KAČAMAK OD HELJDE – STARINSKI RECEPT KOJI SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljeno tradicionalno blago srpske kuhinje
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima.
Ove zlatne, mekane kuglice nisu samo hrana, već uspomena na porodična okupljanja, radost deljenja i neprolaznu toplinu domaće trpeze.
Postoje mirisi i ukusi koji nisu samo deo svakodnevice, već most koji nas spaja s uspomenama, domom i radošću detinjstva. Među njima, priganice zauzimaju posebno mesto u crnogorskoj kuhinji – skromne, a raskošne u svom jednostavnom savršenstvu. Ove male zlatne kuglice, pržene u vrelom ulju, vekovima su znak dobrodošlice, radosti okupljanja i simbol topline domaćeg ognjišta.
Priganice su starinsko jelo koje se ne meri samo merama i sastojcima, već emocijama i ljubavlju onoga ko ih priprema. One su najlepše onda kada se dele – uz čašu domaćeg mleka, med, sir, džem ili šećer u prahu. U mnogim crnogorskim domovima miris svežih priganica najavljuje posebne trenutke – slave, rođenja, porodična okupljanja ili jednostavne, mirne večeri uz razgovor i osmeh.
Sastojci:
500 g brašna
Priprema:
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom i ostaviti desetak minuta da se aktivira. U crnogorskim domovima priganice su više od običnog jela – one su deo rituala gostoprimstva, uspomena na detinjstvo, mirisi koji prizivaju dom i ukus koji ostaje zauvek urezan u srcu. Svaka priganica nosi toplinu domaće kuhinje, osmeh majke ili bake dok ih sprema i neizostavnu ljubav koju nesebično darujemo kroz hranu.
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima. SIropusna nedelja idealna je da se podsetimo obroka koji sa sobom nosi duh prošlih vremena i donosi neponovljiv ukus domaće trpeze, posebno kada se na kraju prelije rastopljenim kajmakom. Jelo koje su s ljubavlju spremale naše bake sada se vraća na trpeze, donoseći toplinu doma i ukus detinjstva, savršen je obrok u siropusnoj nedelji. Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca (ili pola kocke svežeg kvasca)
300 ml mlake vode
1 jaje (za posnu verziju jaje izostaviti)
1 kašika rakije (po želji, za hrskavost)
Ulje za prženje
U posudu prosejati brašno, dodati so, a zatim postepeno dolivati vodu sa kvascem, lagano mešajući varjačom ili rukama dok se ne dobije glatko, mekano testo. Dodati umućeno jaje i sjediniti ga sa testom.
Pokriti testo krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena, dok ne naraste.
Kada testo nadođe, kašikom ili rukama kidati manje delove i spuštati ih u zagrejano ulje.
Priganice pržiti dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana, a zatim ih vaditi na papirni ubrus kako bi upile višak masnoće.
Služiti ih tople, uz sir ili kajmak, ili za slatku verziju posute šećerom u prahu, uz domaći med, ili džem po želji.
KAČAMAK OD HELJDE – STARINSKI RECEPT KOJI SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljeno tradicionalno blago srpske kuhinje
ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI OSVAJA DUŠU I NEPCA: Bunarska pita je zbog jednog tajnog sastojka ukusnija od svih ostalih peciva
NA OVOM STARINSKOM JELU SU ODRASLI NAŠI PRECI: Tarana - zaboravljena pesma ognjišta koja ponovo osvaja domove
STARINSKA PITA NEOBIČNOG NAZIVA I OČARAVAJUĆEG UKUSA: Probajte kljukušu po tradicionalnom receptu iz bakinog kuvara
Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna i mirisna čorba nije samo hrana – ona je simbol tradicije, topline i sreće, koja se prenosi iz generacije u generaciju.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
Ova posebna varijanta omiljenog jela Balkana spaja kukuruzno brašno, jaja, mleko, mast i kajmak u bogat i sočan obrok, koji budi uspomene na detinjstvo i miris toplog doma.
Ovaj specijalitet od jednostavnih sastojaka danas doživljava renesansu i podseća na ognjišta koja su grejala srpska sela.
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.
Otkrijte kako su naši preci pravili majonez bez aditiva i pojačivača ukusa, prema receptu monaha iz Manastira Krušedol.
U Novom Sаdu Bаumhorn je pre grаdnje sinаgoge izgrаdio Menrаtovu pаlаtu i Zgrаdu štedionice nа sаdаšnjem Trgu slobode.
Mati Nedelja govori kako joj je bolest postala prilika za obraćenje mnogih ljudi i potvrda da Gospod sve preobražava na korist čoveka.
Njena vedra reakcija svedoči o životu duboko obeleženom verom, molitvom i unutrašnjim mirom.
Dr Vera Šćepanović govorila je o zanimljivoj dušekorisnoj temi "Zdravlje kao Božiji dar i bolest kao Božija poseta - Sveti Vasilije Ostroški kao iscelitelj duše i tela".
Ako vam je srce ranjeno, ako su vas čak i bliski ljudi napustili – to nije kraj priče.
Fotografija iz 1903. godine, za koju se verovalo da je zauvek nestala, ponovo je ugledala svetlost dana u manastiru Svetog Pantelejmona – i otkrila čudesno svedočanstvo o prisustvu Device Marije.
Njena vedra reakcija svedoči o životu duboko obeleženom verom, molitvom i unutrašnjim mirom.