KAČAMAK OD HELJDE – STARINSKI RECEPT KOJI SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljeno tradicionalno blago srpske kuhinje
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima.
Jelo koje su s ljubavlju spremale naše bake sada se vraća na trpeze, donoseći toplinu doma i ukus detinjstva, savršen je obrok u siropusnoj nedelji.
U domovima naših predaka, gde su se mirisi toplih jela stapali s duhovnošću svakodnevice, jedno skromno jelo imalo je moć da okupi porodicu i utoli glad tela i duše. Tarana - jednostavna, a sveta, kao molitva izgovorena u tišini. Ovo starinsko jelo nosi toplinu ognjišta, ruke majke koja mesi testo i uspavljuje decu pesmom pred spavanje.
U vremenu kada su ljudi znali vrednost svake mrve hleba, tarana je bila simbol domaće radinosti i spokoja. Njeno spravljanje bilo je porodični čin, često zajednički rad bake i unuka, koji su pred zimu pripremali ovu pastu od brašna i jaja, trljajući je rukama dok se ne pretvori u sitna, nepravilna zrnca, nalik zlatnom zrnu pšenice. Sušila se na suncu, upijajući njegovu toplinu, da bi kasnije, kada studen pokuca na vrata, postala deo okrepljujuće supe ili variva.
Danas, kada živimo u svetu brze hrane i zaboravljenih rituala, vreme je da se osvrnemo i prisetimo ukusa koji ne greju samo stomak već i srce. Tarana nas uči strpljenju, zahvalnosti i veštini življenja u skladu s prirodom i sopstvenim nasleđem.
Sastojci:
500 g brašna
2 jaja
Prstohvat soli
Malo vode (po potrebi)
Priprema:
Na dasku za mešenje sipati brašno, dodati so i napraviti udubljenje u sredini. U njega razbiti jaja i početi lagano da ih mešate viljuškom, postepeno dodajući brašno sa strane. Zamesiti tvrdo testo, a ukoliko je potrebno, dodati nekoliko kapi vode. Kada testo postane kompaktno, ostaviti ga da odmori 20 minuta. Zatim ga trljati dlanovima ili narendati na krupno rende kako bi se dobila sitna, zrnasta struktura. Ostaviti da se suši na čistoj krpi, najbolje na promaji, a zatim je čuvati u platnenoj vrećici ili staklenoj tegli.
Za supu od tarane potrebno je malo masti ili putera, kašika aleve paprike i domaća supa ili voda. Tarana se kratko proprži, prelije toplom tečnošću i kuva dok ne omekša, a zatim se služi posuta seckanim peršunom, uz miris detinjstva i doma.
Jedan od najnežnijih i najtoplijih načina da se tarana pripremi jeste kuvanje u mleku. Ova jednostavna, ali okrepljujuća varijanta često se davala deci za doručak ili večeru, pružajući im snagu i utehu.
Mleko se zagreva dok ne počne da vri, zatim se dodaje tarana uz neprestano mešanje. Kuvati na laganoj vatri dok tarana ne omekša, oko pet-sedam minuta. Za slatku varijantu dodati šećer, a za slanu prstohvat soli i malo izdrobljenog zrelog kravljeg sira. Po želji, može se dodati i kašičica putera za bogatiji ukus.
Ovaj jednostavan obrok nosi sećanje na detinjstvo, na radosne zimske večeri kada su bake s ljubavlju pripremale taranu u mleku, šireći miris topline doma.
Ovaj specijalitet iz zapadne Srbije odiše duhom tradicije, a može se pripremiti i u neodoljivoj slatkoj varijanti, sa medom i orasima. Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze. Ovo izuzetno jelo priprema se u crnogorskim, hercegovačkim i dalmatinskim krajevima, a u drevna vremena u toku kuge jeli su ga Mlečani. Saznajte kako se prema starom receptu priprema ovaj obrok koji je simbol snage i izdržljivosti. Otkrijte priču o belmužu, tradicionalnom obroku sa Stare planine, njegovim varijacijama i jednostavnoj pripremi koja donosi neponovljiv užitak. Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije. SIropusna nedelja idealna je da se podsetimo obroka koji sa sobom nosi duh prošlih vremena i donosi neponovljiv ukus domaće trpeze, posebno kada se na kraju prelije rastopljenim kajmakom.
KAČAMAK OD HELJDE – STARINSKI RECEPT KOJI SE VRAĆA NA TRPEZE: Zaboravljeno tradicionalno blago srpske kuhinje
KADA PROBATE STARINSKU ŠUMADIJSKU TORTU, ZABORAVIĆETE SVE OSTALE POSLASTICE: Dva neobična sastojka kriju tajnu ukusa koji budi sećanja
ZABORAVLJENA GURMANSKA TAJNA BALKANA: Kaštradina, moćno starinsko jelo koje je nekada spasavalo živote
TAJNA PASTIRSKOG SPECIJALITETA KOJI OSVAJA UKUSOM I SNAGOM: Belmuž – staro jelo predaka koje se vraća na trpeze
BLAGO KOSOVSKE KUHINJE KOJE BUDI USPOMENE: Filija – jednostavno, ukusno jelo naših predaka koje miriše na dom i detinjstvo
ZABORAVLJENI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI OSVAJA DUŠU I NEPCA: Bunarska pita je zbog jednog tajnog sastojka ukusnija od svih ostalih peciva
Ove zlatne, mekane kuglice nisu samo hrana, već uspomena na porodična okupljanja, radost deljenja i neprolaznu toplinu domaće trpeze.
Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
Dok društvene mreže i portali u trci za klikovima nude stotine savremenih načina da ispletete pogaču i ostala peciva za najveći hrišćanski praznik, na Svetoj gori se vekovima ne menja recept za Artos – sveti hleb koji se mesi u tišini, peva molitvama i čuva kao blagoslov.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Čorba od sočiva sa neobičnim dodatkom koji menja sve – bez ijedne kapi ulja, a bogata ukusom i duhovnim smirenjem, ovo jelo se prenosi s kolena na koleno među podvižnicima.
U susret Vaskrsu, tradicionalno se farbaju jaja - najčešće crvenom, ali i drugim bojama. Jedno posebno jaje izdvaja se i čuva u kući tokom cele godine kao tzv. čuvarkuća.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
Profesorskim umom i pastirskim srcem, otac Darko razotkriva savremene zablude o jedinstvu crkava, govori o raskolu Moskve i Carigrada, veri u doba sinkretizma i zašto su ljudi sve češće u potrazi za nepokolebljivim.
U Vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije i arhijereji SPC pozivaju verni narod i sve ljude dobre volje da se odreknu individualizma i vrate Bogu i liturgijskom životu, jer je to jedini pravi odgovor na savremene krize i nesuglasice koje potresaju društvo.
Dvadeset godina unazad, najveći dan za pravoslavne vernike obeležavao je i direktan prenos liturgija iz hramova. Ove godine, zbog blokade, milioni vernika ostaju uskraćeni za najvažniji televizijski prenos u godini.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
Profesorskim umom i pastirskim srcem, otac Darko razotkriva savremene zablude o jedinstvu crkava, govori o raskolu Moskve i Carigrada, veri u doba sinkretizma i zašto su ljudi sve češće u potrazi za nepokolebljivim.