Mrsni recepti 05.05.2025 | 09:18

TAJNI SASTOJAK U ZALOGAJU TOPLINE I TRADICIJE: Stari recept za carski prebranac koji se čuva za slavsku trpezu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNI SASTOJAK U ZALOGAJU TOPLINE I TRADICIJE: Stari recept za carski prebranac koji se čuva za slavsku trpezu
Shutterstock/AS Foodstudio

U pojedinim krajevima Srbije još se priprema ovaj neobični prebranac, čija slatka nota i prepečena slanina stvaraju spoj koji budi sećanja i menja sve što ste mislili da znate o ovom jelu.

U mnogim srpskim domovima prebranac nije samo jelo – on je uspomena, miris detinjstva, znak da je dom topao i da se neko trudi oko trpeze. Na seoskim slavama i gradskim slavama, u postu i u mrsu, on je često tu – tih, jednostavan, a u isti mah bogat ukusom i duhom domaće kuhinje. Svaka domaćica ima svoj način pripreme, neku malu tajnu koja se prenosi s kolena na koleno i čini njen prebranac neponovljivim.

U pojedinim krajevima Srbije još se čuva i recept za takozvani carski prebranac, koji se s posebnom pažnjom priprema za slavu – sporo, tiho, u rerni – da se svi ukusi prožmu međusobno, baš kao što se i ljudi okupljaju oko slavske sveće. U ovom receptu, jedan neočekivani sastojak – melasa – daje poznatom jelu složeniju notu i nežnu slatkoću, koja ga izdvaja od klasičnih varijanti. A prepečena, hrskava slanina, složena preko gotovog jela, ne samo da dodaje bogatiji ukus, već i potpuno drugačiji vizuelni dojam od onoga na koji smo navikli. Probajte ga i nećete se pokajati.

Sastojci:

2 šolje suvog belog, srednje krupnog pasulja
1/2 šolje krupno seckane i pržene hrskave slanine
1/2 šolje melase (kao zamena može poslužiti kašika meda – i ne brinite, prebranac neće biti sladak)
1 šolja sitno seckanog crnog luka
6 šolja hladne vode
1 kašičica soli
1/4 šolje smeđeg šećera
1 kašičica senfa
1/4 kašičice bibera
još 1 kašičica soli (dodaje se u fazi kuvanja)

Shutterstock/AS Foodstudio
 

 

Priprema:

Dobro operite pasulj, stavite ga u veliku činiju ili vanglu, prelijte hladnom vodom i ostavite da se natapa preko noći. Sutradan ga stavite u šerpu zajedno s vodom u kojoj se natapao i dodajte jednu kašičicu soli.
Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok ne omekša malo.
Procedite pasulj, a tečnost od kuvanja sačuvajte.

U duboki pleh sipajte polovinu pasulja i preko njega rasporedite crni luk i prženu slaninu.
Preostale sastojke sjedinite sa 2 šolje tečnosti od kuvanja pasulja i prelijte preko smese u plehu.
Tečnost treba da potpuno prekrije pasulj.

Pokrijte pleh i pecite u rerni na 125  stepeni od 6 do 7 sati, povremeno dodajući još tečnosti od kuvanja po potrebi. Trideset minuta pre kraja pečenja skinite poklopac i nastavite s pečenjem. Jelo poslužite toplo, ukrašeno celim prženim kriškama slanine.