DVA NEVEROVATNA POSNA SLATKIŠA NA VODI, SA SVETE GORE: Jednostavne monaške poslastice raskošnog ukusa
Tradicionalne poslastice svetogorskih manastira: štanglice i halva, pružaju jednostavnu radost duši i telu u vreme posta.
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima.
U zapadnoj Srbiji, gde se planinski venci prepliću s plodnim dolinama, nastalo je jelo koje odiše jednostavnošću narodne kuhinje – kačamak od heljde. Ovaj specijalitet, pripreman od skromnih sastojaka, nosi u sebi toplinu doma i sećanje na vremena kada su porodice okupljene oko ognjišta delile trenutke uz miris sveže pripremljenog obroka. Danas, u užurbanom svetu, kačamak od heljde podseća nas na vrednost tradicije i bogatstvo ukusa koji proizilaze iz prirode.:
Sastojci:
250 ml vode
50 g heljdinog brašna
1 kašičica masti
1/2 kašičice soli
100 g mladog sira ili kajmaka
Po ukusu, mlevena crvena ljuta paprika
Priprema:
U posudu sipajte vodu, dodajte so i mast, pa zagrejte do ključanja. Kada voda provri, sklonite posudu sa ringle i postepeno dodajte heljdino brašno, neprestano mešajući žicom kako biste izbegli stvaranje grudvica. Vratite posudu na ringlu i kuvajte smesu još nekoliko minuta, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne.
Na kraju, dodajte izmrvljeni mladi sir i, po želji, pospite mlevenom crvenom ljutom paprikom. Poslužite toplo kao ukusan i hranljiv obrok.
Iako se kačamak od heljde češće poslužuje kao slani obrok uz sir ili kajmak, može se pripremiti i u slatkoj varijanti. Umesto soli, u smesu se može dodati malo šećera, a nakon kuvanja prelijte ga medom i pospite mlevenim orasima, lešnicima ili suvim voćem. Ovaj slatki kačamak pruža drugačiji, ali podjednako ukusan doživljaj, spajajući bogatstvo heljde sa prirodnom slatkoćom meda.
Tradicionalne poslastice svetogorskih manastira: štanglice i halva, pružaju jednostavnu radost duši i telu u vreme posta. Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha. U manastiru Slanci priprema se jedinstven desert od krušaka, šumskog voća i meda, po receptu koji potiče iz vremena kada je Rastko Nemanjić bio dečak. Bez mleka, jaja i veštačkih dodataka, ali bogat aromama i hranljivim sastojcima, ovaj moćan manastirski desert idealan je za post, ali i za vegetarijance i vegane.
DVA NEVEROVATNA POSNA SLATKIŠA NA VODI, SA SVETE GORE: Jednostavne monaške poslastice raskošnog ukusa
UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)
SVETOGORSKI KREM KOJI OSVAJA UKUSOM: Jednostavan i lagan za pripremu manastirski recept star vekovima
Otkrijte tajne manastirske kuhinje - mirisi, začini i jednostavna priprema čine ovu posnu sarmu neodoljivom za svaku trpezu.
Otkrijte kako kombinacija začina, crnog luka, belog luka i crvenog vina pretvara običan karfiol u hranljiv i bogat obrok koji je vekovima služio monasima.
Ova aromatična manastirska čorba od rečne ribe vodi vas kroz vekovne običaje i otkriva kako pripremiti jelo koje čuva duh posta i posne slavske trpeze.
Jednostavna, očaravajuća poslastica iz knjige Ko posto dušu gosti koja osvežava dušu i donosi mir manastirske kuhinje.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U besedi za 27. ponedeljak po Duhovima Sveti Nikolaj Ochridski i Žički objašnjava kako raznovrsna zvanja oblikuju telo Crkve i vode verne ka spasenju.
Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog sveštenomučenika Klimenta po starom kalendaru i Prepodobnog Patapija Tebanskog po novom, katolici su u Drugoj nedelji Adventa, dok je u islamu i judaizmu dan posvećen redovnoj molitvi i svakodnevnim verskim obavezama.
Otkrijte jednostavne principe koji pomažu da ostanemo mirni, odlučni i moralno jaki čak i kada život postavlja izazove pred nas.