Mrsni recepti 24.02.2025 | 08:40

ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI OSVAJA DUŠU I NEPCA: Bunarska pita je zbog jednog tajnog sastojka ukusnija od svih ostalih peciva

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI OSVAJA DUŠU I NEPCA: Bunarska pita je zbog jednog tajnog sastojka ukusnija od svih ostalih peciva
Schutterstock

SIropusna nedelja idealna je da se podsetimo obroka koji sa sobom nosi duh prošlih vremena i donosi neponovljiv ukus domaće trpeze, posebno kada se na kraju prelije rastopljenim kajmakom.

U južnim krajevima Srbije, gde se tradicija i ukusi prepliću kroz vekove, postoji jelo koje nosi dušu naroda i priču o zajedništvu — bunarska pita. Ova autentična pita, karakteristična za južne predele naše zemlje, posebno za područje Bele Palanke i Pirota, predstavlja više od običnog obroka; ona je simbol gostoprimstva i topline domaćeg ognjišta.

Ova pita se priprema od tanko razvijenih kora, filovanih sirom i pažljivo složenih u pleh, stvarajući tako jedinstvenu harmoniju ukusa i tekstura. Svaki zalogaj budi sećanja na prošla vremena, kada su se porodice okupljale oko stola, deleći radost i tugu uz miris sveže pečene pite.

Priprema bunarske pite zahteva veštinu i strpljenje, ali nagrada je neprocenjiva — ukus koji budi najlepše uspomene i povezuje generacije.

Sastojci:

500 g brašna

300 ml mlake vode

1 kašičica soli

500 g domaćeg belog sira

2 jaja

100 ml ulja

50 g maslaca

150 g kajmaka

Schutterstock
Bunarska pita karakteristična je za južne krajeve Srbije

Priprema:

U posudi pomešajte brašno i so, postepeno dodajući mlaku vodu dok ne dobijete glatko testo. Mesite dok ne postane elastično i mekano. Podelite testo na nekoliko manjih loptica, premažite ih uljem i ostavite da odmaraju oko 30 minuta, prekrivene čistom krpom.

Na pobrašnjenoj površini svaku lopticu razvucite oklagijom što tanje možete, gotovo prozirno. U posebnoj posudi izmrvite sir i pomešajte ga sa jajima dok ne dobijete homogenu smesu. Razvučenu koru poprskajte uljem, ravnomerno rasporedite fil od sira, a zatim pažljivo uvijte koru u rolat.

Pleh premažite uljem i u njega spiralno slažite rolovane kore, počevši od središta prema spolja, formirajući oblik puža. Kada ste složili sve rolate, premažite pitu rastopljenim maslacem kako bi dobila dodatnu sočnost i hrskavost.

shutterstock.com
Kajmak bunarskoj piti daje nezaboravan ukus i čini je drugačijom od ostalih pita

Tradicionalno, bunarska pita se pekla ispod sača, gde bi lagana toplota ravnomerno pekla testo, dajući mu neponovljiv ukus i hrskavost. Međutim, savremena verzija u rerni nije ništa manje ukusna – pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i odmah prelijte rastopljenim kajmakom. Pokrijte je čistom krpom na nekoliko minuta kako bi omekšala i upila bogatstvo ukusa.

Bunarska pita se tradicionalno služi topla, najčešće uz domaći jogurt ili kiselo mleko, što dodatno upotpunjuje njen bogat ukus. Ona nije samo gastronomski užitak, već i most koji spaja prošlost i sadašnjost, podsećajući nas na vrednosti zajedništva i ljubavi utkane u svaki njen sloj.