Mrsni recepti 13.07.2025 | 09:41

TAJNA STARINSKIH TRPEZA: Otkrijte zašto je kosovski pilav bio obavezan na svakoj prazničnoj trpezi

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNA STARINSKIH TRPEZA: Otkrijte zašto je kosovski pilav bio obavezan na svakoj prazničnoj trpezi
freepik

Donosimo recept iz zaboravljene knjige „Kosovske kuhinje“ za mirisni pilav od jagnjetine i suvog grožđa, koji spaja ukus detinjstva, domovine i tihe molitve uz ognjište.

Na trpezi naših predaka, u danima kada su se domovi punili radošću i mirisima svečanih jela, posebno mesto zauzimao je kosovski jagnjeći pilav. Ovo tradicionalno jelo, zabeleženo i u knjizi „Kosovska kuhinja“, i danas podseća na zajedništvo i zahvalnost Bogu za darove koje nam šalje. U danima kada Crkva dopušta mrs, pilav od jagnjećeg mesa, začinjen povrćem i šakom suvog grožđa, spaja sećanja na mirne večeri uz kandilo i razgovore kraj ognjišta. Miris koji se širi dok jelo lagano krčka u đuvečari priziva tišinu molitve i blagodat domaće kuhinje koja nikada ne zastareva.

Sastojci:

600–800 g jagnjećeg mesa (bez kostiju)

oko 250–300 g pirinča
2 glavice crnog luka (oko 200 g ukupno)
3–4 čena belog luka
1 veća ili 2 manje šargarepe (oko 150 g)
2 srednja paradajza (ili 150 ml pasiranog paradajza)
1–2 paprike, sveže ili suve, po ukusu
oko 50 ml ulja ili masti
šaka suvog grožđa (oko 50 g), tradicionalno u svečanim verzijama
so i biber, po ukusu (nema precizirane gramaže)
oko 800 ml vode ili supe, količina da prekrije meso (zavisno od posude i željene gustine)
freepik
Kosovski pilav sa jagnjetinom stradicionalno se služi uz kiselo mleko, ili salatu

 

Priprema:

Jagnjeće meso operite i isecite na kockice (veličine zalogaja). Posolite ga i ostavite da odstoji 10–15 minuta. U širem loncu ili đuvečari zagrejte ulje ili mast. Propržite meso sa svih strana dok ne dobije blago zlatnu boju.

Crni luk sitno iseckajte, beli luk izgnječite ili sitno iseckajte, a šargarepu naseckajte na kolutiće ili kockice. Dodajte sve u posudu sa mesom i pržite 5–10 minuta, dok luk ne postane staklast. Ako koristite svež paradajz, oljuštite ga i sitno naseckajte, ili dodajte pasirani paradajz. Paprike očistite i isecite na trake ili kockice, pa ubacite u smesu.

Nalijte vodom ili supom toliko da prekrije meso i povrće (oko 800 ml). Dodajte biber (po ukusu) i, po želji, list lovora ili malo mlevene crvene paprike. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri oko 45–60 minuta, dok meso ne omekša.

Kada je meso gotovo, dodajte prethodno opran pirinač i suvo grožđe. Po potrebi dolijte još malo vrele vode da pirinač lepo nabubri, ali da pilav ostane sočan, ne suv. Mešajte pažljivo i nastavite da krčkate još oko 15 minuta, dok pirinač ne omekša.

Tradicionalno, pilav se potom prebaci u rernu, zagrejanu na 180°C, i peče 10–15 minuta, dok površina blago ne porumeni. Poslužite toplo, uz zelenu salatu, paradajz ili kiselo mleko.