Posni recepti 09.12.2024 | 23:04

DVA NEVEROVATNA POSNA SLATKIŠA NA VODI, SA SVETE GORE: Jednostavne monaške poslastice raskošnog ukusa

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
DVA NEVEROVATNA POSNA SLATKIŠA NA VODI, SA SVETE GORE: Jednostavne monaške poslastice raskošnog ukusa
Shutterstock

Tradicionalne poslastice svetogorskih manastira: štanglice i halva, pružaju jednostavnu radost duši i telu u vreme posta.

Štanglice sa susamom i medom

Sastojci:

2 šolje susama

1 šolja meda

Sok od pola limuna (po želji)

Malo maslinovog ulja za podmazivanje površine

Shutterstock
Štanglice sa susamom i medom, omiljena su monaška poslasica

Priprema:

U tavi sa neprijanjajućim dnom, tostirajte susam dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Zagrejte med u šerpi, dodajte sok od limuna i promešajte. Dodajte tostirani susam u vrući med i mešajte dok se smesa ne ujedini. Rasporedite smesu na papirom obložen pleh, poravnajte je oklagijom i ostavite da se ohladi.

Isecite na štangle ili komade i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Ovi kolači, jednostavni i hranljivi, savršeni su za vreme posta, pružajući duhovno i telesno zadovoljstvo.

Halva sa tahinijem i medom

Sastojci:

1 šolja tahinija (proverite da tahini ne sadrži dodatno ulje)

1 šolja meda

1 šolja brašna

1/2 šolje seckanih oraha, badema ili pistaća

Kora od jedne narandže

Cimet za posipanje

Shutterstock
Žbog bogarijeg ukusa, halvu dodatno možete posuti seckanim orasima, bademima ili pistaćima

Priprema:

U šerpi zagrejte med na tihoj vatri. Dodajte tahini i dobro promešajte. U tavi sa neprijanjajućim dnom, tostirajte brašno dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte proprženo brašno u smesu tahinija i meda, stalno mešajući. Dodajte seckane orahe i koru narandže. Dobro sjedinite sastojke.

Prebacite smesu u pleh ili manji kalup sa papirom za pečenje, poravnajte površinu i pospite cimetom. Ostavite da se ohladi, pa isecite na komade.