Posni recepti 08.04.2025 | 09:13

JEFTIN POSNI RUČAK KOJI OKREPLJUJE, ALI I LEČI: Najukusniji recept za domaću čorbu od biljke čija je sezona u jeku

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
JEFTIN POSNI RUČAK KOJI OKREPLJUJE, ALI I LEČI: Najukusniji recept za domaću čorbu od biljke čija je sezona u jeku
Stepanek Photography/Shutterstock

Pijace su prepune ovog mirisnog zelenila, šume ga daruju u izobilju, a domaćice ga pretvaraju u lekovite obroke. Donosimo vam recept za čorbu sa sremušom koja istovremeno hrani telo, jača imunitet i obnavlja iznutra.

U ovim prolećnim danima priroda nam velikodušno pruža svoje blagodati, a među njima sremuš zauzima posebno mesto. Sezona ove dragocene biljke je u punom jeku – pijace mirišu na njegovu svežinu, a mnogi ga s ljubavlju i pažnjom beru sami u šumama i na livadama.

Sremuš, poznat i kao medveđi luk, vekovima se koristi kao lek – bogat je vitaminom C, gvožđem, etarskim uljima i antioksidansima koji jačaju imunitet i štite srce. Pročišćava krv, snižava pritisak i holesterol, poboljšava varenje, podstiče rad jetre i bubrega, a posebno se preporučuje kod ateroskleroze, reumatskih tegoba, bolesti disajnih puteva i stomačnih problema.

Domaća posna čorba sa sremušom – jelo koje ne samo da hrani telo, već i duh, jer svaka njegova kašika svedoči o snazi koju nam priroda daruje.

Sastojci:

200 g sremuša
2 srednja krompira
1 velika šargarepa
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 kašike ulja
1 l povrtnog bujona ili vode
So i biber – po ukusu
Sok od pola limuna
Krutoni – za serviranje (opciono)
Semenke (lan, susam) – za dekoraciju (opciono)

Stepanek Photography/Shutterstock
Domaća čorba od sremuša

 

Priprema:
Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk, krompir i šargarepu. Dobro operite sremuš i iseckajte ga. U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu i krompir, pa pržite još nekoliko minuta. Ubacite sremuš i nalijte bujon ili vodu.

Pojačajte temperaturu dok ne proključa, zatim smanjite i kuvajte 20–25 minuta, dok povrće ne omekša. Začinite solju i biberom, pa dodajte sok od limuna. Sklonite sa šporeta i pažljivo izblendajte do kremaste teksture. Po potrebi, vratite na laganu vatru još nekoliko minuta da se čorba zgusne. Poslužite toplo, ukrašeno krutonima i semenkama po želji.