Mrsni recepti 28.04.2025 | 09:21

STARINSKO JELO NA KOJEM SU ODRASTALE GENERACIJE NAŠIH PREDAKA: Okrepljujući jeftin obrok iz beležnica naših baka

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKO JELO NA KOJEM SU ODRASTALE GENERACIJE NAŠIH PREDAKA: Okrepljujući jeftin obrok iz beležnica naših baka
Freepik

U vremenu kada su nežne ruke baka bile najbolji začin svakog jela, nastala je bela čorba - jednostavno toplo jelo koje i danas, u jednom zalogaju, budi mirise detinjstva, sigurnost doma i nezaboravne porodične trenutke.

U skromnim kuhinjama naših baka, gde su ruke bile veštije od svakog recepta, a ljubav glavni začin svake večere, rađala se jednostavna čarolija - bela čorba. Na tom blagorodnom jelu odrastale su generacije naših predaka. I danas, kada zamiriše iz lonca, kao da oživljava ono što je u srcu najtrajnije: toplinu doma, nežnost porodičnih susreta i tihe razgovore oko stola.

Bela čorba je skromna, a bogata dušom. Pravi se od najjednostavnijih darova zemlje i domaćinskih ruku: malo pilećeg mesa, krompira, šargarepe, celera i peršuna - svega onog što u bašti raste, što podseća na leto, na maminu nežnu brigu i na bakinu strpljivost.

U pripremi nema žurbe. Meso se prvo nežno kuva, da pusti svu svoju snagu u vodu - buduću osnovu čorbe. Povrće se secka na sitne kockice; svako parče nosi sećanje na detinjstvo, na vreme kada su dečje ruke pomagale oko stola, a kuća mirisala na nešto sigurno i večno.

Sastojci:

500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci);
veći krompir;
2 šargarepe;
peršun (koren i listovi);
manji celer (koren);
glavica crnog luka;
2 čena belog luka;
l vode;
l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi);
200 ml kisele pavlake;
2 kašike brašna;
žumance;
2–3 kašike ulja ili putera;
so i biber po ukusu;
lovorov list (opciono);
sok jednog limuna.

Freepik
Bela čorba

 

Priprema:
Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada bude kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.

Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.

U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne dobije svetlosmeđu boju. Polako dolivajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Priprema zaprške:
U posebnoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte. Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom, pa zatim lagano umešajte sve u čorbu. Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još pet do deset minuta uz povremeno mešanje. Poslužite toplu čorbu posutu svežim peršunom.

U brzom i bučnom svetu današnjice, bela čorba nas podseća da je istinska vrednost u jednostavnosti — da toplina ne dolazi iz savršenstva, već iz iskrene želje da druge nahranimo, ne samo hranom, već pažnjom, lepotom i ljubavlju. Kada sledeći put budete pripremali belu čorbu, znajte: kuvate uspomene, budite detinjstva i grejete ne samo tela, već i duše onih koje volite.