Posni recepti 21.02.2025 | 09:08

SUTRA SU ZADUŠNICE, A EVO KAKO DA PRIPREMITE KOLJIVO PO NAJSTARIJEM RECEPTU SA SVETE GORE: Drevna monaška tajna za pomen duša preminulih

Izvor: vimaorthodoxias.gr
Autor: Saša Tošić
SUTRA SU ZADUŠNICE, A EVO KAKO DA PRIPREMITE KOLJIVO PO NAJSTARIJEM RECEPTU SA SVETE GORE: Drevna monaška tajna za pomen duša preminulih
Shutterstock Pšenica za koljivo se kuva 90 do 120 minuta

Koljivo nije samo deo običaja, već dubok simbol vaskrsenja i večnog života. Ovo je autentičan način pripreme koji monasi sa Atosa koriste kroz generacije – primeren za prve Zadušnice u 2025. godini.

Kada se sećamo naših dragih upokojenih, najvažnije je da to činimo sa ljubavlju, verom i molitvom. Koljivo, kao drevni simbol života posle smrti, priprema se u pravoslavnoj tradiciji već vekovima, a monasi Svete gore su čuvari najstarijeg i najsavršenijeg recepta. Ako želite da vaše koljivo bude ne samo ukusno, već i pripremljeno po blagoslovenoj monaškoj tradiciji, otkrivamo vam korak po korak kako da napravite upravo ono koje se sprema u svetogorskim manastirima.

Sastojci:

500 g pšenice

150 g seckanih oraha

100 g oljuštenih i sitno seckanih badema

100 g prženog susama

100 g svetlih suvih grožđica

200 g šećera u prahu

1 kašičica cimeta

1 kašičica mlevenog karanfilića

1 nar (zrna)

2 kašike osvećene vodice

Šećer u prahu i ružina vodica za posipanje (opciono)

Printskrin Youtube/Radolina recepti jela bez mesa i saveti
Pšenica za koljivo se kuva 90 do 120 minuta

Priprema:

Dobro operite pšenicu i stavite je u veliku šerpu sa obiljem vode. Kuvajte 1,5–2 sata, dok ne omekša. Ocedite pšenicu i raširite je na pamučnu krpu ili kuhinjski papir nekoliko sati, dok se potpuno ne osuši.

U velikoj činiji pomešajte pšenicu sa orasima, bademima, susamom, suvim grožđem, cimetom, karanfilićem i zrnima nara. Dodajte osvećenu vodicu i dobro izmešajte. Smesu rasporedite na tacnu i blago je pritisnite ili je stavite u činiju. Pospite šećerom u prahu i ravnomerno rasporedite pomoću sita.

Dekorišite krstom od cimeta ili orasima i zrnima nara, u skladu sa pravoslavnom tradicijom. Ovaj recept ostao je nepromenjen kroz vekove i predstavlja neodvojivi deo kako monaške, tako i narodne pobožnosti.