KAČAMAK OD HELJDE – STARINSKI RECEPT KOJI SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljeno tradicionalno blago srpske kuhinje
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima.
Ove zlatne, mekane kuglice nisu samo hrana, već uspomena na porodična okupljanja, radost deljenja i neprolaznu toplinu domaće trpeze.
Postoje mirisi i ukusi koji nisu samo deo svakodnevice, već most koji nas spaja s uspomenama, domom i radošću detinjstva. Među njima, priganice zauzimaju posebno mesto u crnogorskoj kuhinji – skromne, a raskošne u svom jednostavnom savršenstvu. Ove male zlatne kuglice, pržene u vrelom ulju, vekovima su znak dobrodošlice, radosti okupljanja i simbol topline domaćeg ognjišta.
Priganice su starinsko jelo koje se ne meri samo merama i sastojcima, već emocijama i ljubavlju onoga ko ih priprema. One su najlepše onda kada se dele – uz čašu domaćeg mleka, med, sir, džem ili šećer u prahu. U mnogim crnogorskim domovima miris svežih priganica najavljuje posebne trenutke – slave, rođenja, porodična okupljanja ili jednostavne, mirne večeri uz razgovor i osmeh.
Sastojci:
500 g brašna
Priprema:
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom i ostaviti desetak minuta da se aktivira. U crnogorskim domovima priganice su više od običnog jela – one su deo rituala gostoprimstva, uspomena na detinjstvo, mirisi koji prizivaju dom i ukus koji ostaje zauvek urezan u srcu. Svaka priganica nosi toplinu domaće kuhinje, osmeh majke ili bake dok ih sprema i neizostavnu ljubav koju nesebično darujemo kroz hranu.
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima. SIropusna nedelja idealna je da se podsetimo obroka koji sa sobom nosi duh prošlih vremena i donosi neponovljiv ukus domaće trpeze, posebno kada se na kraju prelije rastopljenim kajmakom. Jelo koje su s ljubavlju spremale naše bake sada se vraća na trpeze, donoseći toplinu doma i ukus detinjstva, savršen je obrok u siropusnoj nedelji. Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca (ili pola kocke svežeg kvasca)
300 ml mlake vode
1 jaje (za posnu verziju jaje izostaviti)
1 kašika rakije (po želji, za hrskavost)
Ulje za prženje
U posudu prosejati brašno, dodati so, a zatim postepeno dolivati vodu sa kvascem, lagano mešajući varjačom ili rukama dok se ne dobije glatko, mekano testo. Dodati umućeno jaje i sjediniti ga sa testom.
Pokriti testo krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena, dok ne naraste.
Kada testo nadođe, kašikom ili rukama kidati manje delove i spuštati ih u zagrejano ulje.
Priganice pržiti dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana, a zatim ih vaditi na papirni ubrus kako bi upile višak masnoće.
Služiti ih tople, uz sir ili kajmak, ili za slatku verziju posute šećerom u prahu, uz domaći med, ili džem po želji.
KAČAMAK OD HELJDE – STARINSKI RECEPT KOJI SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljeno tradicionalno blago srpske kuhinje
ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI OSVAJA DUŠU I NEPCA: Bunarska pita je zbog jednog tajnog sastojka ukusnija od svih ostalih peciva
NA OVOM STARINSKOM JELU SU ODRASLI NAŠI PRECI: Tarana - zaboravljena pesma ognjišta koja ponovo osvaja domove
STARINSKA PITA NEOBIČNOG NAZIVA I OČARAVAJUĆEG UKUSA: Probajte kljukušu po tradicionalnom receptu iz bakinog kuvara
Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna i mirisna čorba nije samo hrana – ona je simbol tradicije, topline i sreće, koja se prenosi iz generacije u generaciju.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.
Saznajte kako da pripremite jelo koje je nekada bilo nezaobilazno na slavskim trpezama i nedeljnim porodičnim ručkovima, a danas predstavlja pravo kulinarsko blago.
Pišinger je jednostavna, ali raskošna poslastica koja vekovima krasi slavske trpeze — savršena za sve koji vole spoj hrskavih oblandi i čokolade, uz miris doma i prazničnu toplinu.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Usamljeni hram kod sela Edelevo u Rusiji, za koji se kaže da do njega stižu samo oni kojima vera pokaže put, zbunjuje naučnike, inspiriše vernike i privlači avanturiste iz celog sveta.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
Naziv tribine bio je „Јedini bez greha“, a jedan od najdirljivijih trenutaka bio je kada je govorio o Svetom Lazaru Četvorodnevnom
Čitanje Svetog pisma za 20. utorak po Duhovima pokazuje kako iz srca izviru dela koja oblikuju našu svakodnevicu i duhovni život, otkrivajući snagu oproštaja i unutrašnje odgovornosti.
Ajeti 30–33 iz sure Fussilet (41), izdvojeni za 21. oktobar, podsećaju da istrajnost u veri i činjenje dobra otvaraju vrata Božije zaštite, donose utehu duši i otkrivaju lepotu svakodnevnog poziva ka Alahu.
Dok svet trči za trenutnim zadovoljstvima, ovaj veliki učitelj Crkve nas podseća da pravi plod dolazi samo onima koji strpljivo slede Božiji ritam i poštuju prirodni ritam duhovnog života.