Ova jednostavna, a lekovita pita sa sremušem spaja ukus detinjstva, mir domaće trpeze i snagu prirode koju pravoslavni narod od davnina poštuje kao dar od Boga – otkrijte recept koji se prenosi sa kolena na koleno.
U doba kada se priroda obnavlja i zemlja otvara svoja milosna njedra, Gospod nam, u svojoj ljubavi, daruje biljku neobične snage – sremuš, tihu travku iz šumskog zaklona, koju narod od davnina poštuje kao Božji lek. Njegova snažna, a nežna zelena sila čisti krv, jača srce i pokreće telo, kao što molitva ujedinjuje dušu sa Gospodom.
U vreme posle obimne praznične trpeze, prijaju najjednostavniji obroci poput pite od sremuša. Ne sam oda razgali dušu i ispunjava srce Božjim mirom – kao što to čini svaka domaća pita – već i leči telo, podsećajući nas da su zdravlje i radost često ukorenjeni u jednostavnosti i zahvalnosti prema Gospodu. Spremana sa ljubavlju, ona postaje trpeza na kojoj se ne uzima samo hrana, već i blagoslov, mir i zdravlje od Boga.
Sastojci:
500 g debljih kora za pitu
3 veze sremuša
400 g sremskog sira
3 jaja
½ čaše kisele pavlake
1 dl ulja
So po ukusu
shutterstock.com/Happy_food_photo
Pita od sremuša
Priprema:
Napomena: Pita je ukusnija ako sami razvlačite kore, ali ako to nije moguće, kupovne kore su dobra alternativa.
Sremuš dobro operite, odstranite peteljke, osušite i sitno iseckajte. U dubljoj posudi pomešajte sir, jaja, pavlaku i so (količina soli zavisi od slanoće sira). Umutite smesu. Dodajte iseckani sremuš i dobro promešajte da se ravnomerno rasporedi.
Na radnu površinu stavite jednu koru, poprskajte je sa malo ulja. Preko nje stavite drugu koru, takođe je poprskajte uljem, a na treću koru ravnomerno rasporedite dve do tri kašike nadeva. Uvijte kore u rolnu i ređajte ih u nauljenu tepsiju u obliku puža. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Pitu odozgo blago poprskajte vodom i premažite uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, vodeći računa da ne pregori. Po potrebi smanjite temperaturu na 180 stepeni..
Nakon pečenja, izvadite pitu iz rerne prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se malo prohladi pre sečenja.
Pijace su prepune ovog mirisnog zelenila, šume ga daruju u izobilju, a domaćice ga pretvaraju u lekovite obroke. Donosimo vam recept za čorbu sa sremušom koja istovremeno hrani telo, jača imunitet i obnavlja iznutra.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Bez aditiva, veštačkih boja i pojačivača ukusa – uz pomoć blagodetnog sremuša pripremite jednostavan, ukusan i lekovit zalogaj koji jača organizam i okrepljuje dušu.
U besedi za 9. sredu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički podseća da nas očekuje trenutak koji će zauvek razdvojiti pravedne od nepravednih, radost od žalosti, svetlost od tame — i da nas taj čas može zateći nespremne.
Uoči početka Velikogospojinskog posta, Srpska pravoslavna crkva nas poziva da izgovorimo reči koje otvaraju vrata oproštaju i miru, kako bismo spremni zakoračili u susret prazniku Uspenja Presvete Bogorodice.
U pravoslavlju snovi nisu puki predznaci, već duhovne poruke – ali ne dolazi svaka od Gospoda. Evo po čemu prepoznati da li je san blagoslov ili iskušenje koje vodi u propast.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Otkrijte kako se priprema ova starinska pita – mirisna, slojevita i bogata, onako kako se nekada spremala posle liturgije, za okupljanje oko trpeze koja je bila svetinja doma.
Donosimo tradicionalni recept kraljice bajramske sofre – čorbe koja krije mudrost predaka i mirise dana kada su begovi i age okupljali narod oko svojih trpeza.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
"Nikakvi pregovori o navodnom "Temeljnom ugovoru" se ne vode, niti taj obrazac može biti obrazac koji je recimo primenjen u Crnoj Gori, u čemu sam lično učestvovao, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH ili Mađarskoj."
U besedi za 10. utorak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički upozorava na iznenadni i neizbežni Sud koji će razotkriti svaku tajnu, razoriti sve prolazno i suditi svakom čoveku posebno – dan Gospodnji.
Ova sveta molitva krije ogromnu duhovnu snagu koja donosi utehu u najtežim trenucima, vraća mir uznemirenom srcu i osnažuje za životne izazove. Saznajte kada je koristiti za najveću duhovnu korist i kako.