Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.
U mirnim uličicama Ohrida, među kućama koje čuvaju priče i sećanja generacija, širi se miris koji odiše pažnjom, strpljenjem i ljubavlju prema domaćoj hrani – to je ohridski čomlek.
Ohridski čomlek je starinsko jelo koje probuđuje čula: lagano dinstana teletina i luk stapaju se u gust, aromatičan sos, oplemenjen belim vinom i šafranom. Nekada su ga pripremali u zemljanim posudama i pekli u saču, što je mesu davalo nežnu teksturu, a luku mogućnost da se potpuno raspadne, stvarajući aromatičnu harmoniju koja ispunjava kuću toplinom doma.
Iako se varijacije čomleka mogu pronaći širom Balkana, ohridska verzija ostaje verna autentičnoj pripremi, sa pažljivo odabranim sastojcima i poštovanjem prema sporom kuvanju, koje svaki zalogaj pretvara u posebnu priču.
Sastojci:
1 kg teletine bez kostiju
1 kg crnog luka arpadžika
nekoliko čenova belog luka
2 dl belog vina
so po ukusu
biber po ukusu
prstohvat šafrana
malo ulja
shutterstock.com/Dream79
Ohridski čomlek
Priprema:
Meso isecite na kocke, posolite i pobiberite, a po mogućnosti ostavite preko noći u frižideru. Crni luk, najbolje sitni arpadžik, oljuštite i isecite na četvrtine, a beli luk očistite i ostavite cele čenove. U zemljani lonac ređajte naizmenično luk i meso, prelijte belim vinom i po potrebi dodajte malo vode da meso i luk ogreznu. Pospite šafranom, poklopite i kuvajte na laganoj vatri dva sata. Čomlek možete pripremati na šporetu ili u rerni, a sporo kuvanje omogućiće da meso postane izuzetno mekano, dok se luk gotovo potpuno raspada, stvarajući bogat, aromatičan sos.
Savet:
Za savršen Ohridski čomlek preporučuje se teletina, mada junetina ili jagnjetina daju bogatiji ukus. Luk arpadžik se tokom sporog kuvanja karameliše i oslobađa punu slast, dok običan crni luk može biti prihvatljiva zamena. Šafran daje aromu i zlatnu boju, a kurkuma ili mala količina aleve paprike mogu dati sličan efekat. Belo vino oplemenjuje sos i naglašava sočnost mesa, dok suvo crno vino pojačava aromu. Meso i luk se ne mešaju tokom kuvanja, već se polako stapaju u bogat, mirisan sos, najbolje na temperaturi od 160–180°C tokom 2–2,5 sata u zemljanoj posudi koja ravnomerno raspoređuje toplotu i čuva vlagu. Čomlek se služi vruć, direktno iz posude, uz domaći hleb, pogaču ili krompir pire.
Nekada nezaobilazno jelo na trpezama u Bosni, Sandžaku i na Kosovu i danas budi nostalgiju, dok jednostavni sastojci pričaju priču o okupljanju za Bajram, ali i za druge svečane prilike.
Obrok od svežih babura i domaćeg belog sira i danas unosi toplinu u domove, a uz bakine savete postaje savršen izbor i za dane kada je po tipiku dozvoljen beli mrs.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jedna izgovorena reč može delovati zastrašujuće, ali Crkva nas uči da samo greh ima stvarnu moć – pokajanje, Ispovest i život u Tajnama čine svaku dušu nepobedivom pod Božijom zaštitom.
Od "izleta" u pokret Hare Krišna do misionara koji je hiljadama mališana u Sijera Leoneu postao jedina nada – životni put oca Temisa Adamsa otkriva kako se čovek menja kada izabere da pripada onima koji nemaju ništa.
Dok nama korica hleba izgleda obično, negde daleko njena vrednost može značiti nadu– pouka omiljenog srpskog patrijarha otvara oči i srce na ono što svakodnevno zanemarujemo.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Ova tradicionalna pita sa mesom i sušenom ovčetinom krasila je nedeljne trpeze u planinskim domaćinstvima, šireći miris koji budi uspomene i donosi osećaj zajedništva.
Saznajte kako da pripremite jelo koje je nekada bilo nezaobilazno na slavskim trpezama i nedeljnim porodičnim ručkovima, a danas predstavlja pravo kulinarsko blago.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Dok nama korica hleba izgleda obično, negde daleko njena vrednost može značiti nadu– pouka omiljenog srpskog patrijarha otvara oči i srce na ono što svakodnevno zanemarujemo.
Jedan neizgovoren pozdrav, neznatna laž ili hladan stav mogu pokrenuti lanac događaja koji menja sudbine – otac Markel (Pabuk) objašnjava kako pokajanje i molitva štite dušu od nevidljivih zala.
U pouci otac Nektarije (Morozov) govori o greškama koje izranjaju iz brzopletosti i objašnjava zašto je jedna duhovna navika ključna za svaki budući izbor.