DVA NEVEROVATNA POSNA SLATKIŠA NA VODI, SA SVETE GORE: Jednostavne monaške poslastice raskošnog ukusa
Tradicionalne poslastice svetogorskih manastira: štanglice i halva, pružaju jednostavnu radost duši i telu u vreme posta.
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima.
U zapadnoj Srbiji, gde se planinski venci prepliću s plodnim dolinama, nastalo je jelo koje odiše jednostavnošću narodne kuhinje – kačamak od heljde. Ovaj specijalitet, pripreman od skromnih sastojaka, nosi u sebi toplinu doma i sećanje na vremena kada su porodice okupljene oko ognjišta delile trenutke uz miris sveže pripremljenog obroka. Danas, u užurbanom svetu, kačamak od heljde podseća nas na vrednost tradicije i bogatstvo ukusa koji proizilaze iz prirode.:
Sastojci:
250 ml vode
50 g heljdinog brašna
1 kašičica masti
1/2 kašičice soli
100 g mladog sira ili kajmaka
Po ukusu, mlevena crvena ljuta paprika
Priprema:
U posudu sipajte vodu, dodajte so i mast, pa zagrejte do ključanja. Kada voda provri, sklonite posudu sa ringle i postepeno dodajte heljdino brašno, neprestano mešajući žicom kako biste izbegli stvaranje grudvica. Vratite posudu na ringlu i kuvajte smesu još nekoliko minuta, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne.
Na kraju, dodajte izmrvljeni mladi sir i, po želji, pospite mlevenom crvenom ljutom paprikom. Poslužite toplo kao ukusan i hranljiv obrok.
Iako se kačamak od heljde češće poslužuje kao slani obrok uz sir ili kajmak, može se pripremiti i u slatkoj varijanti. Umesto soli, u smesu se može dodati malo šećera, a nakon kuvanja prelijte ga medom i pospite mlevenim orasima, lešnicima ili suvim voćem. Ovaj slatki kačamak pruža drugačiji, ali podjednako ukusan doživljaj, spajajući bogatstvo heljde sa prirodnom slatkoćom meda.
Tradicionalne poslastice svetogorskih manastira: štanglice i halva, pružaju jednostavnu radost duši i telu u vreme posta. Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha. U manastiru Slanci priprema se jedinstven desert od krušaka, šumskog voća i meda, po receptu koji potiče iz vremena kada je Rastko Nemanjić bio dečak. Bez mleka, jaja i veštačkih dodataka, ali bogat aromama i hranljivim sastojcima, ovaj moćan manastirski desert idealan je za post, ali i za vegetarijance i vegane.
DVA NEVEROVATNA POSNA SLATKIŠA NA VODI, SA SVETE GORE: Jednostavne monaške poslastice raskošnog ukusa
UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)
SVETOGORSKI KREM KOJI OSVAJA UKUSOM: Jednostavan i lagan za pripremu manastirski recept star vekovima
Ovaj specijalitet od jednostavnih sastojaka danas doživljava renesansu i podseća na ognjišta koja su grejala srpska sela.
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.
Otkrijte kako su naši preci pravili majonez bez aditiva i pojačivača ukusa, prema receptu monaha iz Manastira Krušedol.
Jednostavna poslastica od kajmaka, mleka i kukuruznog brašna vekovima je nosila miris detinjstva, praznika i zajedništva, a u Krušedolu se čuva poseban recept s jajima koji vraća duh prošlih vremena.
Dr Vera Šćepanović govorila je o zanimljivoj dušekorisnoj temi "Zdravlje kao Božiji dar i bolest kao Božija poseta - Sveti Vasilije Ostroški kao iscelitelj duše i tela".
Ekološki projekat, nazvan ''Borgo Laudato Sii" ("Selo neka je hvaljeno"), prvi put je najavio 2023. godine pokojni papa Franja, koji je bio veliki zagovornik brige o životnoj sredini.
Oboje su živeli u nevinosti sve dok Eva nije podlegla iskušenju zlog zmijskog zavodnika i okusila zabranjeni plod, a zatim joj se pridružio i Adam. Tada su spoznali svoju nagost i prekrili se smokvinim lišćem.
Kada se gradila hidrocentrala Đerdap, dvojica kradljivaca iz okoline Golupca ukrali su ikonu da bi je prodali na Zapadu kao dragocenu relikviju.
Dva, tri kolena i kraj, to se gasi, nema tu više kuće, na prodaju je! Kao što su i mnoge danas na prodaju, upozorio je otac Rafailo.
Ovaj specijalitet od jednostavnih sastojaka danas doživljava renesansu i podseća na ognjišta koja su grejala srpska sela.
Pronađena u Kremlju, ova nerukotvorena drevna molitva čuva srce od zla, donosi mir i duhovnu sigurnost.