Ova jednostavna i mirisna čorba nije samo hrana – ona je simbol tradicije, topline i sreće, koja se prenosi iz generacije u generaciju.
U svetu brze hrane i svakodnevnih obaveza, ponekad je potrebno zastati i setiti se onih jednostavnih starinskih jela koja nas vraćaju korenima. Čorba od bundeve, u svojoj jednostavnosti i dubokom okusu, nosivši sa sobom miris detinjstva, spokoj zimskih dana i ljubav prema prirodnim darovima, podseća na istinske vrednosti života. Ovaj starinski recept koji prelazi iz generacije u generaciju, ne samo da nas podseća na toplotu doma, već i na snagu koja se krije u jednostavnim, ali pažljivo biranim sastojcima.
Podsećajući se na stara vremena, pronašli smo jedan recept koji čuva dušu ove čorbe, a ujedno nas podseća na vrednost pažljivog kuvarskog zanata i tradicije:
Sastojci:
500 g sveže očišćene bundeve
1 glavica crnog luka ili nekoliko listova divljeg belog luka, sremuša
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 krompir
1 litar povrtnog bujona ili vode
50 ml pavlake za kuvanje (opciono, za mrsnu verziju)
2 kašičice maslinovog ulja
So i biber po ukusu
očišćene semenske bundece i peršun za posipanje
shutterstock.com
Starinska čorba od bundeve
Priprema:
Početak ove pripreme nije samo kuvarstvo; to je ujedno poziv da se povežemo sa mirisima, zvucima i bojama sveta koji nas okružuje. Na laganoj vatri, u velikoj šerpi, zagrejaćemo maslinovo ulje, u kojem ćemo propržiti sitno iseckani crni i beli luk. Tih nekoliko trenutaka mirisanja, tihog kuvarskog simfonijskog umetničkog rada, biće uvod u toplinu koja će zračiti iz same čorbe.
Dodajemo šargarepu, krompir i bundevu, i sve to zajedno u tišini dolazi do savršenstva. U tom spokojnom kuvanju, povrće se spaja, a svaki sloj okusa dolazi do izražaja. Kad povrće postane mekano, prelazimo na sledeći korak – sve ovo ljubavlju prožimamo štapnim mikserom, kako bi se stvorila glatka, kremasta tekstura.
Za finu završnicu, u ovu čorbu dodajemo pavlaku, ukoliko nije vreme posta, sa začinima koji dodaju karakter svakom zalogaju – so, biber i, po želji, zrnce kari praha koji će jelo učiniti još bogatijim.
I evo nas na kraju – tanjir čorbe od bundeve pred nama, miris koji puni prostoriju, a toplina koja se širi duž čitavog bića. Servirajte je sa preprženim komadićima hleba, ili sa semenkama bundeve, koje će dodati ne samo hrskavost, već i dodatni smisao celokupnom jelu.
Ova čorba nije samo jelo – ona je podsećanje na to kako se kroz jednostavne stvari može pronaći istinska radost.
Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima
Ovo izuzetno jelo priprema se u crnogorskim, hercegovačkim i dalmatinskim krajevima, a u drevna vremena u toku kuge jeli su ga Mlečani. Saznajte kako se prema starom receptu priprema ovaj obrok koji je simbol snage i izdržljivosti.
Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije.
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Ova posebna varijanta omiljenog jela Balkana spaja kukuruzno brašno, jaja, mleko, mast i kajmak u bogat i sočan obrok, koji budi uspomene na detinjstvo i miris toplog doma.
U besedi za 13. subotu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički pokazuje se da prava moć ne leži u gromovima i kaznama, već u tihu ljubav koja ispravlja stučene trske, budi ono neugaslo u srcima ljudi i menja svet oko nas.
Manastir Vodoča kod Strumice domaćin je trodnevne naučne konferencije koja okuplja episkope, monahe i eminentne bogoslove, a fokus je na ulozi monaštva kroz vekove, duhovnom nasleđu i njegovoj snazi da bude lek za savremenog čoveka.
Iako nije ubrojan u 70 apostola, ipak se naziva apostolom zbog toga što je bio učenik velikih apostola, i što je u službi jevanđelskoj pokazao ogromnu revnost.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
Ova posebna varijanta omiljenog jela Balkana spaja kukuruzno brašno, jaja, mleko, mast i kajmak u bogat i sočan obrok, koji budi uspomene na detinjstvo i miris toplog doma.
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.
Dr Vera Šćepanović govorila je o zanimljivoj dušekorisnoj temi "Zdravlje kao Božiji dar i bolest kao Božija poseta - Sveti Vasilije Ostroški kao iscelitelj duše i tela".
Fotografija iz 1903. godine, za koju se verovalo da je zauvek nestala, ponovo je ugledala svetlost dana u manastiru Svetog Pantelejmona – i otkrila čudesno svedočanstvo o prisustvu Device Marije.