ZABORAVLJENO BLAGO KOJE VRAĆA ENERGIJU I TOPLINU NA TRPEZU: Posni bolonjeze od sočiva – ukus koji osvaja srca!
Ukusna i hranljiva alternativa klasičnom sosu, spoj sočiva, začina i paradajz sosa donosi bogatstvo ukusa i savršen balans tokom posta.
Ovi provereni recepti donose spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti, pružajući savršen balans ukusa i hranljivih vrednosti, idealan za dane posta.
U svetlu tradicije i duhovne jednostavnosti, posni recepti koji se baziraju na biljnim sastojcima pozivaju nas da se povežemo sa prirodom i njenim darovima. Nedeljnu trpezu možete obogatiti ručkom koji donosi spoj prirodnih sastojaka koji će vas oduševiti.
Po proverenim receptima koje vam donosimo, pripremite manastirsku supu, pljeskavice od leblebije i patlidžana, uz hrskavi pomfrit. Ovakav obrok će vas podsetiti na harmoniju koju nalazimo u jednostavnim, ali pažljivo biranim sastojcima. Bez obzira da li postite ili tražite zdravu alternativu, ovi recepti će vam pružiti uživanje u svakom zalogaju, sa puno bogatog ukusa i prirodnih nutrijenata.
MANASTIRSKA SUPA
Sastojci:
2 krompira, isečena na kockice
Priprema:
U većem loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i propržite ga dok ne postane staklast. Ova jednostavna i hranljiva manastirska supa idealna je za dane posta, a pruža pravi užitak u svakom zalogaju.
PLJESKAVICE OD LEBLEBIJE I PATLIDŽANA
Sastojci:
35 g indijskih oraha
Priprema:
Patlidžan oljuštite, isecite na kocke i pospite sa 2 kašičice soli, pa ostavite da se cedi u cedilu sat vremena. U međuvremenu, pojačajte rernu na 220 stepeni. Pažljivo osušite leblebije kuhinjskom krpom i prelijte sa pola kašike maslinovog ulja i kima. Raširite ih na pleh i pecite u rerni dok ne postanu hrskave, 8 do 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade, pa ih izblendirajte, a zatim spojite sa izblendiranim indijskim orasima. Nakon toga, patlidžan zgnječite i dodajte izblendirane indijske orahe i leblebije, sa preostalim sastojcima. Stavite pljeskavice na lepinje za hamburger i dodajte priloge po vašem izboru: kriške paradajza, zelenu salatu, kiseli krastavac i crni luk. Napravite pomfrit po receptu na koji ste navikli i uživajte u ovom jednostavnom, ali bogatom posnom ručku koji spaja ukuse prirode i duhovnu čistoću postne ishrane.
Ukusna i hranljiva alternativa klasičnom sosu, spoj sočiva, začina i paradajz sosa donosi bogatstvo ukusa i savršen balans tokom posta. Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja. Otkrijte kako monasi iz Hilandara pripremaju jedno od najukusnijih jela pravoslavne trpeze – bogato, mirisno i hranljivo, idealno za svaku priliku. Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
1 veza peršuna, sitno iseckana
2 kašičice sušenog timijana
2 kašičice maslinovog ulja
So i biber po ukusu
1,5 l povrtnog bujona ili vode
1 kašičica kvasca u prahu (opciono, za bolji ukus)
Dodajte isečene šargarepe i krompir, pa propržite još 2-3 minuta.
Nalijte povrtni bujon ili vodu, dodajte timijan, so i biber, pa pustite da se sve kuva na srednjoj vatri oko 20-25 minuta, dok povrće ne omekša.
Na kraju, dodajte sitno iseckani peršun i još malo začina po želji.
Ako želite bogatiji ukus, možete dodati kvasac u prahu.
Poslužite supu toplu, uz kriške svežeg hleba.
130 g kuvanih leblebija, oceđenih
1,5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica kima
2 mala patlidžana, narezana na kockice
8 maslina, sitno iseckanih
1 kašika lanenog semena
1/2 kašičice soja sosa
1 čen belog luka, sitno isečen
4 kašike peršuna, sitno iseckanog
2 lepinje za hamburger, po vašem izboru
Kriške paradajza, zelena salata, kiseli krastavci, crveni luk, kao prilog
Zagrejte rernu na 180 stečpeni i pecite indijske orahe otprilike 10 minuta. Ostavite da se ohlade, pa ih izblendirajte.
Pažljivo isperite patlidžan. Iscedite kockice patlidžana koliko god možete, rukama ili čistom kuhinjskom krpom. Zagrejte rernu na 200 stepeni i raširite patlidžan na veliki pleh. Pecite oko 25 minuta, dok ne porumeni i ne osuši se.
Podelite smesu na dve loptice i oblikujte pljeskavice. Pažljivo umotajte u najlonsku foliju i ostavite da odstoje u frižideru najmanje sat vremena. Zagrejte preostalu kašiku ulja u tiganju na jakoj vatri. Dodajte pljeskavice u tiganj i pržite 3 minuta sa obe strane, dok ne porumene.
ZABORAVLJENO BLAGO KOJE VRAĆA ENERGIJU I TOPLINU NA TRPEZU: Posni bolonjeze od sočiva – ukus koji osvaja srca!
NAJBOLJA POSNA OBROK SALATA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Hrana za telo i dušu, neodoljivog ukusa
NEODOLJIVE SUVE PUNJENE PAPRIKE PO STAROM MANASTIRSKOM RECEPTU OCA GAVRILA: Posna gozba koja osvaja na prvi zalogaj
SVETOGORSKI RIŽOTO, POSNI SPECIJALITET KOJI SPAJA SKROMNOST, DUHOVNOST I NEODOLJIV UKUS: Tajna monaške kuhinje koja traje vekovima
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Kombinacija skromnih sastojaka može doneti pravo bogatstvo ukusa – ovaj recept spaja hrskavi krompir i sočan pasulj, uz aromatične začine koji obogaćuju svaki zalogaj.
Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Dok danas jurimo za egzotičnim receptima i brzom hranom, jedno skromno, a čudesno jelo od piletine i belog luka podseća nas kako su naše bake kuvale – tiho, s ljubavlju i bez žurbe. Otkrivamo recept za ćerviš, zaboravljeni klasik domaće kuhinje koji greje i telo i srce.
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Kad se testo mesi srcem, a zlatna korica šapuće uspomene – otkrivamo vam starinski način pripreme najmekših pereca što mirišu na dom, sigurnost i ljubav.
U vremenu kada su nežne ruke baka bile najbolji začin svakog jela, nastala je bela čorba - jednostavno toplo jelo koje i danas, u jednom zalogaju, budi mirise detinjstva, sigurnost doma i nezaboravne porodične trenutke.
Judaizam, kao vera čvrsto utemeljena u Božijem otkrivenju i istorijskom iskustvu, nosi univerzalnu poruku o veri, pravdi, znanju i odgovornosti. Njegove vrednosti i duhovna dubina i danas nadahnjuju milione vernika i poštovalaca širom sveta.
Dok danas jurimo za egzotičnim receptima i brzom hranom, jedno skromno, a čudesno jelo od piletine i belog luka podseća nas kako su naše bake kuvale – tiho, s ljubavlju i bez žurbe. Otkrivamo recept za ćerviš, zaboravljeni klasik domaće kuhinje koji greje i telo i srce.
Mnoga deca u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu nisu čula za Deževu i Miščiće. Vode ih na ekskurzije u Grčku i Tursku, a zaobilaze postojbinu Stefana Nemanje i Svetog Save, kazuje penzionisani profesor Mirko Popovac, koji svakodnevno prolazi pored ostataka Saborne crkve Nemanjića.
Na taj način će se obogatiti postojeći sportsko-rekreativni i turistički sadržaji i povećati ekonomska i ekološka konkurentnost opštine na turističkoj mapi Srbije.
Nova saborska odluka o uklanjanju spomenika s „nepoželjnim porukama“ ponovo ponižava srpsku patnju – smatra mitropolit zvorničko-tuzlanski i upozorava da je ovo nastavak tihe diskriminacije Srba, čak i nakon smrti.
Dok danas jurimo za egzotičnim receptima i brzom hranom, jedno skromno, a čudesno jelo od piletine i belog luka podseća nas kako su naše bake kuvale – tiho, s ljubavlju i bez žurbe. Otkrivamo recept za ćerviš, zaboravljeni klasik domaće kuhinje koji greje i telo i srce.
Odluka da se 12. maj proslavlja kao dan Svetog Vasilija Ostroškog proglašena je neustavnom, iako je ovaj svetitelj vekovima duhovni stub Nikšića i simbol vere za milione pravoslavnih vernika širom regiona.