Ova jednostavna, a lekovita pita sa sremušem spaja ukus detinjstva, mir domaće trpeze i snagu prirode koju pravoslavni narod od davnina poštuje kao dar od Boga – otkrijte recept koji se prenosi sa kolena na koleno.
U doba kada se priroda obnavlja i zemlja otvara svoja milosna njedra, Gospod nam, u svojoj ljubavi, daruje biljku neobične snage – sremuš, tihu travku iz šumskog zaklona, koju narod od davnina poštuje kao Božji lek. Njegova snažna, a nežna zelena sila čisti krv, jača srce i pokreće telo, kao što molitva ujedinjuje dušu sa Gospodom.
U vreme posle obimne praznične trpeze, prijaju najjednostavniji obroci poput pite od sremuša. Ne sam oda razgali dušu i ispunjava srce Božjim mirom – kao što to čini svaka domaća pita – već i leči telo, podsećajući nas da su zdravlje i radost često ukorenjeni u jednostavnosti i zahvalnosti prema Gospodu. Spremana sa ljubavlju, ona postaje trpeza na kojoj se ne uzima samo hrana, već i blagoslov, mir i zdravlje od Boga.
Sastojci:
500 g debljih kora za pitu
3 veze sremuša
400 g sremskog sira
3 jaja
½ čaše kisele pavlake
1 dl ulja
So po ukusu
shutterstock.com/Happy_food_photo
Pita od sremuša
Priprema:
Napomena: Pita je ukusnija ako sami razvlačite kore, ali ako to nije moguće, kupovne kore su dobra alternativa.
Sremuš dobro operite, odstranite peteljke, osušite i sitno iseckajte. U dubljoj posudi pomešajte sir, jaja, pavlaku i so (količina soli zavisi od slanoće sira). Umutite smesu. Dodajte iseckani sremuš i dobro promešajte da se ravnomerno rasporedi.
Na radnu površinu stavite jednu koru, poprskajte je sa malo ulja. Preko nje stavite drugu koru, takođe je poprskajte uljem, a na treću koru ravnomerno rasporedite dve do tri kašike nadeva. Uvijte kore u rolnu i ređajte ih u nauljenu tepsiju u obliku puža. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Pitu odozgo blago poprskajte vodom i premažite uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, vodeći računa da ne pregori. Po potrebi smanjite temperaturu na 180 stepeni..
Nakon pečenja, izvadite pitu iz rerne prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se malo prohladi pre sečenja.
Pijace su prepune ovog mirisnog zelenila, šume ga daruju u izobilju, a domaćice ga pretvaraju u lekovite obroke. Donosimo vam recept za čorbu sa sremušom koja istovremeno hrani telo, jača imunitet i obnavlja iznutra.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Bez aditiva, veštačkih boja i pojačivača ukusa – uz pomoć blagodetnog sremuša pripremite jednostavan, ukusan i lekovit zalogaj koji jača organizam i okrepljuje dušu.
Tokom susreta u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh Porfirije i Edvard Ferguson razgovarali su o ulozi Crkve u izgradnji mira, obnovi Međureligijskog veća u BiH i duhovnim vezama Srpske i Anglikanske crkve koje je negovao i Sveti vladika Nikolaj.
Nasilje nad sveštenstvom i parohijanima, povrede i blokada saobraćaja — svetinja iz 19. veka u ukrajinskom gradu Černovci ugrožena u vrtlogu društvenih i verskih tenzija
Zahvaljujući podacima NASA-e i istraživanjima sa Oksforda, potvrđeno je da je 3. aprila 33. godine nad Jerusalimom zaista viđen Mesec boje krvi, što se poklapa sa opisima iz Jevanđelja i proročanstvima o danu kada se zemlja zatresla, a tama prekrila svet.
Prilikom intervjua, u emisiji "Dok anđeli spavaju", ovaj duhovnjak je ispričao neverovatnu uspomenu iz detinjstva, koja ga je odvela do još neobičinjeg saznanja - da anđeli govore kroz decu.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
Dok su današnje trpeze često pretrpane egzotičnim ukusima, ajmokac – jednostavan sos od belog luka i pilećeg mesa – podseća nas na vreme kada su mirisi iz kuhinje bili najtačniji sat i najlepši poziv za okupljanje oko stola.
Nekada pripremana u manastirima za goste, danas simbol domaće kuhinje i snalažljivosti – otkrivamo recept i priču iza starog balkanskog paprikaša koji je sačuvao duh tradicije.
U periodu kada priroda daruje svoje najlekovitije biljke, donosimo vam recept za čorbu koja se vekovima kuva u srpskim domaćinstvima – jednostavna, okrepljujuća i bogata blagodatima za telo i dušu.
Bez mesa i bez glutena, ali bogatiji od mnogih glavnih jela – ovaj obrok od kinoe sa svežim povrćem oduševiće čak i one koji tvrde da ne vole zdravu hranu!
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Nastala kao spoj proje i pite, ova jednostavna, meka i sočna domaća čarolija gotova je za pola sata, a oduševiće i mlade domaćice i iskusne kuvarice koje cene proverene recepte.
Ne treba vam ništa skupo: od krompira, povrća i malo sira nastaje nezaboravno starinsko jelo koje se u različitim krajevima drugačije zove, ali svuda miriše na dom, tradiciju i ljubav.
Nasilje nad sveštenstvom i parohijanima, povrede i blokada saobraćaja — svetinja iz 19. veka u ukrajinskom gradu Černovci ugrožena u vrtlogu društvenih i verskih tenzija
Prilikom intervjua, u emisiji "Dok anđeli spavaju", ovaj duhovnjak je ispričao neverovatnu uspomenu iz detinjstva, koja ga je odvela do još neobičinjeg saznanja - da anđeli govore kroz decu.
Ime je dobila u 8. veku. U to vreme se pojavila ikonoboračka jeres, a jedan od njenih najvećih protivnika je bio Jovan Damaskin. Zato što je pisao protiv ikonoborstva, odsečena mu je desna ruka.
Bez mesa i bez glutena, ali bogatiji od mnogih glavnih jela – ovaj obrok od kinoe sa svežim povrćem oduševiće čak i one koji tvrde da ne vole zdravu hranu!