Mrsni recepti 08.09.2025 | 10:22

KALJA SA KROMPIROM I MESOM – ZABORAVLJENI UKUS PRAZNIČNE TRPEZE: Starinsko jelo koje je nekada bilo znak radosti i zajedništva

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
KALJA SA KROMPIROM I MESOM – ZABORAVLJENI UKUS PRAZNIČNE TRPEZE: Starinsko jelo koje je nekada bilo znak radosti i zajedništva
Shutterstock/nadianb

Nekada nezaobilazno jelo na trpezama u Bosni, Sandžaku i na Kosovu i danas budi nostalgiju, dok jednostavni sastojci pričaju priču o okupljanju za Bajram, ali i za druge svečane prilike.

Bajramska trpeza na Balkanu nekada je bila puno više od ukusa i mirisa – bila je sećanje na detinjstvo, na kuhinje naših baka i na recepte koji su se prenosili tiho, iz ruke u ruku, kroz mirisnu paru i šuštanje varjače u šerpi. Danas, u vremenu kada je mnogo toga prepušteno zaboravu, vredi podsetiti se jela koja su nekada krasila svečane sofre.

Jedno od njih je kalja sa krompirom i mesom, jednostavno, ali bogato jelo, koje je spajalo ukućane i u kojem su se preplitali ukus domaćeg povrća i snaga junećeg mesa. Upravo ta kalja, skromna i topla, podseća nas da je Bajram uvek bio trenutak kada se kroz hranu slavila zajednica, zahvalnost i radost okupljanja.

U kojim krajevima se spremala kalja

Kalja se naročito pripremala u Bosni, Sandžaku i na Kosovu, gde je bila nezaobilazan deo bajramskog ručka. U nekim domaćinstvima spremala se sa junetinom, negde sa teletinom, a ponegde i sa jagnjetinom, dok je krompir davao onu posebnu mekoću i toplinu zbog koje se činilo da jelo greje i dušu i telo. Upravo zato je kalja ostala upamćena kao jedno od onih skromnih, a svečanih jela koje su ljudi doživljavali kao pravi znak praznične radosti.

Sastojci:

Sastojci:

5 glavica sitno iseckanog luka

1 šargarepa

100 g masti

1 kašičica aleve paprike

750 g junećeg ili telećeg mesa isečenog na manje komade

so

500 g krompira isečenog na kriške

Shutterstock/nadianb
>Kalja sa krompirom i mesom

 

Priprema:

Zagrejte mast u dubljoj šerpi, pa dodajte sitno iseckan luk i šargarepu, pa lagano dinstajte dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte meso, alevu papriku i posolite. Poklopite i dinstajte na tihoj vatri, povremeno dolivajući malo vode da ne zagori. Kada meso omekša, dodajte krompir, a zatim nalijte vode toliko da prekrije meso i krompir. Kuvajte dok krompir ne omekša, ali pazite da se ne prekuva.