Posni recepti 18.12.2025 | 11:27

SVETOGORSKI SPECIJALITET KOJI MORATE PROBATI: Monah Onufrije Hilandarac otkriva kako pripremiti ukusan zdrav ručak na carigradski način

Slika Autora
Izvor: religija
Autor: Saša Tošić
SVETOGORSKI SPECIJALITET KOJI MORATE PROBATI: Monah Onufrije Hilandarac otkriva kako pripremiti ukusan zdrav ručak na carigradski način
Shutterstock/Lecker Studio

Artičoke, krompir, šargarepa i mirođija u jelu koje spaja mir monaškog života i svakodnevnu trpezu.

Zbirka recepata „Svetogorski kuvar oca Onufrija Hilandarca“ otkriva recepte koji povezuju duhovnost i svakodnevni život. Među njima se posebno izdvaja povrće na carigradski način – jelo jednostavno po sastojcima, ali bogato pažnjom i posvećenošću koju monah ulaže u pripremu svake namirnice. Artičoke, krompir, šargarepa i mirođija ovde postaju više od hrane; one su izraz monaškog načina života i proslava Božijeg dara kroz trpezu.

Sastojci

10 artičoka
6 sitnijih glavica crnog luka
1 veza mirođije
3 šargarepe, srednje veličine
7 manjih krompira
1 kašika brašna
so
biber
maslinovo ulje
limunov sok

Shutterstock/Giorgos Karagiannis
Artičoke na carigradski način

 

Priprema

Oljuštite artičoke i rukom ih premažite limunovim sokom. U dublju posudu nalijte hladnu vodu i dobro je posolite, zatim artičoke potopite u slanu vodu. Ako odlučite da utrljavate so zajedno sa limunovim sokom, artičoke se potapaju u čistu hladnu vodu, bez dodatka soli.

Očistite luk i isecite ga na četvrtine. Oljuštite i operite krompir. Očistite šargarepu i isecite je na četiri dela radi lakšeg kuvanja.

Sipajte vodu u lonac toliko da prekrije sve sastojke. Kada voda počne da vri, ubacite artičoke, luk, krompir i šargarepu. Mirođiju prethodno stavite u mrežicu za začine ili u pamučnu vrećicu kako se ne bi rasula, i ubacite u lonac da se kuva. Artičoke slažite tako da odsečena stabljika bude okrenuta nagore.

Kada sve provri, dodajte ulje, limunov sok i so, a mirođiju izvadite čim otpočne ključanje. U manju posudu sipajte malo hladne vode i dodajte kašiku brašna. Dobro umutite viljuškom, da ne ostanu grudvice. Kašikom sipajte bujon u kojem su se kuvale artičoke i mutite dok ne postane tečno. Kada smesa postane dovoljno vodena i bez grudvica, polako je sipajte preko artičoka da se ravnomerno rasporedi.

Kuvajte dok se sos ne zgusne i sav višak vode ne uvri. Pri samom kraju, dodajte biber po želji.