Posni recepti 11.05.2025 | 09:53

RECEPT ZLATA VREDAN: Ovako se pravi brzi domaći hleb kada nemate vremena, a želite da zadivite goste

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
RECEPT ZLATA VREDAN: Ovako se pravi brzi domaći hleb kada nemate vremena, a želite da zadivite goste
shutterstock.com/Martin Veleta Brzi, domaći hleb

Bez dugog čekanja, sa sastojcima koje već imate u kući – stari trik za savršeno mek i topao hleb koji će oduševiti i najizbirljivije.

U vremenu kada se gost nije najavljivao, već samo pokucao na vrata, naše bake su znale tajnu brzog i mirisnog domaćeg hleba, koji bi iz kuhinje ispunio celu kuću toplinom i dobrodošlicom. Ovaj starinski recept zlata je vredan – spaja jednostavne sastojke i mudrost starih domaćica koje su znale kako da za tren oka iznedre savršen hleb, bez dugog čekanja da testo naraste. Idealno je rešenje za one dragocene trenutke kada neko neočekivano dođe, a vi želite da mu na sto iznesete komad domaće topline i ljubavi.
Jednostavan i brz recept za ukusan domaći hleb. Probajte ga – oduševićete se!

Sastojci:

400 g brašna za sve namene

4 g suvog kvasca
mlačna voda
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
shutterstock.com/Martin Veleta
Brzi, domaći hleb

 

Priprema:

U jednu činiju prosejte brašno, napravite udubljenje u sredini i dodajte šećer, kvasac i 100 ml mlačne vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da stoji 10 minuta na toplom mestu.

Uključite rernu na 60°C i ostavite je uključenu 10 minuta, pa je potom isključite. Lagano promešajte sastojke u činiji. U 120 ml mlačne vode rastvorite so i postepeno je dodajte u testo dok ga mesite. Mesite testo 3 minuta bez prekida.

U srednju okruglu činiju stavite čistu lanenu krpu i pospite je brašnom. U činiju prebacite pripremljeno testo i dobro ga pokrijte providnom folijom. Stavite činiju u prethodno zagrejanu, ali isključenu rernu, i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim uključite rernu na 220°C. Testo pažljivo prebacite na pleh ili poslužavnik za pečenje.
Pecite hleb 30 minuta na 180°C, a zatim još 8–10 minuta na 200°C, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.