Posni recepti 17.12.2025 | 16:05

HARMONIKA-KROMPIR KOJI SE PAMTI: Ukusno i mirisno iznenađenje na posnoj trpezi

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
HARMONIKA-KROMPIR KOJI SE PAMTI: Ukusno i mirisno iznenađenje na posnoj trpezi
Freepik

Uz pažljivo sečenje, miris ruzmarina i nekoliko osnovnih sastojaka, obična namirnica dobija novu formu i postaje jelo koje spaja meru, ukus i tišinu pravoslavnog posta.

Post u pravoslavnoj tradiciji nije puko odricanje od određene hrane, već duhovni podvig uzdržanja, u kojem i najjednostavniji sastojci mogu dobiti svoje dostojanstvo. Trpeza u dane posta ne traži raskoš, ali ne odbacuje lepotu ukusa, mirisa i pažnje uložene u pripremu. Upravo u tom duhu nastaje i ovaj recept za posni harmonika-krompir sa začinskim biljem - jelo koje pokazuje kako se skromnost može spojiti sa promišljenom pripremom, a svakodnevna namirnica pretvoriti u toplu, postojanu i ukusnu hranu, primerenu i telu i raspoloženju dana.

Sastojci

6 većih krompira (po mogućstvu žuti krompir)
2 supene kašike sitno seckanog svežeg belog luka
200 g posnog margarina, otopljenog
50 g rendanih indijskih oraha (oko 1/2 šolje)
6 grančica svežeg ruzmarina (možete zameniti drugim začinskim biljem po ukusu)
So i biber, po ukusu

Freepik
harmonika-krompir sa začinskim biljem

 

Priprema

Birajte krompire približno iste veličine kako bi se ravnomerno pekli. Krompir dobro operite i osušite kuhinjskim ubrusom. Izaberite srednje duboku vatrostalnu posudu ili liveni tiganj u koji ćete slagati krompire.

Zagrejte rernu na 220 °C. Na svakom krompiru pronađite najravniju stranu - ona će biti donja. Zatim nožem pravite paralelne rezove duž celog krompira, na razmaku od 3 do 6 mm, pazeći da sečete samo do otprilike 5–6 mm pre dna, kako krompir ne biste presečili do kraja. Da biste bili sigurni da nećete preseći krompir do kraja, sa svake strane postavite po jedan drveni štapić (ili varjaču). Secite dok nož ne dodirne štapiće, zatim pomerite nož nekoliko milimetara i nastavite. Ako sve radite na vlažnoj kuhinjskoj krpi, krompir i štapići će se manje pomerati.

Poređajte krompire u posudu tako da rezana strana bude okrenuta nagore. Svaki krompir obilno premažite sa oko 2 supene kašike otopljenog posnog margarina, pa posolite i pobiberite. Pecite 30 minuta. Videćete da se slojevi krompira polako razdvajaju. Tada ponovo premažite svaki krompir sa još 2 supene kašike otopljenog posnog margarina i pospite sa oko 1 kašičicom seckanog belog luka.

Vratite u rernu i pecite još 15 minuta, zatim svaki krompir pospite sa po 1 supenom kašikom rendanih indijskih oraha i uz svaki stavite po jednu bogatu grančicu svežeg ruzmarina, koji će aromatizovati krompir. Vratite u rernu i pecite još 15–20 minuta, dok ivice krompira ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Proverite viljuškom da li je unutrašnjost mekana i potpuno pečena.

Prosečno ukupno vreme pečenja za krompir srednje do veće veličine iznosi 60 do 75 minuta, u zavisnosti od debljine i sorte.