Mrsni recepti 12.05.2025 | 08:50

KAKO DA DETE ZAVOLI GRAŠAK – RECEPT KOJI MENJA PRAVILA IGRE: Uz savete iz stare bakine sveske, ovo će postati omiljeno jelo na porodičnoj trpezi

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
KAKO DA DETE ZAVOLI GRAŠAK – RECEPT KOJI MENJA PRAVILA IGRE: Uz savete iz stare bakine sveske, ovo će postati omiljeno jelo na porodičnoj trpezi
Shutterstock/margouillat photo

Umesto klasične čorbe, probajte kremastu i zapečenu verziju sa sirom, šunkom i začinima koja osvaja i najizbirljivije nepce.

Grašak je povrće koje mnogi pamte po dečjim grimasama i pregovorima za stolom – „Još jedan zalogaj pa si slobodan!“ Ali bake, te čarobnice kuhinje, znale su kako da od svakog „neću grašak“ naprave „mogu još“. U svojoj kulinarskoj riznici imale su recepte koji su spajali zdravlje i ukus, šarenilo i toplinu doma. Jedan od takvih recepata je i ovaj zapečeni grašak s krompirom, pavlakom i šunkom – neobičan, mirisan i kremast, savršen za mališane, ali i za sve one koji veruju da je domaća hrana uvek najukusnija kada u nju uđe i malo ljubavi.

Sastojci:

1,5 kg svežeg očišćenog graška ili 800 g smrznutog graška

750 g krompira, oljuštenog i isečenog na male kocke (1–2 cm)
160 ml pavlake za kuvanje sa 35% mlečne masti
100 g rendanog edamera, gaude, ili kačkavalja
100 g dimljene šunke, isečene na male komadiće (1 cm)
1 crni luk, isečen na tanke listiće
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 kocka začina (biljna ili po izboru)
Malo prezli
Malo maslinovog ulja
So
Biber
Pola veze sveže nane, sitno iseckane
Shutterstock/margouillat photo
Spremljen po ovom receptu iz stare bakine beležnice, deca će zavoleti grašak

 

Priprema:

U ključaloj, posoljenoj vodi kuvajte krompir oko 12 minuta, dok ne omekša. Izvadite, procedite i ostavite ga u činiji da ostane topao. Na isti način kuvajte i grašak 3–7 minuta, u zavisnosti od toga da li je svež ili smrznut, dok ne omekša. Izvadite i procedite.

U dubljem tiganju ili šerpi, na umerenoj temperaturi propržite crni i beli luk na 2 kašike maslinovog ulja dok ne postanu blago zlatni. Dodajte šunku i kocku začina, pa propržite još oko 5 minuta. Sipajte pavlaku, dodajte grašak i ostavite da lagano vri još 2–3 minuta. Posolite, pobiberite po ukusu, sklonite sa vatre i dodajte sitno seckanu nanu.

Zagrejte rernu na 200°C. Sipajte smesu sa graškom u vatrostalnu posudu ili pleh dimenzija 30 x 45 cm.
Viljuškom izgnječite kuvani krompir u činiji tako da dobijete grub pire sa komadićima – ne sme biti potpuno gladak. Dodajte polovinu rendanog sira, promešajte i po potrebi dodatno posolite i pobiberite.
Rasporedite pire preko smese s graškom u plehu tako da ga u potpunosti prekrije. Nije potrebno da površina bude ravna – bolje izgleda kada je malo „rustično“. Pospite odozgo ostatkom sira i prezlama, pa pecite u rerni 30–40 minuta, dok ne porumeni.

Saveti:

Smrznuti grašak gotovo da i ne treba kuvati! Kod svežeg, vreme kuvanja može varirati u zavisnosti od sorte.