Mrsni recepti 09.06.2025 | 09:56

BAKIN TRIK ZA NAJMEKŠE ŠNICLE U STARINSKOM SOSU: Gotove za pola sata, a tope se u ustima

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
BAKIN TRIK ZA NAJMEKŠE ŠNICLE U STARINSKOM SOSU: Gotove za pola sata, a tope se u ustima
Shutterstock/Sergii Koval Šnicle u sosu spremne su za 30 minuta, tope se u ustima

Zaboravite moderne recepte sa deset začina – ovaj kremasti sos od svega nekoliko sastojaka krije ukus doma, sećanja i ljubavi koje ne blede.

Miris koji se širio iz bakinog kuhinjskog šporeta imao je moć da za tren vrati detinjstvo – onaj spokojni osećaj kada s vrata škole utrčimo pravo za sto, a ona nas dočeka toplim osmehom i tanjirom punim ljubavi. Među svim njenim jelima, jedno se uvek izdvajalo – šnicle u kremastom sosu, gotove za pola sata, ali s ukusom koji ostaje zauvek. Sočne, mekane i bogatog mirisa, ove šnicle nisu bile samo obrok, već ritam porodičnog dana, ušuškanog u tišinu stare kuće i zvuk escajga na porcelanu s ružicama.

I danas, kad su kuhinje preplavljene receptima s egzotičnim začinima i neobičnim kombinacijama, taj bakin jednostavni sos, od svega nekoliko osnovnih sastojaka, ostaje nenadmašan – jer nosi ono najvažnije: toplinu doma i ukuse detinjstva.

Sastojci:

500 g svinjskih ili pilećih šnicli (od buta, filea ili karea)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika senfa
200 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
100 ml vode ili bujona
So, biber, suvi začin
Malo ulja za prženje

Shutterstock/Sergii Koval
Šnicle u sosu spremne su za 30 minuta, tope se u ustima

 

Priprema:

Priprema ovih šnicli nosi u sebi jednostavnost stare kuhinje i toplinu domaće pažnje. Meso najpre nežno istucite čekićem, tek toliko da omekša i primi sve začine koje mu s ljubavlju utrljate – prstohvat soli, malo bibera, suvi začin ili kašičicu senfa, po ukusu i sećanju na bakinu ruku.

Na tiganju zagrejanom s malo ulja, šnicle se kratko zapeku s obe strane, tek da uhvate zlatnu boju i zamirišu kuću na detinjstvo. Zatim se sklanjaju sa strane, a u isti tiganj dodaje se sitno seckani crni i beli luk, koji se lagano dinsta dok ne postane staklast i mekan. Meso se potom vraća u tiganj, preliva se pavlakom za kuvanje i dodatkom vode ili bujona, uz još malo senfa i začina koji zaokružuju ukus. Poklopljeno, na tihoj vatri, sve zajedno krčka još 15 do 20 minuta, dok se sos ne zgusne, a meso postane meko kao duša.

Najlepše se slažu s pire krompirom, testeninom ili pirinčem – baš kako je baka nekad servirala, s pažnjom i osmehom.