KADA VOĐE IZGUBE PUT, NAROD PLAĆA CENU: Vladika Nikolaj podseća na istinu koja nikada ne zastareva
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u duhovnoj besedi za 10. nedelju po Duhovima upozorava na posledice odvajanja od Boga i poziva na obnovu srca i vere.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Sastojci:
500 g belog pasulja
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
2-3 čena belog luka
2 paradajza (ili 1 kašika paradajz pirea)
2 lovorova lista
so i biber po ukusu
1 veza peršuna
1 šoljica maslinovog ulja
Priprema:
Operite pasulj i ostavite ga da se potopi u vodi preko noći. Narednog dana ocedite vodu, stavite pasulj u veliku šerpu sa svežom vodom i kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva.
Dok se pasulj kuva, sitno iseckajte crni luk, šargarepu i beli luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na sitne komade.U drugoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i beli luk i pržite još nekoliko minuta. Dodajte paradajz (ili paradajz pire) i nastavite da kuvate na laganoj vatri dok se svi ukusi ne sjedine.
Kada je pasulj kuvan, ispustite vodu (ali zadržite malo vode u kojoj se kuvao). Dodajte proprženo povrće pasulju, dodajte lovorove listove, so i biber po ukusu. Kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta dok se svi ukusi ne sjedine.
Na kraju, dodajte sitno seckan peršun i još malo maslinovog ulja. Servirajte toplo i uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom manastirskom jelu.
Saznajte kako su monasi manastira Krušedol spremali ovo posno jelo zabeleženo još 1855. godine i zašto ga i danas smatraju hranom koja donosi blagoslov i mir u svakom domu.
Iz zbirke recepata arhimandrita Onufrija Hilandarca donosimo vam manastirsku spanakopitu – hranljivu, mirisnu i pripremljenu po drevnim monaškim pravilima.
Monaško jelo koje se lako priprema dokaz je da i posna kuhinja može biti sočna i ukusna. Savršen spoj prirodnih sastojaka bogatih aroma donosi puni ukus i duh tradicije na vašu trpezu.
Otkrijte kako monasi iz Hilandara pripremaju jedno od najukusnijih jela pravoslavne trpeze – bogato, mirisno i hranljivo, idealno za svaku priliku.
Jelo koje se tradicionalno priprema s mesom i mladim zelenilom, ima i svoju posnu varijantu koja očarava svakog ko želi da oseti autentičan duh Kosova i Metohije i toplinu domaće kuhinje.
Otkrijte kako obične namirnice u manastirskoj kuhinji po starom receptu postaju čudesno jelo koje greje i telo i dušu u dane posta.
Hrskave pohovane paprike vraćaju mir, ljubav i radost okupljanja – dokaz da pravi ukus nije u raskoši, već u pažnji i toplini s kojom se priprema.
Spoj mirisnog povrća, osvežavajućih začina i jednostavne pripreme čini ovaj recept neodoljivim izborom za vrele letnje dane i dane posta.
Od himni Hristovim praznicima do pesama o čudotvornim ikonama – novi album mitropolita zvorničko-tuzlanskog stiže svakog petka na YouTube i streaming platforme, donoseći duhovnu pobedu u srca slušalaca.
Koliko katolika zna značenje dominikanskog psa?
Sigurno ste mnogo puta čuli kako neko od vaših poznanika za nekog kaže „ma to je metuzalem“, misleći na stariju osobu, ali sigurno niste imali podatak zašto se baš taj termin koristi i – ko ili šta je bio „metuzalem“?
Narod se sabrao u molitvi i sećanju, dok vikarni episkop patrijarha Porfirija podseća na Hristov zagrljaj i snagu vere koja nadjačava bol i nepravdu.
Dok svet fokusira pažnju na samit sa Trampom, ruski predsednik u Ankoražu polaže cveće sovjetskim pilotima i razgovara o molitvi za mir, osvetljavajući vekovnu duhovnu povezanost Rusije i Aljaske.
Jelo koje se tradicionalno priprema s mesom i mladim zelenilom, ima i svoju posnu varijantu koja očarava svakog ko želi da oseti autentičan duh Kosova i Metohije i toplinu domaće kuhinje.
U besedi za 10. subotu po Duhovima, jedan od najvećih duhovnika 20. veka upozorava da i životinje prepoznaju svog gospodara, dok mnogi ljudi ostaju slepi za prisustvo Božje ljubavi, gubeći svoje pravo ljudsko i duhovno dostojanstvo.