Mrsni recepti 01.03.2025 | 08:21

ČORBA OD SIRA – AUTENTIČNI UKUS TRADICIJE: Starinsko jelo iz homoljskog kraja osvaja savremene trpeze

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ČORBA OD SIRA – AUTENTIČNI UKUS TRADICIJE: Starinsko jelo iz homoljskog kraja osvaja savremene trpeze
shutterstock.com

Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.

U živopisnim predelima istočne Srbije, gde priroda diše u svom najlepšem ruhu, a miris domaćeg hleba i kuvanih jela nosi spokoj sela, jedno jelo ostavlja neizbrisiv trag u srcima svih koji ga okuse – čorba od sira. Posebno je prisutna na trpezama u homoljskom i timočkom kraju.

Ova jednostavna, ali predivno bogata čorba nosi sa sobom istoriju, tradiciju i ljubav prema jednostavnom životu. U njoj je sadržana sva snaga narodnih običaja, toplina porodičnih okupljanja i blagost mirnih dana koji prolaze kroz vekove.

Zamišljamo tople zimske večeri, kada se u dimnjaku pucketaju grane, a na stolu se, uz miris sveže pečenog hleba, servira tanjir bogate čorbe od sira. Recept koji je prešao generacije nije samo hrana – to je priča o životu, o skromnosti i ljubavi prema onome što nam priroda daje. Osnovni sastojak ove čorbe, domaći ovčiji ili kravlji sir, često sa sobom nosi priče o naporima poljoprivrednika koji ga prave, o vrednosti koju su porodice stavljale u svaki zalogaj, znajući da se pravi obrok ne stvara samo sa rukama, već i sa srcem.

Shutterstock
Osnovni sastojak ove čorbe je domaći ovčiji ili kravlji sir

Sastojci:
• 300 g domaćeg sira (najbolje ovčijeg ili kravljeg)
• 1 l mleka (sveže, domaće)
• 2 kašike brašna
• 2 kašičice maslaca ili kajmaka
• 1 jaje
• 1-2 čena belog luka (opciono)
• So i biber po ukusu
• Suvi začin (po želji)
• Kockice prepečenog hleba i zeleni peršun za dekoraciju

shutterstock.com
Čorba od sira služi se vruća

Priprema:

U velikoj šerpi, zagrejte mleko na srednje jakoj vatri. Dok mleko lagano dolazi do ključanja, u maloj posudi razmutite jaje sa brašnom i malo mleka kako biste dobili glatku smesu. Kada mleko počne da vri, postepeno, uz stalno mešanje, dodajte razmućenu smesu sa jajetom i brašnom. Ovo će čorbi dati lepu gustinu, ali pazite da ne dođe do grudvica. Neka se sve polako sjedini.

Zatim, dodajte u šerpu domaći sir, koji treba prethodno dobro izgnječiti. Ukoliko želite jači ukus, možete dodati i beli luk, koji je sitno iseckan ili izgnječen. Sve dobro promešajte, neka sir polako prelazi u mlečnu tečnost, stvarajući bogatu teksturu. Na kraju, dodajte maslac ili kajmak za bogatiji ukus i kremastu konzistenciju. Posolite i pobiberite po ukusu, a možete dodati i suvi začin.

Čorbu kuvajte još nekoliko minuta dok se sve dobro sjedini i postigne željena gustina. Pred kraj, možete je posuti svežim peršunom. 

Ovu čorbu najbolje je poslužiti vruću, uz domaći hleb koji upija svaki ukus ove divne simfonije tradicije. Svaka kašika ove čorbe je podsećanje na ljubav prema zemlji, na seosku porodičnu harmoniju i na dane koji prolaze, ali ostavljaju neizbrisiv trag u dušama onih koji uživaju u jednostavnom ukusu.