Mrsni recepti 25.02.2025 | 08:50

NA OVOM STARINSKOM JELU SU ODRASLI NAŠI PRECI: Tarana – zaboravljena pesma ognjišta koja ponovo osvaja domove

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NA OVOM STARINSKOM JELU SU ODRASLI NAŠI PRECI: Tarana – zaboravljena pesma ognjišta koja ponovo osvaja domove
Shutterstock

Jelo koje su s ljubavlju spremale naše bake sada se vraća na trpeze, donoseći toplinu doma i ukus detinjstva, savršen je obrok u siropusnoj nedelji.

U domovima naših predaka, gde su se mirisi toplih jela stapali s duhovnošću svakodnevice, jedno skromno jelo imalo je moć da okupi porodicu i utoli glad tela i duše. Tarana – jednostavna, a sveta, kao molitva izgovorena u tišini. Ovo starinsko jelo nosi toplinu ognjišta, ruke majke koja mesi testo i uspavljuje decu pesmom pred spavanje.

U vremenu kada su ljudi znali vrednost svake mrve hleba, tarana je bila simbol domaće radinosti i spokoja. Njeno spravljanje bilo je porodični čin, često zajednički rad bake i unuka, koji su pred zimu pripremali ovu pastu od brašna i jaja, trljajući je rukama dok se ne pretvori u sitna, nepravilna zrnca, nalik zlatnom zrnu pšenice. Sušila se na suncu, upijajući njegovu toplinu, da bi kasnije, kada studen pokuca na vrata, postala deo okrepljujuće supe ili variva.

Danas, kada živimo u svetu brze hrane i zaboravljenih rituala, vreme je da se osvrnemo unazad i prisetimo se ukusa koji ne greju samo stomak, već i srce. Tarana nas uči strpljenju, zahvalnosti i veštini življenja u skladu s prirodom i sopstvenim nasleđem.

Sastojci:

500 g brašna

2 jaja

Prstohvat soli

Malo vode (po potrebi)

Shutterstock
Tarana nosi toplinu ognjišta

Priprema:

Na dasku za mešenje sipati brašno, dodati so i napraviti udubljenje u sredini. U njega razbiti jaja i početi lagano da ih mešate viljuškom, postepeno dodajući brašno sa strane. Zamesiti tvrdo testo, a ukoliko je potrebno, dodati nekoliko kapi vode. Kada testo postane kompaktno, ostaviti ga da odmori 20 minuta. Zatim ga trljati dlanovima ili narendati na krupno rende kako bi se dobila sitna, zrnasta struktura. Ostaviti da se suši na čistoj krpi, najbolje na promaji, a zatim je čuvati u platnenoj vrećici ili staklenoj tegli.

Za supu od tarane potrebno je malo masti ili putera, kašika aleve paprike i domaća supa ili voda. Tarana se kratko proprži, prelije toplom tečnošću i kuva dok ne omekša, a zatim se služi posuta seckanim peršunom, uz miris detinjstva i doma.

Jedan od najnežnijih i najtoplijih načina da se tarana pripremi jeste kuvanje u mleku. Ova jednostavna, ali okrepljujuća varijanta često se davala deci za doručak ili večeru, pružajući im snagu i utehu.

Mleko se zagreva dok ne počne da vri, zatim se dodaje tarana uz neprestano mešanje. Kuvati na laganoj vatri dok tarana ne omekša, oko 5–7 minuta. Za slatku varijantu dodati šećer, a za slanu prstohvat soli i malo izdrobljenog zrelog kravljeg sira. Po želji, može se dodati i kašičica putera za bogatiji ukus.

Ovaj jednostavan obrok nosi sećanje na detinjstvo, na radosne zimske večeri kada su bake s ljubavlju pripremale taranu u mleku, šireći miris topline doma.