TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba!
U pojedinim krajevima Srbije još se priprema ovaj neobični prebranac, čija slatka nota i prepečena slanina stvaraju spoj koji budi sećanja i menja sve što ste mislili da znate o ovom jelu.
U mnogim srpskim domovima prebranac nije samo jelo – on je uspomena, miris detinjstva, znak da je dom topao i da se neko trudi oko trpeze. Na seoskim slavama i gradskim slavama, u postu i u mrsu, on je često tu – tih, jednostavan, a u isti mah bogat ukusom i duhom domaće kuhinje. Svaka domaćica ima svoj način pripreme, neku malu tajnu koja se prenosi s kolena na koleno i čini njen prebranac neponovljivim.
U pojedinim krajevima Srbije još se čuva i recept za takozvani carski prebranac, koji se s posebnom pažnjom priprema za slavu – sporo, tiho, u rerni – da se svi ukusi prožmu međusobno, baš kao što se i ljudi okupljaju oko slavske sveće. U ovom receptu, jedan neočekivani sastojak – melasa – daje poznatom jelu složeniju notu i nežnu slatkoću, koja ga izdvaja od klasičnih varijanti. A prepečena, hrskava slanina, složena preko gotovog jela, ne samo da dodaje bogatiji ukus, već i potpuno drugačiji vizuelni dojam od onoga na koji smo navikli. Probajte ga i nećete se pokajati.
Sastojci:
2 šolje suvog belog, srednje krupnog pasulja
Priprema:
Dobro operite pasulj, stavite ga u veliku činiju ili vanglu, prelijte hladnom vodom i ostavite da se natapa preko noći. Sutradan ga stavite u šerpu zajedno s vodom u kojoj se natapao i dodajte jednu kašičicu soli. U duboki pleh sipajte polovinu pasulja i preko njega rasporedite crni luk i prženu slaninu. Pokrijte pleh i pecite u rerni na 125 stepeni od 6 do 7 sati, povremeno dodajući još tečnosti od kuvanja po potrebi. Trideset minuta pre kraja pečenja skinite poklopac i nastavite s pečenjem. Jelo poslužite toplo, ukrašeno celim prženim kriškama slanine.
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja! Ova pita, bogatog mesnog fila i s prelivom od jogurta i paradajza, predstavlja odličan izbor, kombinujući klasične ukuse sa osvežavajućim aromama. Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze.
1/2 šolje krupno seckane i pržene hrskave slanine
1/2 šolje melase (kao zamena može poslužiti kašika meda – i ne brinite, prebranac neće biti sladak)
1 šolja sitno seckanog crnog luka
6 šolja hladne vode
1 kašičica soli
1/4 šolje smeđeg šećera
1 kašičica senfa
1/4 kašičice bibera
još 1 kašičica soli (dodaje se u fazi kuvanja)

Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok ne omekša malo.
Procedite pasulj, a tečnost od kuvanja sačuvajte.
Preostale sastojke sjedinite sa 2 šolje tečnosti od kuvanja pasulja i prelijte preko smese u plehu.
Tečnost treba da potpuno prekrije pasulj.
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
SLAVSKA PITA U UMAKU: Tradicionalno jelo uz dodatak kremastog, pikantnog preliva, trpezu će učiniti posebnom
KADA PROBATE STARINSKU ŠUMADIJSKU TORTU, ZABORAVIĆETE SVE OSTALE POSLASTICE: Dva neobična sastojka kriju tajnu ukusa koji budi sećanja
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.
Kombinacija oraha, čokolade i glazure stvara savršen slavski kolač koji svi žele da probaju.
Artičoke, krompir, šargarepa i mirođija u jelu koje spaja mir monaškog života i svakodnevnu trpezu.
Uz pažljivo sečenje, miris ruzmarina i nekoliko osnovnih sastojaka, obična namirnica dobija novu formu i postaje jelo koje spaja meru, ukus i tišinu pravoslavnog posta.
Pogača od karfiola, kako je svetogorci zovu, dokaz je kako obični, svakodnevni sastojci postaju hrana za dušu i inspiracija za umeren život.
Tanane i nežne, ove lepinjice iz manastira Rukumija pretvaraju običan doručak u iskustvo jednostavnosti i domaće topline.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Freska „Dobar pastir“ iz 3. veka prikazuje mladog Isusa, simbol božanske zaštite i ranog hrišćanskog života u Anadoliji.
Sveti Nikolaj Žički nas uči da osmeh, bez zlobe, može biti odgovor na podsmeh. Jer neznanju priliči podsmeh, a znanju osmeh.
Svetom Nikoli se mole oni koji su u nevolji, bolesni, siromašni, putnici, kao i svi koji traže pravdu, zaštitu i utehu.
Dela Predraga Dragovića nisu bila samo slike i skulpture, već svedočanstvo istorije, vere i narodne memorije koja i dalje inspiriše nove generacije.
Na veliki pravoslavni praznik, u hramu Svetog kneza Lazara, Britanci su posle dugog duhovnog puta primili krštenje i prvi put se pričestili.