Mrsni recepti 26.07.2025 | 10:53

ZABORAVLJENI UKUSI SVETE SRPSKE ZEMLJE: Pita zbog koje su u Prizrenu ćutali dok jedu, po receptu koji se prenosi s kolena na koleno

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENI UKUSI SVETE SRPSKE ZEMLJE: Pita zbog koje su u Prizrenu ćutali dok jedu, po receptu koji se prenosi s kolena na koleno
shutterstock.com/Esin Deniz

Otkrijte kako se priprema ova starinska pita – mirisna, slojevita i bogata, onako kako se nekada spremala posle liturgije, za okupljanje oko trpeze koja je bila svetinja doma.

U Prizrenu, gradu srpske duhovnosti i zlatnog kandila koje večito treperi pred ikоном Presvete Bogorodice Ljeviške, vekovi su ostavili trag ne samo u svetim hramovima, već i u mirisu domaćinske pite koja se svake nedelje, posle liturgije, stavljala na trpezu.
Prizrenska lisnata pita sa sirom nije bila tek obrok – bila je znak zahvalnosti, tiha molitva u slojevima testa, pažljivo razvijanog rukama baka koje su u svakom pokretu nosile ljubav i veru.

Ova pita je hrskava uspomena na vreme kada se hrana nije jela na brzinu, već u tišini, s molitvom i u zajedništvu, dok su se iznad Sofije, Saborne crkve u srcu Prizrena, oglašavala zvona, a oko stola okupljala porodica – mala Crkva doma.

Donosimo vam stari recept, čuvan kao blago, da i vaša kuća zamiriše na Prizren, na mirno jutro, i na blagodat koju nosi svako domaće testo sa molitvom.

Recept za prizrensku lisnatu pitu sa sirom

Sastojci:

1 kg brašna
250 ml ulja
po potrebi mlake vode
400 g sira
100 g kajmaka
3 jajeta

shutterstock.com/Esin Deniz
Prizrenska lisnata pita

 

Priprema:

Zamesite testo od brašna, mlake vode i malo soli, gusto kao za svaku pitu – nešto mekše nego za hleb. Podelite ga na dva dela.

Od prvog dela pravite loptice veličine krupnog oraha. Svaku lopticu razvijte u malu koru, veličine tacne šolje za belu kafu. Kada razvijete sve korice (biće ih oko 16), pospite dasku brašnom.

Zatim uzmite prvu koru, premažite je uljem, stavite drugu preko nje, opet premažite i tako redom – sve dok ne poslažete sve kore jednu na drugu. Površina će se postepeno širiti, pa kore možete blago razvlačiti rukom.

Uzmite podmazan okrugli pleh ili tepsiju i pažljivo prenesite testo na dno suda. Ako su kore manje od pleha, razvucite ih rukom dok ne popune površinu. Preko donje kore rasporedite nadev od izgnječenog sira pomešanog s umućenim jajima i kajmakom.

Drugi deo testa pripremite na isti način: napravite loptice, razvijajte kore, premažite i slažite. Kada dobijete novu slojevitu koru, pažljivo je prenesite preko nadeva. Pecite u unapred zagrejanoj rerni oko 40 minuta na srednjoj temperaturi, dok pita ne porumeni.

Kada je gotova, prekrijte je folijom ili poklopcem i ostavite da „odmori“. Služite toplu – ali je podjednako ukusna i kada se ohladi.