Mrsni recepti 20.02.2025 | 08:43

ZABORAVLJENI UKUSI SA OGNJIŠTA NAŠIH PREDAKA: Kosovska čorba od sočiva i suvih rebara – starinsko jelo koje budi sećanja

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENI UKUSI SA OGNJIŠTA NAŠIH PREDAKA: Kosovska čorba od sočiva i suvih rebara – starinsko jelo koje budi sećanja
Schutterstock

Nekada nezaobilazna na trpezama domaćina na Kosovu i Metohiji, ova hranljiva i aromatična čorba vraća nas u vreme kada su mirisi iz bakinih lonaca ispunjavali domove i okupljali porodicu oko stola.

Ova čorba jedno je od starinskih jela koje se vekovima pripremalo na Kosovu i Metohiji, posebno u zimskim mesecima. Sočivo i suva rebra daju bogat i zasitan ukus, dok začini i povrće doprinose punoj aromi i mirisu.

Sastojci:

250 g sočiva

300 g suvih svinjskih rebara

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

2 čena belog luka

1 krompir

1 lovorov list

1 kašika masti (ili ulja)

1 kašičica aleve paprike

So i biber – po ukusu

Prstohvat sušenog timijana ili majčine dušice

1,5 l vode

Pixabay.com
Čorbu možete je dodatno obogatiti kašikom kiselog mleka ili sitno seckanim peršunom

Priprema:

Suva rebra operite i stavite u šerpu s hladnom vodom. Kuvajte ih 15-20 minuta kako bi se odstranila suvišna so i ukus dima. Procedite i ostavite sa strane. 

Sočivo operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocedi. Ako koristite staro sočivo, možete ga potopiti u mlaku vodu na 30 minuta da omekša. 

Crni i beli luk sitno iseckajte. Šargarepu i krompir oljuštite i isecite na kockice. U dubokoj šerpi zagrejte mast ili ulje. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu i krompir i kratko propržite.Ubacite suva rebra i promešajte da se sjedine ukusi. 

Dodajte sočivo u šerpu, promešajte i pospite alevom paprikom. Nalijte 1,5 litara vode, ubacite lovorov list i začine. Poklopite i kuvajte na umerenoj vatri oko 45 minuta, dok sočivo ne omekša i čorba ne dobije željenu gustinu. Na kraju probajte i dodajte so i biber po ukusu. Čorbu sklonite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja.

Ova čorba se tradicionalno služi uz domaći hleb ili proju. Možete je dodatno obogatiti kašikom kiselog mleka ili sitno seckanim peršunom.