Ovaj stari specijalitet, napravljen od čvaraka i začina, nekada je bio nezaobilazan deo trpeze, a danas se vraća kao gurmanski hit koji spaja prošlost i sadašnjost.
U srcu Šumadije, gde miris pečenih starinskih jela budi sećanja na prošla vremena, krije se jedno skromno, a raskošno jelo – šumadijski kavijar. Iako ne dolazi iz mora niti se vadi iz školjki, ovo jelo, poput bisera, nosi u sebi bogatstvo – narodnu mudrost, veštinu i snalažljivost. Pripreman s ljubavlju, od jednostavnih sastojaka koje su naši preci koristili u oskudnim, ali i bogatim danima, Šumadijski kavijar ostaje simbol domaće trpeze, gostoprimstva i topline ognjišta.
Sastojci:
250 g domaćih čvaraka
1–2 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašike masti (ili putera za blaži ukus)
Prstohvat soli (po ukusu)
shutterstock.com
U nekim krajevima šumadijski vavijar nosi naziv pasteta od čvaraka ili čvarci na mašini
Priprema:
Čvarke samleti u mašini za meso ili usitniti u avanu dok ne postanu glatka smesa. Beli luk sitno iseckati ili izgnječiti i dodati u smesu. mutiti kašiku-dve domaće svinjske masti kako bi se postigla kremasta struktura. Dodati alevu papriku i biber, pa sve dobro promešati dok se ukusi ne sjedine. Poslužiti na domaćem hlebu ili proji, uz jogurt, onako kako su to radili naši preci.
Šumadijski kavijar nije samo jelo – on je priča o minulim vremenima, o skromnosti i umeću da se iz jednostavnog stvori nešto neodoljivo. Njegov ukus nosi sećanje na stare bakine kuhinje, gde su se recepti prenosili s kolena na koleno, ne kao obične kulinarske tajne, već kao deo porodičnog nasleđa. U svakom zalogaju ovog namaza krije se topla priča o Šumadiji, o ljudima koji su znali da od srca naprave gozbu i od običnog trenutka – praznik.
Nekada omiljeni dezert u crnogorskim i hercegovačkim brdima, mladi kajmak sa medom ponovo se vraća među ljubitelje prirodne ishrane – saznajte kako da ga lako napravite kod kuće i uživate u ukusu detinjstva.
Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze.
Ovo izuzetno jelo priprema se u crnogorskim, hercegovačkim i dalmatinskim krajevima, a u drevna vremena u toku kuge jeli su ga Mlečani. Saznajte kako se prema starom receptu priprema ovaj obrok koji je simbol snage i izdržljivosti.
Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Nakon obimnih prazničnih obroka, ova lagana, kiselkasta supa donosi osveženje organizmu i spokoj duhu — a savršena je za upotrebu šarenih jaja koja su ostala posle vaskršnjeg tucanja.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
SIropusna nedelja idealna je da se podsetimo obroka koji sa sobom nosi duh prošlih vremena i donosi neponovljiv ukus domaće trpeze, posebno kada se na kraju prelije rastopljenim kajmakom.
U različitim krajevima srpskih zemalja recept dobija posebne oblike i ukrase, ali srž ostaje ista – svaka pletenica i krst od testa simbolizuju zajedništvo i blagoslov doma.
Recept iz kuvara „Ko posti, dušu gosti“ otkriva kako obični sastojci postaju neodoljiv posni ajvar, savršen za zimnicu, sendviče i tradicionalni domaći namaz pun mirisa i topline manastirskog doma.
Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.
Od Svetog Jovana Zlatoustog do starca Tadeja, sveti oci nas uče da jezik može biti izvor blagoslova ili prokletstva, a psovka otvara vrata duhovnim iskušenjima.
Usamljeni hram kod sela Edelevo u Rusiji, za koji se kaže da do njega stižu samo oni kojima vera pokaže put, zbunjuje naučnike, inspiriše vernike i privlači avanturiste iz celog sveta.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
U Sistinskoj kapeli poglavar Rimokatoličke crkve i vrhovni gubernator Anglikanske crkve stali su rame uz rame u zajedničkoj molitvi — događaj koji svet vidi kao simbol pomirenja, duhovne zrelosti i nove hrišćanske epohe.