NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Pileći paprikaš sa noklicama od davnina zauzima posebno mesto na trpezama naših krajeva. Ovo ukusno jelo „na kašiku“ bilo je neizostavan deo porodičnih okupljanja i svečanosti. U vremenima kada su se obroci pažljivo planirali i pripremali s ljubavlju, podrazumevalo se da na stolu mora biti nešto što se jede kašikom, a pileći paprikaš sa noklicama bio je savršen izbor.
Iako danas postoje brojne savremene varijacije ovog recepta, starinski način pripreme, zapisan u beležnicama naših baka, i dalje ostaje neprevaziđen. Ovaj recept prenosi se s generacije na generaciju, čuvajući autentičan ukus i miris domaće kuhinje.
Sastojci:
1 celo pile (oko 1,5 kg), isečeno na komade
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike masti ili ulja
1 kašika slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike (po ukusu)
2 sveže paprike, isečene na trakice
2 paradajza, oljuštena i iseckana
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 list lovora
So i biber po ukusu
Svež peršun, sitno iseckan
Za noklice:
2 jajeta
200 g brašna
Prstohvat soli
Voda po potrebi
Priprema:
U velikom loncu zagrejte mast ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut, pazeći da ne zagori. Dodajte komade piletine i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pospite slatkom i ljutom mlevenom paprikom, dobro promešajte i odmah dodajte isečene sveže paprike, paradajz i šargarepu. Dodajte list lovora, so i biber po ukusu. Nalijte vodom toliko da pokrije sve sastojke. Poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.
Dok se paprikaš kuva, pripremite noklice: u posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode da testo bude mekano, ali ne previše tečno. Kašičicom vadite male noklice i spuštajte ih direktno u ključajući paprikaš. Kuvajte još 10–15 minuta, dok noklice ne budu kuvane. Pre serviranja, pospite sitno iseckanim svežim peršunom.
Ovaj stari recept vraća nas u vreme kada su se ukusi negovali, a obroci pripremali s posebnom pažnjom. Uprkos modernim varijacijama, starinski pileći paprikaš sa noklicama ostaje simbol domaće kuhinje i porodičnog zajedništva.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha. U manastiru Slanci priprema se jedinstven desert od krušaka, šumskog voća i meda, po receptu koji potiče iz vremena kada je Rastko Nemanjić bio dečak. Otkrijte priču o belmužu, tradicionalnom obroku sa Stare planine, njegovim varijacijama i jednostavnoj pripremi koja donosi neponovljiv užitak.
NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)
TAJNA PASTIRSKOG SPECIJALITETA KOJI OSVAJA UKUSOM I SNAGOM: Belmuž – staro jelo predaka koje se vraća na trpeze
Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.
Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Nekada nezaobilazna na trpezama domaćina na Kosovu i Metohiji, ova hranljiva i aromatična čorba vraća nas u vreme kada su mirisi iz bakinih lonaca ispunjavali domove i okupljali porodicu oko stola.
Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.
Oslić sa belim lukom, peršunom i začinima ostaje sočan i narednog dana – jelo koje postaje još punijeg ukusa, otkrivajući tihe mudrosti monaškog života.
Artičoke, krompir, šargarepa i mirođija u jelu koje spaja mir monaškog života i svakodnevnu trpezu.
Uz pažljivo sečenje, miris ruzmarina i nekoliko osnovnih sastojaka, obična namirnica dobija novu formu i postaje jelo koje spaja meru, ukus i tišinu pravoslavnog posta.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Freska „Dobar pastir“ iz 3. veka prikazuje mladog Isusa, simbol božanske zaštite i ranog hrišćanskog života u Anadoliji.
Sveti Nikolaj Žički nas uči da osmeh, bez zlobe, može biti odgovor na podsmeh. Jer neznanju priliči podsmeh, a znanju osmeh.
Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.
Na prazničnoj liturgiji, starešina Sabornog hrama govorio je o svetosti, krsnoj slavi i veri koja ne staje na običajima, već traži ličnu promenu, odgovornost i život u istini.
Crkva preporučuje supružnicima da se u dane posta, uz međusobnu saglasnost, uzdrže od telesnih odnosa, kako bi se bračna ljubav privremeno usmerila ka duhovnom zajedništvu i molitvi.