Posni recepti 08.10.2025 | 11:57

TAJNI SASTOJAK KOJI MENJA UKUS PREBRANCA: Recept jeromonaha Jeroteja otkriva čar starinskih trpeza

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNI SASTOJAK KOJI MENJA UKUS PREBRANCA: Recept jeromonaha Jeroteja otkriva čar starinskih trpeza
Shutterstock/Keni

Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine

Među dragocenim zapisima naše duhovne i kulinarske tradicije nalazi se i recept jeromonaha Jeroteja iz manastira Krušedol, objavljen u „Srbskom kuvaru“ 1855. godine. U njemu je prebranac opisan kao jednostavno, ali dostojanstveno jelo, u kojem se skromni sastojci pretvaraju u bogatstvo ukusa. Ono što ga izdvaja od savremenih varijanti jeste šafran — začin koji se danas retko koristi u svakodnevnoj kuhinji, a nekada je bio dragoceni deo trpeza. Upravo taj mirisni prah unosi u prebranac toplinu i svečani dah starine, podsećajući da su i najskromnija jela mogla biti pripremljena s ljubavlju i dostojanstvom koje priliči svetinji.

Sastojci:

3–4 šolje lepog, krupnog pasulja
do kilogram crnog luka
ulje
so
biber
malo šafrana

Priprema:

Dobro prokuvajte pasulj, ali ne do kraja. U međuvremenu naseckajte luk na rebarca. U posudu u kojoj ćete peći slažite red pasulja, red luka, zatim prelijte uljem, posolite i poprašite biberom i šafranom. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, s tim da na vrhu bude sloj pasulja. Dodajte šolju ili dve tople supe ili vode. Pecite u vreloj rerni oko četrdeset minuta, dok jelo ne dobije bogatu boju i miris.