U tišini manastirskih zidina, gde se svaka trpeza sprema s ljubavlju i molitvom, nastaje hortokalitsunija – skromno, ali bogato jelo koje spaja darove prirode i monaški trud, podsećajući na smirenje, post i blagodarnost.
U svakoj monaškoj kuhinji, sa ljubavlju i blagoslovom, pripremaju se skromni, ali bogati obroci, u kojima su sjedinjeni darovi prirode i neizmerna radost služenja Gospodu. Među takvim jelima je i hortokalitsunija, skromno blagopecivo koje nosi duh tradicije, tišinu monaškog truda, smirenje i blagodarnost za darove zemlje. Ovo pecivo postoji u više varijacija, a recept monaha Amfilohija se izdvaja savršenim spojem ukusa prirode.
Sastojci:
1,5 kg raznog divljeg zelja (može i zelje iz bašte, pomešano sa malo blitve)
400 g spanaća
2 veze mladog luka
1 veza sitno seckane mirođije
1 veza sitno seckanog komorača
1 čaša maslinovog ulja
1 čaša belog vina
So i biber po ukusu
Sastojci za testo:
700 g pšeničnog brašna
Mlake vode, koliko je potrebno
2 kašike maslinovog ulja
Malo soli
shutterstock.com/Tanai
Zdrav obrok po receptu monaha Amfilohija
Priprema:
Očistite i operite zelje. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite divlje zelje i spanać. Dodajte preostale sastojke. Nalijte belo vino i ostavite da se lagano dinsta. Ocedite smesu u cediljku kako biste uklonili višak tečnosti, pa ostavite da se prohladi.
Pomešajte sastojke dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za ruke. Ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu. Razvijte testo oklagijom i isecite na trake. Na svaku traku stavite kašiku nadeva, preklopite i oblikujte po želji. Pleh podmažite maslinovim uljem, složite kalitsunije i premažite ih uljem.
Po želji pospite susamom i crnim kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne porumene. Alternativno, pržite u vrelom maslinovom ulju. Služite mlake ili hladne.
Svaki zalogaj ovih mirisnih kalitsunija nosi duh monaškog predanja – jednostavnost koja krije bogatstvo, trud koji donosi radost i postojanost koja vodi ka unutrašnjem miru. Kao što se testo oblikuje strpljenjem i rukama punim vere, tako se i duša, kroz post i molitvu, preobražava u hram Božije ljubavi. Neka ovaj recept ne bude samo obrok, već i podsećanje na lepotu smirenja i blagoslov darova Stvoritelja.
Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
Monaško jelo koje se lako priprema dokaz je da i posna kuhinja može biti sočna i ukusna. Savršen spoj prirodnih sastojaka bogatih aroma donosi puni ukus i duh tradicije na vašu trpezu.
Pouka jednog od najvećih duhovnika 20. veka pokazuje kako kratka molitva, čitanje Svetog pisma i samoposmatranje mogu ojačati moralnu snagu i održati veru čak i kada svet preti da nas slomi.
Od Badnjeg dana do praznika Svete porodice - termini bogosluženja, uključujući službe koje predvodi beogradski nadbiskup, i važne mise po svim crkvama nadbiskupije, za katoličke vernike koji žele da planiraju svoje praznične trenutke.
Novinarka i autorka dokumentarnog filma o Svetoj Mariji Gatčinskoj, Jelena Mićić, u svojoj kolumni daje promišljen osvrt na televizijsku priču o padu Krajine i sudbini jednog čoveka, u kojoj izdaja i vaskrsenje postaju pitanja lične odgovornosti, a ne kolektivnih parola.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa.
Bez kapi viška ulja, a hrskav do savršenstva — ovo starinsko jelo sa manastirskih trpeza pokazuje da istinska čarolija dolazi iz jednostavnosti i vere u meru.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.
Oslić sa belim lukom, peršunom i začinima ostaje sočan i narednog dana – jelo koje postaje još punijeg ukusa, otkrivajući tihe mudrosti monaškog života.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Puštaju se u opticaj evrokovanice sa likovima Svetog Pajsija Hilandarca i Svetog Jovana Rilskog, ćirilicom i porukom koja se do sada nije pojavljivala na zajedničkoj evropskoj valuti.