Mrsni recepti 09.05.2025 | 09:51

ZABORAVLJENI UKUSI IZ BAKINE SVESKE: Jeftino starinsko jelo koje se pravi od tri sastojka, a vraća mirise detinjstva

Slika Autora
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENI UKUSI IZ BAKINE SVESKE: Jeftino starinsko jelo koje se pravi od tri sastojka, a vraća mirise detinjstva
shutterstock.com/Gabriela Bertolini

Nekada nezaobilazno na trpezi, danas gotovo izbrisano iz sećanja — čikovi su jednostavno jelo, koje podseća na raviole. Oduševljavaju ukusom, mirisom belog luka i toplinom domaće kuhinje.

U starinskim kuhinjama, dok je kucanje oklagije o drvenu dasku odzvanjalo kao ritam svakodnevice, rađala su se jela s dušom — skromna, a bogata toplinom doma. Domaćice su se često dovijale, pa su pripremale jela od namirnica koje su se zatekle u kuhinji, i tako su nastajali dragoceni recepti. Jedno od takvih jela bilo je i gotovo zaboravljeno čudo po imenu čikovi. Ovi tihi svedoci jednostavnijih vremena nastajali su iz ruku mudrih domaćica, koje su i od nekoliko osnovnih sastojaka znale da stvore ukusnu čaroliju.

Pravljeni od brašna, jaja i malo tople vode, čikovi podsećaju na raviole, ali su daleko više od puke sličnosti — oni su deo porodične istorije, zalogaji sećanja koji su se služili s pavlakom, puterom i mirisom belog luka koji greje dušu. Brz, jeftin i ukusan obrok — ali onaj koji ima dušu. Oživite ovo zaboravljeno jelo i dozvolite da vas mirisi i ukusi povedu pred ognjište prošlosti, tamo gde je sve počinjalo s ljubavlju i zahvalnošću.

Printskreen Youtube/ Domaći Recepti
Testo podelite na dva dela i oba razvucite oklagijom

 

Sastojci

550 g brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
malo vode
puter
2–3 čena belog luka

Još

2 kašike kisele pavlake
2 kašike putera

Priprema

U činiji pomešajte brašno, jaja, so i toplu vodu, pa umesite elastično testo. Pokrijte ga i ostavite da odmori pola sata. U šerpu sipajte vodu, dodajte malo putera, posolite i ubacite iseckani beli luk. Ostavite da proključa. Testo podelite na dva dela i oba razvucite oklagijom. Isecite na rezanca ili kockice, pa kuvajte u vodi dok ne isplivaju na površinu, a zatim kuvajte još nekoliko minuta. U šerpici ugrejte puter i pavlaku, pa tom smesom prelijte testo. Za slatku varijantu, pospite ih šećerom.