Mrsni recepti 27.02.2025 | 08:50

STARINSKA PITA NEOBIČNOG NAZIVA I OČARAVAJUĆEG UKUSA: Probajte kljukušu po tradicionalnom receptu iz bakinog kuvara

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKA PITA NEOBIČNOG NAZIVA I OČARAVAJUĆEG UKUSA: Probajte kljukušu po tradicionalnom receptu iz bakinog kuvara
Shutterstock

Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.

U toplini starih domova, gde miris domaće hrane ispunjava prostorije i budi najlepše uspomene, rađa se sećanje na jedno od najjednostavnijih, a istovremeno najukusnijih jela – kljukušu. Ova starinska pita, čije ime nosi duh prošlih vremena, vekovima je grejala srca i domove naših predaka, a njen miris i danas može da podseti na vreme kada su bakine ruke s ljubavlju mesile testo i pripremale hranu koja okuplja porodicu.

Kljukuša je tradicionalno bosansko jelo, koje su naše bake spremale s posebnom pažnjom, često za svečane prilike poput svadbi, ispraćaja u vojsku i drugih porodičnih slavlja. Vremenom se recept proširio širom bivše Jugoslavije, ostajući nepromenjen u svojoj jednostavnosti i savršenstvu ukusa. Danas je i dalje omiljena, jer se brzo sprema od sastojaka koji su uvek pri ruci, a pruža neodoljivu kombinaciju hrskave korice i sočne unutrašnjosti.

Ako želite da u svom domu oživite duh starih vremena i osetite toplinu tradicionalne kuhinje, pripremite kljukušu po ovom starinskom receptu:

Sastojci:

1 kg krompira

2 glavice crnog luka

3 kašike mladog sira

100 g kajmaka

50 g ulja

150 g brašna

1 jaje

So i biber po ukusu

Shutterstock
Starinska kljukuša sa krompirom

Priprema:

Krompir oljuštite i narendajte na krupno rende. Dodajte sitno seckani crni luk, brašno, ulje, jaje, mladi sir i kajmak. Sve sastojke začinite po ukusu solju i biberom, pa dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu masu.

Pripremite manji pleh i sipajte u njega ulje toliko da prekrije dno. Stavite pleh u rernu i zagrejte ulje dok ne počne da cvrči. Izvadite pleh iz rerne i preko zagrejanog ulja ravnomerno rasporedite smesu od krompira. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, ili dok kljukuša ne dobije zlatnosmeđu, hrskavu koricu.

Miris pečene kljukuše, koji se širi kućom, vraća nas u prošlost, u domove naših baka, gde su se ukusi čuvali kao porodično blago, a jela pravila s ljubavlju. Kada izvadite pitu iz rerne, poslužite je toplu – možda uz malo pavlake ili kiselog mleka – i uživajte u neprolaznoj toplini domaće kuhinje, onako kako su to radili naši preci.

Jer, u svakom zalogaju kljukuše krije se priča o porodici, ljubavi i tradiciji koja traje vekovima.