Posni recepti 18.02.2025 | 08:48

TAJNA ZDRAVOG OBROKA SA HILANDARSKE TRPEZE: Pečurke po receptu monaha Gavrila se ne zaboravljaju

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNA ZDRAVOG OBROKA SA HILANDARSKE TRPEZE: Pečurke po receptu monaha Gavrila se ne zaboravljaju
Schutterstock Pečurke po receptu monaha Gavrila

Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima

Na svetogorskoj trpezi, koja je od davnina mesto gde se spaja duhovnost i jednostavnost, svaki obrok nosi u sebi ne samo miris i ukus, već i duhovnu snagu koju monasi čuvaju kroz vekove. Recept koji vam donosimo, po uputstvu oca Gavrila, svedoči o tome kako skromni sastojci – povrće, susam i začini – mogu postati hranljiv obrok koji zadovoljava telo, ali i greje dušu. U ovom jednostavnom posnom jelu, spremljenom sa ljubavlju i pažnjom, ogleda se tradicija Hilandara, mesta gde se svaka kapljica potrošenog vremena prelijeva u božansku mirnoću, a svaki zalogaj postaje čin zahvalnosti.

Sastojci:

300 g bukovača

4 krompira

4 šargarepe

3-4 sveže paprike

svež paradajz, samleven (ili paradajz pire)

so

suvi začini

50 g susama

1 kašičica maslinovog ulja

Schutterstock
Pečurke po receptu monaha Gavrila

Priprema:

Iseckajte krompir na kockice, šargarepu na kolutove, papriku na krugove, a bukovače na parčiće. Poređajte u vatrostalni ili zemljani sud. Posolite, dodajte suve začine po ukusu i sve dobro promešajte.

Na maslinovom ulju propržite susam, pa ga umutite dok ne dobijete gustu pastu. Pomešajte svež paradajz sa vodom, sjedinite sa susamom i prelijte preko povrća. Stavite sud u rernu i pecite na umerenoj temperaturi dok tečnost ne ispari.