, zaštita od zla i priznanje Hrista pred svetom.
- Ne stidi se, hrišćanine, da se prekrstiš desnom rukom i tri spojena prsta... - pisao je sveti Serafim i isticao: - ..kada prolaziš pored crkve, pred svetinjom, pred ikonom, pred obrokom, na početku i kraju rada, kada krećeš i kada stigneš. Nigde i nikada se ne stidi toga, jer kako ti Gospoda priznaš pred ljudima, tako će i On tebe poznati na nebu.“
Osenjivanje krsnim znakom nije samo spoljašnji gest – to je molitva, znak prisustva Božijeg u našem životu i, kako kaže Sveti Serafim, pečat zbog kojeg Bog prima naše molbe.
Govorio je da nema ništa gore nego to raditi na brzaka i mehanički.
Shutterstock/ANNA GRANT
Osenjivanje krsnim znakom, Ilustracija
- Greh je tako krstiti se! - opominje ovaj ruski svetitelj i naglašava da se "valja se krstiti sa pažnjom i strahopoštovanjem.“
U jednostavnim, ali duboko nadahnutim rečima, sveti Serafim objašnjava simboliku i kako se pravilno krsti:
- Desnom rukom stegni tri prsta ne brzaj . Tri prsta u ime Svete Trojice. Oca, Sina i Svetog Duha. Na čelo stavi u ime OCA, oko pupka SINA, gde se rame I telo spajaju prvo na desnu stranu SVETOG pa predi preko grudi na levu stranu gde se spajau ruka I telo DUHA. Na kraju amin.
Ali zašto se zapravo krstimo? Sveti Serafim navodi četiri ključna razloga:
Da bi nas video Bog i obasuo blagodaću – jer krsni znak nije prazna forma, već svedočanstvo da se molimo u ime Hristovo.
Da bi video đavo – jer, kako kaže svetitelj: "Đavo se boji znaka Hristovog kao što se boji samog Hrista.“
Da bi nas Anđeo čuvar štitio – jer krsni znak priziva prisustvo nebeskih sila.
Da bi ljudi videli da smo hrišćani – jer krštenje nije samo lični čin, već i javno ispovedanje vere.
Tanjug Zoran Žestić
Krstimo se da bi nas video i čudo Bog Ilustracija
- Ako misliš da u krstu nema sile, zašto se onda uopšte krstiš? - pita svetitelj i dodaje: - Ili se nemoj krstiti nikako, ili to čini kako dolikuje – sa verom i strahopoštovanjem.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Jelena Georgijevna, izdanak velikih dinastija, ostavila je plemićke titule i raskošne palate da bi pronašla unutrašnji mir, pokorivši se Božjoj volji kroz nevolje, porodične tragedije i neugaslu duhovnu žeđ u dalekoj zemlji.
U razgovoru sa novinarima uoči povratka sa odmora, Sveti Otac je poručio da nada postoji, ali da su potrebni istrajna molitva i rad, govorio je o svom boravku u letnjoj rezidenciji i poseti svetilištima.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
Pravoslavni svetitelji i starci otkrivaju da usamljenost nije fizička odsutnost drugih, već praznina duše koju jedino Božja Milost može ispuniti, dok molitva i unutrašnji mir pretvaraju samoću u duhovnu snagu.
Na praznik Svetih Zosima i Jakova, gospođa Vukotić iz Minhena ispričala kako su joj nestali bolovi nakon operacije, verujući da su joj tumanski svetitelji doneli isceljenje i novi život.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.