U tišini manastirskih zidina, gde se svaka trpeza sprema s ljubavlju i molitvom, nastaje hortokalitsunija – skromno, ali bogato jelo koje spaja darove prirode i monaški trud, podsećajući na smirenje, post i blagodarnost.
U svakoj monaškoj kuhinji, sa ljubavlju i blagoslovom, pripremaju se skromni, ali bogati obroci, u kojima su sjedinjeni darovi prirode i neizmerna radost služenja Gospodu. Među takvim jelima je i hortokalitsunija, skromno blagopecivo koje nosi duh tradicije, tišinu monaškog truda, smirenje i blagodarnost za darove zemlje. Ovo pecivo postoji u više varijacija, a recept monaha Amfilohija se izdvaja savršenim spojem ukusa prirode.
Sastojci:
1,5 kg raznog divljeg zelja (može i zelje iz bašte, pomešano sa malo blitve)
400 g spanaća
2 veze mladog luka
1 veza sitno seckane mirođije
1 veza sitno seckanog komorača
1 čaša maslinovog ulja
1 čaša belog vina
So i biber po ukusu
Sastojci za testo:
700 g pšeničnog brašna
Mlake vode, koliko je potrebno
2 kašike maslinovog ulja
Malo soli
shutterstock.com/Tanai
Zdrav obrok po receptu monaha Amfilohija
Priprema:
Očistite i operite zelje. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite divlje zelje i spanać. Dodajte preostale sastojke. Nalijte belo vino i ostavite da se lagano dinsta. Ocedite smesu u cediljku kako biste uklonili višak tečnosti, pa ostavite da se prohladi.
Pomešajte sastojke dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za ruke. Ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu. Razvijte testo oklagijom i isecite na trake. Na svaku traku stavite kašiku nadeva, preklopite i oblikujte po želji. Pleh podmažite maslinovim uljem, složite kalitsunije i premažite ih uljem.
Po želji pospite susamom i crnim kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne porumene. Alternativno, pržite u vrelom maslinovom ulju. Služite mlake ili hladne.
Svaki zalogaj ovih mirisnih kalitsunija nosi duh monaškog predanja – jednostavnost koja krije bogatstvo, trud koji donosi radost i postojanost koja vodi ka unutrašnjem miru. Kao što se testo oblikuje strpljenjem i rukama punim vere, tako se i duša, kroz post i molitvu, preobražava u hram Božije ljubavi. Neka ovaj recept ne bude samo obrok, već i podsećanje na lepotu smirenja i blagoslov darova Stvoritelja.
Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Spoj jednostavnih sastojaka i savršenih začina donosi jelo koje greje dušu i osvaja nepca – otkrijte recept koji će postati vaš novi omiljeni specijalitet!
Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
Monaško jelo koje se lako priprema dokaz je da i posna kuhinja može biti sočna i ukusna. Savršen spoj prirodnih sastojaka bogatih aroma donosi puni ukus i duh tradicije na vašu trpezu.
Poznati gastronom rekonstruisao je gozbu srpskih velikaša uoči Boja na Kosovu – na trpezi su se našli bulgur, ovčetina, divljač, aromatične trave i vina iz Župe i Primorja.
U crkvi Lazarici, iz koje je srpska vojska krenula ka Kosovu, služena je liturgija, a pomen svim stradalim junacima i litija do Spomenika kosovskim vitezovima sabrali su arhijereje, monahe, vojnike, državnike i verni narod.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
Bez kapi viška ulja, a hrskav do savršenstva — ovo starinsko jelo sa manastirskih trpeza pokazuje da istinska čarolija dolazi iz jednostavnosti i vere u meru.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
Sa bogatim slojevima keksa, voća i glazure od posne čokolade, ovaj desert ne samo da poštuje pravila posta, već ih pretvara u pravu rapsodiju ukusa. Jednom kada je probate, pravićete je i van posta.
U 9 časova će početi sveta liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje visokopreosvećenih mitropolita šumadijskog Jovana, braničevskog Ignatija i niškog Arsenija.
Iako se veruje da Vidovdan vuče korene iz paganstva, akademik Dimitrije Marković objašnjava zašto ovaj dan ima isključivo hrišćansko značenje i kakvu vezu ima sa sicilijanskim mučenikom Svetim Vitom