Mrsni recepti 26.04.2025 | 09:58

UKUS SVETE GORE NA VAŠOJ TRPEZI: Umak od fete i začinskog bilja koji svakom zalogaju dodaje notu monaške kuhinje

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUS SVETE GORE NA VAŠOJ TRPEZI: Umak od fete i začinskog bilja koji svakom zalogaju dodaje notu monaške kuhinje
Shutterstock/Anastasia Izofatova

Iz senki manastirskih vrtova dolazi recept prožet blagodaću: spoj jogurta, fete i lekovitog bilja koji se služi tiho, ali pamti zauvek – kao molitva u kašici.

Na Svetoj gori, gde tišina šapuće molitve, a bilje raste u senci manastirskih zidova, vekovima se čuva jednostavnost ukusa prožeta duhovnom dubinom. Ovaj svetogorski umak od fete i začinskog bilja nije tek jelo—on je odraz monaške skromnosti i prirodne mudrosti. Spoj skromnog jogurta i usitnjene fete sa lekovitim zelenilom iz Božje bašte podseća da se i u najjednostavnijem može otkriti blagodat. Peršun čisti krv, nana osvežava duh, mirođija smiruje, a mladi luk razgoni teskobu tela—u svemu tome otkrivamo ne samo ukus, već i tiho isceljenje koje dolazi iz prirode, kakvu je Gospod stvorio.

Sastojci:

¾ šolje jogurta sa niskim procentom masti

½ šolje izgnječene fete
1 kašika limunovog soka
1 kašika soli
1 čen belog luka, izgnječen
Biber po ukusu
¼ šolje sveže sitno seckanog peršuna
¼ šolje sveže sitno seckane nane
¼ šolje sveže sitno seckanog mladog luka
¼ šolje sveže sitno seckanog mirođije
Shutterstock/Anastasia Izofatova
Svetogorski umak od feta sira i začinskog bilja

 

Priprema:

Stavite sve sastojke, osim začinskog bilja, u blender i dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Potom, dodajte začinsko bilje i kratko još izmiksajte. 

Ohladite sos u frižideru kako bi bio osvežavajući kada ga poslužite. Pokrijte sos i čuvaj ga u frižideru najviše 2 dana.

Ovaj manastirski umak najbolje pristaje uz hrskave štapiće od šargarepe i krastavca, kao i uz jednostavne krekere i grisine, koje možete ponuditi kao lagani obroka ili kao blagoslovenu užinu u krugu porodice. Izuzetno se lepo slaže i uz pečene tikvice, blitvu ili kuvani krompir, a može biti i nežan pratilac uz integralni hleb ili laganu ribu. Gde god da ga poslužite, unosiće dah isihazma i svežinu prirodne mudrosti.