Kombinacija skromnih sastojaka može doneti pravo bogatstvo ukusa – ovaj recept spaja hrskavi krompir i sočan pasulj, uz aromatične začine koji obogaćuju svaki zalogaj.
U danima posta, kada se trpeza oplemenjuje skromnošću i jednostavnošću, važno je pronaći načine da obroci budu i hranljivi i ukusni, a istovremeno u skladu s duhovnim smirenjem koje post donosi.
Ovaj neobičan spoj pečenog krompira i pasulja, oplemenjen mirisom začina i blagošću povrća, pokazuje da i najjednostavniji darovi Božje tvorevine mogu postati prava gozba. Krompir, simbol plodnosti zemlje, i pasulj, hranljivi dar skromnosti, zajedno čine jelo koje je bogato, okrepljujuće i sasvim prikladno za dane kada telo i duša traže ravnotežu.
Neka ovaj recept obogati vašu posnu trpezu, donoseći radost okupljanju i blagodarnost za svaku mrvu hleba i svaki plod koji nam je darovan.
Sastojci:
6 krompira
kašika suncokretovog ulja
šargarepa, iseckana
stabljika celera, iseckana
400 g konzervisanog belog pasulja (haricot beans), oceđenog
2 paradajza, iseckana
kašičica aleve paprike - izaberite slatku ili ljutu prema ukusu
kašičica Vorčester sosa
2 kašike seckanog vlašca ili peršuna za serviranje
shutterstock.com/DronG
Neobičan, a ukusan spoj pečenog krompira i pasulja učiniće raznovrsnom posnu trpezu
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Dobro operite krompire i osušite ih, zatim ih izbockajte viljuškom na nekoliko mesta. Pecite ih direktno na rešetki u rerni sat do sat i po, dok ne omekšaju na dodir.
Nakon 30 minuta zagrejte ulje u tiganju i nežno propržite šargarepu i celer oko 10 minuta, dok ne omekšaju. Dodajte pasulj, paradajz i papriku, pa kuvajte još pet minuta, dok paradajz ne omekša i postane sočan. Dodajte 100 ml vode i vorčester sos, kuvajte još pet minuta, zatim poklopite i držite na toplom. Rasecite krompire i napunite ih pasuljem. Pospite vlašcem ili peršunom i poslužite.
Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Monaško jelo koje se lako priprema dokaz je da i posna kuhinja može biti sočna i ukusna. Savršen spoj prirodnih sastojaka bogatih aroma donosi puni ukus i duh tradicije na vašu trpezu.
Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Vernici su se okupili da se pomole pred moštima velikog mučenika, dok freske pop Strahinje, ikone Kozme i Radula i Divoševo jevanđelje iz XIV veka otkrivaju skrivenu duhovnu i umetničku riznicu manastira.
Istraga otkriva da je klirik Kritske pravoslavne crkve, koji je u početku važio za žrtvu kriminalaca, postao saučesnik u prisvajanju imovine od 1,5 miliona evra i učesnik mafijaških poslova koji uključuju trgovinu narkoticima, oružjem i ucene.
Posle bogosluženja u Sabornom hramu i molitve za učenike, prvi čas istorije održan je u manastiru Svetih arhangela, gde počiva car Dušan, u simboličnom spoju vere i predanja.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa.
Pratite kalendar dana na vodi, ulju i ribi, otkrijte praktične recepte za doručak, ručak i večeru i produbite svoje duhovno iskustvo tokom ovog svetog perioda.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.
Jednostavna poslastica od kajmaka, mleka i kukuruznog brašna vekovima je nosila miris detinjstva, praznika i zajedništva, a u Krušedolu se čuva poseban recept s jajima koji vraća duh prošlih vremena.
Oboje su živeli u nevinosti sve dok Eva nije podlegla iskušenju zlog zmijskog zavodnika i okusila zabranjeni plod, a zatim joj se pridružio i Adam. Tada su spoznali svoju nagost i prekrili se smokvinim lišćem.
Delo arhimandrita Dimitrija „Ona nikada ne spava – Tumanska krasnica“, nastalo u čast 90 godina čudotvorne ikone Tumanske Bogorodice, deo je humanitarne akcije „Jedna knjiga – jedan obrok“
Svaka domaćica ima svoj oprobani recept za neodoljiva peciva, a mi vam donosimo jedan zapisan rukom u požuteloj svesci jedne bake koja poručuje da ovakve kiflice nemaju konkurenciju.
Proročanstvo Isaije, koje sveti Nikolaj Ohridski i Žički tumači u svojoj besedi za 13. sredu po Duhovima, otkriva Hrista kao temelj bez koga nema ni spasenja, ni smisla ljudskog postojanja.