Ova jednostavna i mirisna čorba nije samo hrana – ona je simbol tradicije, topline i sreće, koja se prenosi iz generacije u generaciju.
U svetu brze hrane i svakodnevnih obaveza, ponekad je potrebno zastati i setiti se onih jednostavnih starinskih jela koja nas vraćaju korenima. Čorba od bundeve, u svojoj jednostavnosti i dubokom okusu, nosivši sa sobom miris detinjstva, spokoj zimskih dana i ljubav prema prirodnim darovima, podseća na istinske vrednosti života. Ovaj starinski recept koji prelazi iz generacije u generaciju, ne samo da nas podseća na toplotu doma, već i na snagu koja se krije u jednostavnim, ali pažljivo biranim sastojcima.
Podsećajući se na stara vremena, pronašli smo jedan recept koji čuva dušu ove čorbe, a ujedno nas podseća na vrednost pažljivog kuvarskog zanata i tradicije:
Sastojci:
500 g sveže očišćene bundeve
1 glavica crnog luka ili nekoliko listova divljeg belog luka, sremuša
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 krompir
1 litar povrtnog bujona ili vode
50 ml pavlake za kuvanje (opciono, za mrsnu verziju)
2 kašičice maslinovog ulja
So i biber po ukusu
očišćene semenske bundece i peršun za posipanje
shutterstock.com
Starinska čorba od bundeve
Priprema:
Početak ove pripreme nije samo kuvarstvo; to je ujedno poziv da se povežemo sa mirisima, zvucima i bojama sveta koji nas okružuje. Na laganoj vatri, u velikoj šerpi, zagrejaćemo maslinovo ulje, u kojem ćemo propržiti sitno iseckani crni i beli luk. Tih nekoliko trenutaka mirisanja, tihog kuvarskog simfonijskog umetničkog rada, biće uvod u toplinu koja će zračiti iz same čorbe.
Dodajemo šargarepu, krompir i bundevu, i sve to zajedno u tišini dolazi do savršenstva. U tom spokojnom kuvanju, povrće se spaja, a svaki sloj okusa dolazi do izražaja. Kad povrće postane mekano, prelazimo na sledeći korak – sve ovo ljubavlju prožimamo štapnim mikserom, kako bi se stvorila glatka, kremasta tekstura.
Za finu završnicu, u ovu čorbu dodajemo pavlaku, ukoliko nije vreme posta, sa začinima koji dodaju karakter svakom zalogaju – so, biber i, po želji, zrnce kari praha koji će jelo učiniti još bogatijim.
I evo nas na kraju – tanjir čorbe od bundeve pred nama, miris koji puni prostoriju, a toplina koja se širi duž čitavog bića. Servirajte je sa preprženim komadićima hleba, ili sa semenkama bundeve, koje će dodati ne samo hrskavost, već i dodatni smisao celokupnom jelu.
Ova čorba nije samo jelo – ona je podsećanje na to kako se kroz jednostavne stvari može pronaći istinska radost.
Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima
Ovo izuzetno jelo priprema se u crnogorskim, hercegovačkim i dalmatinskim krajevima, a u drevna vremena u toku kuge jeli su ga Mlečani. Saznajte kako se prema starom receptu priprema ovaj obrok koji je simbol snage i izdržljivosti.
Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije.
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Ajeti iz sure Et-Tegabun upozoravaju da imetak i porodica nisu samo dar, već i odgovornost pred Bogom, te da se prava vrednost čoveka meri spremnošću na darežljivost, strahopoštovanje i poverenje u Božiju pravdu.
Svetejši u Al-Magtasu prima dar koji će zlatnim slovima ostati upisan u istoriji SPC, istovremeno jačajući međureligijski dijalog i očuvanje svetih hrišćanskih tragova.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
Otkrijte kako kombinacija začina, crnog luka, belog luka i crvenog vina pretvara običan karfiol u hranljiv i bogat obrok koji je vekovima služio monasima.
Ova aromatična manastirska čorba od rečne ribe vodi vas kroz vekovne običaje i otkriva kako pripremiti jelo koje čuva duh posta i posne slavske trpeze.
Iguman Arsenije kroz poređenje sa svetiteljem iz Amerike upozorava da se duhovno stanje ne skriva - ono se oseti i onda kada mnogi misle da ga niko ne primećuje.
Skoro tri decenije ovaj zanatlija iz Ježevice izrađuje voštanice po manastirskom predanju, učeći nas da se prava sveća ne stvara mašinom, već strpljenjem, iskustvom i verom koja se ne gasi ni kada plamen dogori.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Parohije od Teksasa do Njujorka beleže stotine novih vernika koji se pripremaju za krštenje, dok arhijerej Antiohijske patrijaršije ističe da iza brojki stoji dug i zahtevan put istinskog obraćenja, a ne prolazni trend.