Mrsni recepti 16.02.2025 | 09:45

UKUS DOMAĆE KUHINJE KOJI VRAĆA SEĆANJA: Pileći paprikaš sa noklicama po receptu iz bakinog starog kuvara

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUS DOMAĆE KUHINJE KOJI VRAĆA SEĆANJA: Pileći paprikaš sa noklicama po receptu iz bakinog starog kuvara
shutterstock.com

Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!

Pileći paprikaš sa noklicama od davnina zauzima posebno mesto na trpezama naših krajeva. Ovo ukusno jelo „na kašiku“ bilo je neizostavan deo porodičnih okupljanja i svečanosti. U vremenima kada su se obroci pažljivo planirali i pripremali s ljubavlju, podrazumevalo se da na stolu mora biti nešto što se jede kašikom, a pileći paprikaš sa noklicama bio je savršen izbor.

Iako danas postoje brojne savremene varijacije ovog recepta, starinski način pripreme, zapisan u beležnicama naših baka, i dalje ostaje neprevaziđen. Ovaj recept prenosi se s generacije na generaciju, čuvajući autentičan ukus i miris domaće kuhinje.

Sastojci:

1 celo pile (oko 1,5 kg), isečeno na komade

2 glavice crnog luka, sitno iseckane

2 čena belog luka, sitno iseckana

2 kašike masti ili ulja

1 kašika slatke mlevene paprike

1 kašičica ljute mlevene paprike (po ukusu)

2 sveže paprike, isečene na trakice

2 paradajza, oljuštena i iseckana

2 šargarepe, isečene na kolutove

1 list lovora

So i biber po ukusu

Svež peršun, sitno iseckan

Za noklice:

2 jajeta

200 g brašna

Prstohvat soli

Voda po potrebi

shutterstock.com
Pileći paprikaš sa noklicama

Priprema:

U velikom loncu zagrejte mast ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut, pazeći da ne zagori. Dodajte komade piletine i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pospite slatkom i ljutom mlevenom paprikom, dobro promešajte i odmah dodajte isečene sveže paprike, paradajz i šargarepuDodajte list lovora, so i biber po ukusu. Nalijte vodom toliko da pokrije sve sastojke. Poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.

Dok se paprikaš kuva, pripremite noklice: u posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode da testo bude mekano, ali ne previše tečno. Kašičicom vadite male noklice i spuštajte ih direktno u ključajući paprikaš. Kuvajte još 10–15 minuta, dok noklice ne budu kuvane. Pre serviranja, pospite sitno iseckanim svežim peršunom.

Ovaj stari recept vraća nas u vreme kada su se ukusi negovali, a obroci pripremali s posebnom pažnjom. Uprkos modernim varijacijama, starinski pileći paprikaš sa noklicama ostaje simbol domaće kuhinje i porodičnog zajedništva.