NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
                                Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Pileći paprikaš sa noklicama od davnina zauzima posebno mesto na trpezama naših krajeva. Ovo ukusno jelo „na kašiku“ bilo je neizostavan deo porodičnih okupljanja i svečanosti. U vremenima kada su se obroci pažljivo planirali i pripremali s ljubavlju, podrazumevalo se da na stolu mora biti nešto što se jede kašikom, a pileći paprikaš sa noklicama bio je savršen izbor.
Iako danas postoje brojne savremene varijacije ovog recepta, starinski način pripreme, zapisan u beležnicama naših baka, i dalje ostaje neprevaziđen. Ovaj recept prenosi se s generacije na generaciju, čuvajući autentičan ukus i miris domaće kuhinje.
Sastojci:
1 celo pile (oko 1,5 kg), isečeno na komade
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike masti ili ulja
1 kašika slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike (po ukusu)
2 sveže paprike, isečene na trakice
2 paradajza, oljuštena i iseckana
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 list lovora
So i biber po ukusu
Svež peršun, sitno iseckan
Za noklice:
2 jajeta
200 g brašna
Prstohvat soli
Voda po potrebi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                        
                                                            
                                                                                    
                                                            
                                                                                    
                            
                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                        
                                                            
                                                                                    
                                                            
                                                                                    
                                                             Priprema:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                        
                                                            
                                                                                    
                                                            
                                                                                    
                                                             U velikom loncu zagrejte mast ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut, pazeći da ne zagori. Dodajte komade piletine i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pospite slatkom i ljutom mlevenom paprikom, dobro promešajte i odmah dodajte isečene sveže paprike, paradajz i šargarepu. Dodajte list lovora, so i biber po ukusu. Nalijte vodom toliko da pokrije sve sastojke. Poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                        
                                                            
                                                                                    
                                                            
                                                                                    
                                                             Dok se paprikaš kuva, pripremite noklice: u posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode da testo bude mekano, ali ne previše tečno. Kašičicom vadite male noklice i spuštajte ih direktno u ključajući paprikaš. Kuvajte još 10–15 minuta, dok noklice ne budu kuvane. Pre serviranja, pospite sitno iseckanim svežim peršunom.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                        
                                                            
                                                                                    
                                                            
                                                                                    
                                                             Ovaj stari recept vraća nas u vreme kada su se ukusi negovali, a obroci pripremali s posebnom pažnjom. Uprkos modernim varijacijama, starinski pileći paprikaš sa noklicama ostaje simbol domaće kuhinje i porodičnog zajedništva.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                        
                                                            
                                                                                    
                                        
                     Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha. U manastiru Slanci priprema se jedinstven desert od krušaka, šumskog voća i meda, po receptu koji potiče iz vremena kada je Rastko Nemanjić bio dečak. Otkrijte priču o belmužu, tradicionalnom obroku sa Stare planine, njegovim varijacijama i jednostavnoj pripremi koja donosi neponovljiv užitak.
                
                    NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
                
            
            
                
                    UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
                
            
            
                
                    ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)
                
            
            
                
                    TAJNA PASTIRSKOG SPECIJALITETA KOJI OSVAJA UKUSOM I SNAGOM: Belmuž – staro jelo predaka koje se vraća na trpeze
                
            
            
                       
                   
Autentični recept iz Ohrida u kojem sporo kuvanje i pažljivo birani sastojci pretvaraju jednostavne namirnice u raskoš ukusa i mirisa koji vraćaju toplinu doma na trpezu.
Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Nekada nezaobilazna na trpezama domaćina na Kosovu i Metohiji, ova hranljiva i aromatična čorba vraća nas u vreme kada su mirisi iz bakinih lonaca ispunjavali domove i okupljali porodicu oko stola.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
Od nekoliko jednostavnih sastojaka nastaje prava riznica ukusa – od kokos kiflica do išlera i kolača s orasima i rumom, koji donose onaj neponovljivi osećaj topline domaćih, s ljubavlju pripremljenih kolača.
Pripremite ove nežne kolačiće po receptu koji se čuva generacijama i otkrijte kako svaki zalogaj može da probudi sećanja, poveže porodicu i upotpuni praznično slavlje.
Spoj jednostavnosti i luksuza u jelu koje izgleda kao iz restorana, a pravi se lako kod kuće.
Sabrani verni narod zajedno sa državnim zvaničnicima u tišini i molitvi odali poštovanje stradalima dok su patrijarhove reči o miru i jedinstvu dirnule srca svih prisutnih.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Na blagoslovenom mestu gde se spajaju Dunav i Sava, patrijarh srpski služio je liturgiju i predvodio litiju do kapele Svete Petke, pozvavši vernike da se saberu u veri i Hristovu reč postave kao temelj života.
Od molitava za zdravlje i porodičnu sreću do isceljenja koja se prepričavaju generacijama — žene širom Srbije svedoče kako im je Sveta Petka vratila snagu, veru i mir u srcu.
Ma koliko čovek verovao, smrt je teška za svakoga i izaziva veliku tugu.
Đavo ne može stvoriti ništa novo, ali može iskriviti dobro koje je Bog stvorio.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.