Saznajte kako da pripremite jelo koje je nekada bilo nezaobilazno na slavskim trpezama i nedeljnim porodičnim ručkovima, a danas predstavlja pravo kulinarsko blago.
Miris domaće kuhinje često ima moć da nas vrati u prošla vremena — u kuće naših baka, gde su nedeljni ručkovi bili mala porodična svečanost. U to vreme, kada su se ljudi okupljali za trpezom posle liturgije, a svaki zalogaj imao ukus zajedništva, jedno od omiljenih jela bila je činija punog, bogatog telećeg perkelta. Osim što je krasio porodične nedeljne ručkove, ovo jelo često se pripremalo i za mrsne slave, kada se služilo kao prvo toplo jelo pre pečenja, najavljujući raskoš praznične trpeze.
Danas, kada se kvalitetna teletina sve teže pronalazi, perkelt dobija gotovo luksuznu notu, iako je nekada bio simbol domaćinske kuće i topline ognjišta. Tradicionalni recept za teleći perkelt prenosi se s kolena na koleno, čuvajući duh vojvođanske ravnice i starinske ukuse — one koji ne traže mnogo, a pružaju raskoš u jednostavnosti.
Sastojci:
600 g teletine
3-4 glavice crnog luka
2 kašičice aleve paprike
1 kašika masti
1 kašika brašna
1 dl tople vode
2 dl pavlake
so
shutterstock/Arkadiusz Fajer
Teleći perkelt
Priprema:
Najpre isecite meso na manje kocke. Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na zagrejanoj masti dok ne postane staklast. Zatim dodajte meso, posolite ga, pospite alevom paprikom i poklopljeno pirjajte na tihoj vatri — najpre u sopstvenom soku, a potom postepeno dolivajte malo po malo vode, sve dok meso potpuno ne omekša.
U međuvremenu razmutite brašno sa malo hladne vode, dodajte ga u jelo i dobro promešajte. Po potrebi dolijte još malo tople vode i kuvajte sve zajedno još desetak minuta. Na samom kraju umešajte pavlaku i pustite da se ukusi sjedine. Ovako pripremljen perkelt najlepše je poslužiti uz testeninu, valjuške od krompirovog testa ili pire krompir.
Savet:
Za savršeno pripremljen teleći perkelt birajte but ili plećku, obilje crnog luka i kvalitetnu alevu papriku. Meso uvek dobro osušite pre pripreme, luk dinstajte lagano da pusti prirodnu slast, a papriku brzo umešajte uz dodatak tečnosti kako ne bi zagorela. Kuvajte na tihoj vatri, strpljivo, jer upravo spor način pripreme daje jelu puninu ukusa. Umesto vode možete dodati bujon, a po želji zgusnuti sos brašnom ili skrobom — i tako dobiti pravi domaćinski, raskošan perkelt.
Obrok od svežih babura i domaćeg belog sira i danas unosi toplinu u domove, a uz bakine savete postaje savršen izbor i za dane kada je po tipiku dozvoljen beli mrs.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.
Ova tradicionalna pita sa mesom i sušenom ovčetinom krasila je nedeljne trpeze u planinskim domaćinstvima, šireći miris koji budi uspomene i donosi osećaj zajedništva.
Ajet 49:13 iz sure El-Hudžurat jasno naglašava da nas razlike među narodima i plemenima uče poštovanju, moralnoj svesti i bogobojaznosti, otkrivajući pravi put ka istinskoj veličini.
Slučaj "Spomenika Pavlu Đurišiću" potresa Crnu Goru – dok sud vidi "bezbednosni rizik", vernici strahuju od novog talasa progona Srpske pravoslavne crkve.
Prisećajući se početnog udarca na utakmici Mejdžor Liga – otac Bendžamin Lenerc otkriva zašto je sveštenička služba za njega neuporedivo s bilo kojom zemaljskom slavom.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Pišinger je jednostavna, ali raskošna poslastica koja vekovima krasi slavske trpeze — savršena za sve koji vole spoj hrskavih oblandi i čokolade, uz miris doma i prazničnu toplinu.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Sabrani verni narod zajedno sa državnim zvaničnicima u tišini i molitvi odali poštovanje stradalima dok su patrijarhove reči o miru i jedinstvu dirnule srca svih prisutnih.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
U selu Višnjeva – Donji Grbalj, u obnovljenom hramu iz vremena Nemanjića, na praznik Svetog mučenika Nestora služena je prva liturgija posle više od jednog veka.
Prema jednoj legendi, srpski velmoža, koji je bežao od Turaka, svoju imovinu, koja je bila bogata ostavio je svojim kumovina koji su kasnije sagradili manastir Kumanicu.