NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Pileći paprikaš sa noklicama od davnina zauzima posebno mesto na trpezama naših krajeva. Ovo ukusno jelo „na kašiku“ bilo je neizostavan deo porodičnih okupljanja i svečanosti. U vremenima kada su se obroci pažljivo planirali i pripremali s ljubavlju, podrazumevalo se da na stolu mora biti nešto što se jede kašikom, a pileći paprikaš sa noklicama bio je savršen izbor.
Iako danas postoje brojne savremene varijacije ovog recepta, starinski način pripreme, zapisan u beležnicama naših baka, i dalje ostaje neprevaziđen. Ovaj recept prenosi se s generacije na generaciju, čuvajući autentičan ukus i miris domaće kuhinje.
Sastojci:
1 celo pile (oko 1,5 kg), isečeno na komade
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike masti ili ulja
1 kašika slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike (po ukusu)
2 sveže paprike, isečene na trakice
2 paradajza, oljuštena i iseckana
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 list lovora
So i biber po ukusu
Svež peršun, sitno iseckan
Za noklice:
2 jajeta
200 g brašna
Prstohvat soli
Voda po potrebi
Priprema:
U velikom loncu zagrejte mast ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut, pazeći da ne zagori. Dodajte komade piletine i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pospite slatkom i ljutom mlevenom paprikom, dobro promešajte i odmah dodajte isečene sveže paprike, paradajz i šargarepu. Dodajte list lovora, so i biber po ukusu. Nalijte vodom toliko da pokrije sve sastojke. Poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.
Dok se paprikaš kuva, pripremite noklice: u posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode da testo bude mekano, ali ne previše tečno. Kašičicom vadite male noklice i spuštajte ih direktno u ključajući paprikaš. Kuvajte još 10–15 minuta, dok noklice ne budu kuvane. Pre serviranja, pospite sitno iseckanim svežim peršunom.
Ovaj stari recept vraća nas u vreme kada su se ukusi negovali, a obroci pripremali s posebnom pažnjom. Uprkos modernim varijacijama, starinski pileći paprikaš sa noklicama ostaje simbol domaće kuhinje i porodičnog zajedništva.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha. U manastiru Slanci priprema se jedinstven desert od krušaka, šumskog voća i meda, po receptu koji potiče iz vremena kada je Rastko Nemanjić bio dečak. Otkrijte priču o belmužu, tradicionalnom obroku sa Stare planine, njegovim varijacijama i jednostavnoj pripremi koja donosi neponovljiv užitak.
NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
UKUSI SVETE GORE U VAŠOJ KUHINJI: Ove zime obavezno isprobajte ova dva monaška recepta jednostavnih sastojaka i savršenog ukusa
ZDRAVA POSLASTICA IZ DETINJSTVA SVETOG SAVE: Rastkove kruške osvajaju raskošnim ukusom (VIDEO)
TAJNA PASTIRSKOG SPECIJALITETA KOJI OSVAJA UKUSOM I SNAGOM: Belmuž – staro jelo predaka koje se vraća na trpeze
Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Nekada nezaobilazna na trpezama domaćina na Kosovu i Metohiji, ova hranljiva i aromatična čorba vraća nas u vreme kada su mirisi iz bakinih lonaca ispunjavali domove i okupljali porodicu oko stola.
Od pastirskih ognjišta do svečanih trpeza – saznajte kako da pripremite jedno od najčuvenijih jela sa Durmitora, koje je vekovima hranilo porodice i okupljalo goste.
Otkrijte kako su lisnati kolačići sa domaćim džemom nekada okupljali porodice, simbolizovali gostoljubivost i čuvali tradiciju svake mrsne slave – priprema je prava mala umetnost koju danas možemo ponovo oživeti.
Jednostavno testo, prženo u ulju, vekovima je bilo neizostavni deo pravoslavnih domova. Evo recepta kako da ga napravite baš kao naše bake i majke.
Gusta čorba od mesa i povrća koja se vekovima pripremala u selima, danas vraća miris doma i tradiciju starih majstora kuhinje.
Iako skromno, ovo jelo od paradajza, paprika i brašna pokazuje kako stara manastirska tradicija pruža hranljiv i praktičan obrok, čak i u modernoj kuhinji.
U svetinji pored Golupca, 21. septembra sabraće se verni iz svih krajeva Srbije i dijaspore da obeleže 90 godina od kada su ovu čudotvornu relikviju ruski monasi doneli u Srbiju.
Tri dana pre dijagnoze, ova mlada devojka iz Benkovca u Hrvatskoj sasvim slučajno je otkrila Svetog Karla Akutisa, a njegove molitve i prisutnost danas joj daju snagu i mir u svakom trenutku.
Nakon brutalnih uvreda igumanu i monaštvu, te pretnji supruge Nenada Nikaljevića u sudu, tenzije u Donjim Brčelima ne jenjavaju – jeromonah Nikon otkriva šta ga je najviše uznemirilo.
Portal Religija.rs posetio je paraklis, podignut pored pri hramu Svete Trojice, izgrađen pre nešto više od deset godina, a koji danas danas predstavlja jedini molitveni prostor u Srbiji posvećen upravo Svetoj Kseniji.
U besedi igumana rukumijskog otkriva se dramatična istina – pripremne godine za pojavu antihrista već su počele, a jedino pokajanje i vera mogu da odlože njegovo vreme i zaštite duše od strašnog iskušenja.
Jednostavnost patrijarha Pavla bila je zadivljujuća - putovao je gradskim prevozom, nosio stare cipele koje je sam krpio, a iznad svega je čuvao čistoću duha, blagost i mudrost.
Pomoćni biskup Astane, prestonice Kazahstana, oštro osudio pokloničko okupljanje LGBT zajednice u bazilici Svetog Petra i pozvao papu Lava XIV da otvoreno prizna grešku, osudi događaje i učini čin pokajanja pred Bogom.