UKUSI I MIRISI IZ DAVNINA NA TANJIRU DANAŠNJICE: Papazjanija je nastala kao svečano jelo za sveštenike, a posle je zavoleo ceo narod - AUTENTIČNI RECEPT
Nekada pripremana u manastirima za goste, danas simbol domaće kuhinje i snalažljivosti – otkrivamo recept i priču iza starog balkanskog paprikaša koji je sačuvao duh tradicije.
Papazjanija je jedno od onih jela koja mirišu na prošlost, na stare kuće i trpeze pune duše. Potiče iz osmanske kuhinje, ali je vekovima putovala balkanskim prostorima i zauzela posebno mesto i u srpskoj kuhinji. Danas je rado viđena u domaćinstvima koja neguju tradicionalna jela. Sam naziv dolazi od turskih reči papaz (sveštenik) i yahni (gulaš ili paprikaš), što govori u prilog tome da je nekada pripremana u manastirima, kao ukusno i bogato jelo za sveštenstvo.
S vremenom, papazjanija je sišla sa manastirske trpeze među narod, postavši simbol domaće snalažljivosti i topline. U nju su domaćice stavljale ono što im se našlo pri ruci – komad mesa, sezonsko povrće, malo začina – stvarajući iz jednostavnih sastojaka pravu gozbu. Upravo ta šarena mešavina ukusa i mirisa učinila je da reč „papazjanija“ u našem jeziku postane i slikovit izraz za zbrku, šarenilo i mešavinu svega i svačega.
Danas, kada se okrenemo korenima i tražimo utehu u ukusima detinjstva, papazjanija nas dočeka kao stari prijatelj – aromatični paprikaš u kojem se prepliću vino, sirće, povrće i sočni komadi mesa. Nekada jelo siromašnih, danas dragoceno nasleđe koje rado obnavljamo, čuvajući uspomene i prenoseći ih kroz generacije – s ljubavlju i poštovanjem prema svemu što nas je oblikovalo.
Sastojci:
1 kg junetine
2 glavice crnog luka
1 glavica belog luka
1 veza zeleni
4–5 krompira
2 tikvice
1 patlidžan
3 paprike
2 kašike vinskog sirćeta
2 dl belog vina
5 dl soka od paradajza
50 ml ulja
so, biber, aleva paprika
1 kašika brašna
Shutterstock/New Africa
Naziv ovog jele - papazjanija dolazi od turskih reči papaz (sveštenik) i yahni (gulaš ili paprikaš), što govori u prilog tome da je nekada pripremana u manastirima, kao ukusno i bogato jelo za sveštenstvo
Priprema:
Na ulju propržite meso isečeno na kocke. Dodajte so i biber po ukusu. Povrće isecite na krupnije komade, crni luk narežite na rebarca, a glavicu belog luka ostavite celu – samo joj skinite spoljašnju ljusku.
U zemljani ili keramički lonac ređajte naizmenično slojeve mesa i povrća. Zatim dodajte belo vino, sok od paradajza i brašno koje ste prethodno razmutili sa vinskim sirćetom. Po potrebi još malo posolite i začinite alevom paprikom.
Poklopite lonac i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu. Krčkajte jelo oko tri sata na 200 °C. Na kraju, izvadite iz rerne, pospite seckanim peršunom i poslužite toplo. Uživajte u bogatstvu ukusa koje donosi ova tradicionalna mešavina!
U periodu kada priroda daruje svoje najlekovitije biljke, donosimo vam recept za čorbu koja se vekovima kuva u srpskim domaćinstvima – jednostavna, okrepljujuća i bogata blagodatima za telo i dušu.
U vremenu kada su nežne ruke baka bile najbolji začin svakog jela, nastala je bela čorba - jednostavno toplo jelo koje i danas, u jednom zalogaju, budi mirise detinjstva, sigurnost doma i nezaboravne porodične trenutke.
Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
U vremenima kada se poštovao svaki komad hleba, nastajala su jela koja su spajala porodicu i grejala dom. Među njima je i pita od starog hleba – jednostavna, domaćinska čarolija koja i danas vraća veru u skromna zadovoljstva.
Novoosvećeni hram Svetih Kirila i Metodija postao je simbol zajedništva i duhovnog mosta između naroda, dok patrijarhove reči podsećaju da ljubav nadilazi sve granice.
Svetogorski monasi upozoravaju da oni ne smeju biti uvučeni u crkvene sukobe, dok ukrajinski mitropolit Epifanije traži međunarodnu i panpravoslavnu potvrdu svog položaja.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrijte kako se priprema ova starinska pita – mirisna, slojevita i bogata, onako kako se nekada spremala posle liturgije, za okupljanje oko trpeze koja je bila svetinja doma.
Donosimo tradicionalni recept kraljice bajramske sofre – čorbe koja krije mudrost predaka i mirise dana kada su begovi i age okupljali narod oko svojih trpeza.
Otkrivamo vam tradicionalni način pripreme starog jela iz Šumadije, koje i danas miriše iz manastirskih trpezarija i zbog kojeg će svako tražiti još jedan tanjir.
Od zapečenog kukuruznog brašna do slojeva suhog mesa i kajmaka – naučite kako pripremiti ovo hranljivo jelo balkanske tradicije koje vekovima spaja ukuse i običaje naših predaka.
Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.
Jednostavne loptice od krompira na vodi vekovima krase posne trpeze manastira, a uz domaći paradajz i sveže začinsko bilje postaju pravo iznenađenje – dok u danima kada nije post dobijaju posebnu aromu kada se pospu sirom.
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
U trenucima životnih izazova često se pitamo kome da se obratimo – svešteniku ili psihoterapeutu? Razumevanje njihove uloge može nam pomoći da pronađemo pravi put duhovnog i psihičkog izlečenja.
Od zapečenog kukuruznog brašna do slojeva suhog mesa i kajmaka – naučite kako pripremiti ovo hranljivo jelo balkanske tradicije koje vekovima spaja ukuse i običaje naših predaka.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u besedi za 17. nedelju po Duhovoma objašnjava večnu harmoniju Oca, Sina i Duha Svetoga i pokazuje kako ljubav Božja preobražava naše svakodnevne izbore.
Ovi ajeti iz Kurana pokazuju kako svaka kap kiše i svaka boja u svetu oko nas nosi pouku o strahopoštovanju, dobročinstvu i unutrašnjem duhovnom rastu.