ShutterstockPšenica za koljivo se kuva 90 do 120 minuta
Koljivo nije samo deo običaja, već dubok simbol vaskrsenja i večnog života. Ovo je autentičan način pripreme koji monasi sa Atosa koriste kroz generacije – primeren za prve Zadušnice u 2025. godini.
Kada se sećamo naših dragih upokojenih, najvažnije je da to činimo sa ljubavlju, verom i molitvom. Koljivo, kao drevni simbol života posle smrti, priprema se u pravoslavnoj tradiciji već vekovima, a monasi Svete gore su čuvari najstarijeg i najsavršenijeg recepta. Ako želite da vaše koljivo bude ne samo ukusno, već i pripremljeno po blagoslovenoj monaškoj tradiciji, otkrivamo vam korak po korak kako da napravite upravo ono koje se sprema u svetogorskim manastirima.
Sastojci:
500 g pšenice
150 g seckanih oraha
100 g oljuštenih i sitno seckanih badema
100 g prženog susama
100 g svetlih suvih grožđica
200 g šećera u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašičica mlevenog karanfilića
1 nar (zrna)
2 kašike osvećene vodice
Šećer u prahu i ružina vodica za posipanje (opciono)
Printskrin Youtube/Radolina recepti jela bez mesa i saveti
Pšenica za koljivo se kuva 90 do 120 minuta
Priprema:
Dobro operite pšenicu i stavite je u veliku šerpu sa obiljem vode. Kuvajte 1,5–2 sata, dok ne omekša. Ocedite pšenicu i raširite je na pamučnu krpu ili kuhinjski papir nekoliko sati, dok se potpuno ne osuši.
U velikoj činiji pomešajte pšenicu sa orasima, bademima, susamom, suvim grožđem, cimetom, karanfilićem i zrnima nara. Dodajte osvećenu vodicu i dobro izmešajte. Smesu rasporedite na tacnu i blago je pritisnite ili je stavite u činiju. Pospite šećerom u prahu i ravnomerno rasporedite pomoću sita.
Dekorišite krstom od cimeta ili orasima i zrnima nara, u skladu sa pravoslavnom tradicijom. Ovaj recept ostao je nepromenjen kroz vekove i predstavlja neodvojivi deo kako monaške, tako i narodne pobožnosti.
Bez mleka, jaja i veštačkih dodataka, ali bogat aromama i hranljivim sastojcima, ovaj moćan manastirski desert idealan je za post, ali i za vegetarijance i vegane.
Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima
Ovaj manastirski recept, koji monasi na Svetoj gori ne menjaju vekovima, donosi jedinstven spoj ukusa i mirisa. Savršena poslastica bez mleka i jaja, idealna za dane posta, ali i za sve koji uživaju u zdravim, starinskim receptima.
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Bezlične figure Svete porodice na Velikom trgu izazvale su snažne reakcije vernika, političara i teologa, pokrenuvši žustru raspravu o tome gde prestaje savremeni izraz, a počinje povreda svetog.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Prve zadušnice u godini obeležavaju se 22. februara – saznajte kako da se pripremite, šta je važno doneti u hram i zašto je molitva za pokojnike neizmerno značajna.
Grobovi u južnom delu Kosovske Mitrovice svedoče o duhovnoj i fizičkoj borbi Srba koji čuvaju uspomene na svoje najmilije uprkos razaranju i svim nedaćama.
Na liturgiji u Patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona, blaženopočivši patrijarh srpski je podsetio da molitva za upokojene nije samo tuga, već i izraz ljubavi, nade i duhovnog zajedništva koje traje kroz vekove.
U pljački koja je pogodila vernu zajednicu, iz crkve su odneseni alat i novac, dok su tragovi zločina ostali kao podsećanje na teško stanje u kojem se nalazi ovaj deo Kosova i Metohije.
Recept za bozu iz kuvara „Ko posti dušu gosti“ nudi jednostavan način da prirodno poboljšate otpornost organizma i uživate u autentičnom ukusu manastirskih tradicija.
Otac Jerotej Draganović iz manastira Krušedol još sredinom XIX veka otkrio je kako običan pečeni krompir pretvoriti u jelo koje oplemenjuje svaki obrok, idealno za dane posta, laganu užinu ili prilog uz ribu i druga jela.
Jedinstveno jelo koje spaja nežni sloj povrća i aromatičnu ribu, idealno za posne dane kada tipik dopušta ribu - mekan, sočan patlidžan i začini pretvaraju svaki zalogaj u radost.
Na manastirskom imanju, nakon požara i decenija bez uzgoja, bratstvo uz pomoć svetogorskih monaha i molitvu igumana Metodija obnavlja poljoprivrednu tradiciju, dajući novi život ekonomiji i duhovnom životu manastira.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Čuveni onah manastira Optinska pustinja objašnjava zašto sitna razdražljivost, potreba da povredimo druge i beg od molitve nisu bezazlene slabosti karaktera, već alarm duše koji pravoslavna duhovnost shvata krajnje ozbiljno.
Pravoslavci danas obeležavaju Svetog Grigorija Dekapolita po starom kalendaru, Svetog proroka Sofoniju po novom, katolici su u periodu Adventa, dok je u judaizmu i islamu današnji dan posvećen redovnoj molitvi i svakodnevnim verskim obavezama.