Shutterstock/Sergii KovalŠnicle u sosu spremne su za 30 minuta, tope se u ustima
Zaboravite moderne recepte sa deset začina – ovaj kremasti sos od svega nekoliko sastojaka krije ukus doma, sećanja i ljubavi koje ne blede.
Miris koji se širio iz bakinog kuhinjskog šporeta imao je moć da za tren vrati detinjstvo – onaj spokojni osećaj kada s vrata škole utrčimo pravo za sto, a ona nas dočeka toplim osmehom i tanjirom punim ljubavi. Među svim njenim jelima, jedno se uvek izdvajalo – šnicle u kremastom sosu, gotove za pola sata, ali s ukusom koji ostaje zauvek. Sočne, mekane i bogatog mirisa, ove šnicle nisu bile samo obrok, već ritam porodičnog dana, ušuškanog u tišinu stare kuće i zvuk escajga na porcelanu s ružicama.
I danas, kad su kuhinje preplavljene receptima s egzotičnim začinima i neobičnim kombinacijama, taj bakin jednostavni sos, od svega nekoliko osnovnih sastojaka, ostaje nenadmašan – jer nosi ono najvažnije: toplinu doma i ukuse detinjstva.
Sastojci:
500 g svinjskih ili pilećih šnicli (od buta, filea ili karea)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika senfa
200 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
100 ml vode ili bujona
So, biber, suvi začin
Malo ulja za prženje
Shutterstock/Sergii Koval
Šnicle u sosu spremne su za 30 minuta, tope se u ustima
Priprema:
Priprema ovih šnicli nosi u sebi jednostavnost stare kuhinje i toplinu domaće pažnje. Meso najpre nežno istucite čekićem, tek toliko da omekša i primi sve začine koje mu s ljubavlju utrljate – prstohvat soli, malo bibera, suvi začin ili kašičicu senfa, po ukusu i sećanju na bakinu ruku.
Na tiganju zagrejanom s malo ulja, šnicle se kratko zapeku s obe strane, tek da uhvate zlatnu boju i zamirišu kuću na detinjstvo. Zatim se sklanjaju sa strane, a u isti tiganj dodaje se sitno seckani crni i beli luk, koji se lagano dinsta dok ne postane staklast i mekan. Meso se potom vraća u tiganj, preliva se pavlakom za kuvanje i dodatkom vode ili bujona, uz još malo senfa i začina koji zaokružuju ukus. Poklopljeno, na tihoj vatri, sve zajedno krčka još 15 do 20 minuta, dok se sos ne zgusne, a meso postane meko kao duša.
Najlepše se slažu s pire krompirom, testeninom ili pirinčem – baš kako je baka nekad servirala, s pažnjom i osmehom.
Nekada pripremana u manastirima za goste, danas simbol domaće kuhinje i snalažljivosti – otkrivamo recept i priču iza starog balkanskog paprikaša koji je sačuvao duh tradicije.
Kako jedan jednostavan složenac od nežnih listova i mlevenog mesa čuva porodične tradicije i podseća nas na mirise i toplinu zajedničkih ručkova, donoseći osveženje i radost svakom prolećnom tanjiru.
U doba kada se hleb pravio na metre, a nijedna mrvica nije završavala u kanti, domaćice su stvarale jela iz ničega. Otkrijte kako se od jučerašnjeg hleba priprema topla čorba koja i danas greje srce — jednostavno, štedljivo i neodoljivo.
Napravite najmekše pecivo bez kvasca, gotovo za manje od pola sata — testo koje se ne čeka, a mami mirisom, ukusom i uspomenama na bake, jutra pod ćebetom i dom koji diše ljubavlju.
U vreme kada se hrana nije bacala, domaćice su znale da i od suvog hleba naprave čudo – evo jednostavnog i ukusnog doručka koji će vas vratiti u toplinu porodične trpeze.
Ova vernica objašnjava da u manastir Tumane dolazi kako bi se svecima zamolila što su - kako tvrdi, izmolili pomoć od Boga da joj pomogne da povrati zdravlje.
Veliki svetitelj iz 4. veka ostavio je pouku koja nam pokazuje zašto nas uvrede toliko bole i kako jednostavnim ćutanjem možemo sačuvati mir i duhovnu snagu.
Umesto uobičajenih letnjih dana, gledali su kako vatra guta njihove domove, štale, životinje, voćnjake, sve ono što su godinama s ljubavlju i trudom stvarali.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Dok su današnje trpeze često pretrpane egzotičnim ukusima, ajmokac – jednostavan sos od belog luka i pilećeg mesa – podseća nas na vreme kada su mirisi iz kuhinje bili najtačniji sat i najlepši poziv za okupljanje oko stola.
Donosimo tradicionalni recept kraljice bajramske sofre – čorbe koja krije mudrost predaka i mirise dana kada su begovi i age okupljali narod oko svojih trpeza.
Napravljen od jednostavnih i pristupačnih sastojaka koje svi imamo u kući, ovaj mekani kolač pravi se brzo, miriše na bakinu kuhinju i donosi toplinu kojoj niko ne može da odoli.
Nastala kao spoj proje i pite, ova jednostavna, meka i sočna domaća čarolija gotova je za pola sata, a oduševiće i mlade domaćice i iskusne kuvarice koje cene proverene recepte.
Otkrivamo recept za beogradsku kapamu, kakvu su naše bake spremale za slave i praznike, kada su kuće mirisale na ljubav, a svaki zalogaj bio blagoslov.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
Saznajte kako se priprema tradicionalna jagnjeća kapama sa spanaćem, koja budi nostalgiju za detinjstvom, bakinom kuhinjom i prazničnom tišinom pred ikonama.
Donosimo tradicionalni recept kraljice bajramske sofre – čorbe koja krije mudrost predaka i mirise dana kada su begovi i age okupljali narod oko svojih trpeza.
Ova vernica objašnjava da u manastir Tumane dolazi kako bi se svecima zamolila što su - kako tvrdi, izmolili pomoć od Boga da joj pomogne da povrati zdravlje.
Umesto uobičajenih letnjih dana, gledali su kako vatra guta njihove domove, štale, životinje, voćnjake, sve ono što su godinama s ljubavlju i trudom stvarali.
Pravoslavna molitva prenosi se vekovima i donosi mir, slogu i nežnost u dom – evo kako ona zvuči i zašto bi trebalo svakodnevno da je izgovarate zajedno sa voljenom osobom.
Njene mošti dale su odgovor koji teolozi nisu mogli da pronađu – priča o događaju koji je zauvek promenio pravoslavnu veru i otkrio Božiju silu pred carevima i patrijarsima.