Ova jednostavna i mirisna čorba nije samo hrana – ona je simbol tradicije, topline i sreće, koja se prenosi iz generacije u generaciju.
U svetu brze hrane i svakodnevnih obaveza, ponekad je potrebno zastati i setiti se onih jednostavnih starinskih jela koja nas vraćaju korenima. Čorba od bundeve, u svojoj jednostavnosti i dubokom okusu, nosivši sa sobom miris detinjstva, spokoj zimskih dana i ljubav prema prirodnim darovima, podseća na istinske vrednosti života. Ovaj starinski recept koji prelazi iz generacije u generaciju, ne samo da nas podseća na toplotu doma, već i na snagu koja se krije u jednostavnim, ali pažljivo biranim sastojcima.
Podsećajući se na stara vremena, pronašli smo jedan recept koji čuva dušu ove čorbe, a ujedno nas podseća na vrednost pažljivog kuvarskog zanata i tradicije:
Sastojci:
500 g sveže očišćene bundeve
1 glavica crnog luka ili nekoliko listova divljeg belog luka, sremuša
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 krompir
1 litar povrtnog bujona ili vode
50 ml pavlake za kuvanje (opciono, za mrsnu verziju)
2 kašičice maslinovog ulja
So i biber po ukusu
očišćene semenske bundece i peršun za posipanje
shutterstock.com
Starinska čorba od bundeve
Priprema:
Početak ove pripreme nije samo kuvarstvo; to je ujedno poziv da se povežemo sa mirisima, zvucima i bojama sveta koji nas okružuje. Na laganoj vatri, u velikoj šerpi, zagrejaćemo maslinovo ulje, u kojem ćemo propržiti sitno iseckani crni i beli luk. Tih nekoliko trenutaka mirisanja, tihog kuvarskog simfonijskog umetničkog rada, biće uvod u toplinu koja će zračiti iz same čorbe.
Dodajemo šargarepu, krompir i bundevu, i sve to zajedno u tišini dolazi do savršenstva. U tom spokojnom kuvanju, povrće se spaja, a svaki sloj okusa dolazi do izražaja. Kad povrće postane mekano, prelazimo na sledeći korak – sve ovo ljubavlju prožimamo štapnim mikserom, kako bi se stvorila glatka, kremasta tekstura.
Za finu završnicu, u ovu čorbu dodajemo pavlaku, ukoliko nije vreme posta, sa začinima koji dodaju karakter svakom zalogaju – so, biber i, po želji, zrnce kari praha koji će jelo učiniti još bogatijim.
I evo nas na kraju – tanjir čorbe od bundeve pred nama, miris koji puni prostoriju, a toplina koja se širi duž čitavog bića. Servirajte je sa preprženim komadićima hleba, ili sa semenkama bundeve, koje će dodati ne samo hrskavost, već i dodatni smisao celokupnom jelu.
Ova čorba nije samo jelo – ona je podsećanje na to kako se kroz jednostavne stvari može pronaći istinska radost.
Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima
Ovo izuzetno jelo priprema se u crnogorskim, hercegovačkim i dalmatinskim krajevima, a u drevna vremena u toku kuge jeli su ga Mlečani. Saznajte kako se prema starom receptu priprema ovaj obrok koji je simbol snage i izdržljivosti.
Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije.
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Molitva i čitanje svetih spisa mogu nam pomoći da se postavimo u zdraviji mentalni okvir. Bog je uvek s nama i ponekad nam je samo potrebno dnevno podsećanje da nastavimo dalje.
Grobovi u južnom delu Kosovske Mitrovice svedoče o duhovnoj i fizičkoj borbi Srba koji čuvaju uspomene na svoje najmilije uprkos razaranju i svim nedaćama.
Kao prvo, čovek treba da shvati da mu određena navika šteti, a zatim da poželi da se protiv nje bori ne bi li je se oslobodio, govorio je Starac Pajsije.
Na liturgiji u Patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona, blaženopočivši patrijarh srpski je podsetio da molitva za upokojene nije samo tuga, već i izraz ljubavi, nade i duhovnog zajedništva koje traje kroz vekove.
Iguman manastira Ribnica objašnjava kroz konkretne primere da li iza nečijih problema stoji bolest ili delovanje zlih sila, daje duhovne savete i ukazuje na molitveni put koji otkriva pravu prirodu patnje.
Mnogi se plaše da nose stvari pokojnika, verujući da one nose lošu energiju. Sveštenik Andrej Efanov razjašnjava ovu dilemu i otkriva šta Crkva zaista kaže o tome.
Nekada nezaobilazna na trpezama domaćina na Kosovu i Metohiji, ova hranljiva i aromatična čorba vraća nas u vreme kada su mirisi iz bakinih lonaca ispunjavali domove i okupljali porodicu oko stola.
Savršeno jednostavan recept za sočan i hrskav obrok koj spaja svežinu povrća i bogatstvo domaćih ukusa – idealna za doručak, ručak, ili večeru, uz jogurt ili kiselo mleko.
Pripremite ovu mekanu i mirisnu deliciju uz nekoliko jednostavnih sastojaka – krompir, brašno i malo ljubavi. Recept iz domaće tradicije koji vraća sećanja i unosi toplinu u svaki dom.
Koljivo nije samo deo običaja, već dubok simbol vaskrsenja i večnog života. Ovo je autentičan način pripreme koji monasi sa Atosa koriste kroz generacije – primeren za prve Zadušnice u 2025. godini.
Nekada nezaobilazna na trpezama domaćina na Kosovu i Metohiji, ova hranljiva i aromatična čorba vraća nas u vreme kada su mirisi iz bakinih lonaca ispunjavali domove i okupljali porodicu oko stola.
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima
Nakon što je brod, malo pre ponoći, udario u ledeni breg i počeo da tone, otac Tomas je smatrao da mu je dužnost da pomogne uplašenim putnicima - duhovno, ali i fizički.
Rastao je u porti crkve Svetog Arhangela Mihaila u Gornjem Nerodimlju, mestu gde su, prema predanju, Nemanjići stolovali, a gde od 1999. godine nije kročila srpska noga.
Prve zadušnice u godini obeležavaju se 22. februara – saznajte kako da se pripremite, šta je važno doneti u hram i zašto je molitva za pokojnike neizmerno značajna.