TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba!
U pojedinim krajevima Srbije još se priprema ovaj neobični prebranac, čija slatka nota i prepečena slanina stvaraju spoj koji budi sećanja i menja sve što ste mislili da znate o ovom jelu.
U mnogim srpskim domovima prebranac nije samo jelo – on je uspomena, miris detinjstva, znak da je dom topao i da se neko trudi oko trpeze. Na seoskim slavama i gradskim slavama, u postu i u mrsu, on je često tu – tih, jednostavan, a u isti mah bogat ukusom i duhom domaće kuhinje. Svaka domaćica ima svoj način pripreme, neku malu tajnu koja se prenosi s kolena na koleno i čini njen prebranac neponovljivim.
U pojedinim krajevima Srbije još se čuva i recept za takozvani carski prebranac, koji se s posebnom pažnjom priprema za slavu – sporo, tiho, u rerni – da se svi ukusi prožmu međusobno, baš kao što se i ljudi okupljaju oko slavske sveće. U ovom receptu, jedan neočekivani sastojak – melasa – daje poznatom jelu složeniju notu i nežnu slatkoću, koja ga izdvaja od klasičnih varijanti. A prepečena, hrskava slanina, složena preko gotovog jela, ne samo da dodaje bogatiji ukus, već i potpuno drugačiji vizuelni dojam od onoga na koji smo navikli. Probajte ga i nećete se pokajati.
Sastojci:
2 šolje suvog belog, srednje krupnog pasulja
Priprema:
Dobro operite pasulj, stavite ga u veliku činiju ili vanglu, prelijte hladnom vodom i ostavite da se natapa preko noći. Sutradan ga stavite u šerpu zajedno s vodom u kojoj se natapao i dodajte jednu kašičicu soli. U duboki pleh sipajte polovinu pasulja i preko njega rasporedite crni luk i prženu slaninu. Pokrijte pleh i pecite u rerni na 125 stepeni od 6 do 7 sati, povremeno dodajući još tečnosti od kuvanja po potrebi. Trideset minuta pre kraja pečenja skinite poklopac i nastavite s pečenjem. Jelo poslužite toplo, ukrašeno celim prženim kriškama slanine.
Pripremite tradicionalno jelo uz savršen balans mlevenog mesa, aromatične začine i lagano krčkanje, kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakoga ko je proba! Ovaj slatkiš donosi topli, rustični šarm pomalo zaboravljenih recepata. Uživajte u savršeno uravnoteženim ukusima čokolade i orašastih plodova – idealnim za posebne prilike i okupljanja! Ova pita, bogatog mesnog fila i s prelivom od jogurta i paradajza, predstavlja odličan izbor, kombinujući klasične ukuse sa osvežavajućim aromama. Spoj oraha, meda i suvih šljiva uz kap prepečenice krije priču o nekadašnjim slavskim večerima, kada su se oko stola okupljali najmiliji, a svaki zalogaj nosio toplinu domaćinske trpeze.
1/2 šolje krupno seckane i pržene hrskave slanine
1/2 šolje melase (kao zamena može poslužiti kašika meda – i ne brinite, prebranac neće biti sladak)
1 šolja sitno seckanog crnog luka
6 šolja hladne vode
1 kašičica soli
1/4 šolje smeđeg šećera
1 kašičica senfa
1/4 kašičice bibera
još 1 kašičica soli (dodaje se u fazi kuvanja)
Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok ne omekša malo.
Procedite pasulj, a tečnost od kuvanja sačuvajte.
Preostale sastojke sjedinite sa 2 šolje tečnosti od kuvanja pasulja i prelijte preko smese u plehu.
Tečnost treba da potpuno prekrije pasulj.
TAJNA SAVRŠENE SLAVSKE SARME: Recept koji će oduševiti sve goste na vašoj krsnoj slavi
NAJBOLJA STARINSKA TORTA KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE GOSTE NA SLAVI: Domaća poslastica bez veštačkih dodataka, nezaboravnog ukusa
SLAVSKA PITA U UMAKU: Tradicionalno jelo uz dodatak kremastog, pikantnog preliva, trpezu će učiniti posebnom
KADA PROBATE STARINSKU ŠUMADIJSKU TORTU, ZABORAVIĆETE SVE OSTALE POSLASTICE: Dva neobična sastojka kriju tajnu ukusa koji budi sećanja
Otkrivamo recept za beogradsku kapamu, kakvu su naše bake spremale za slave i praznike, kada su kuće mirisale na ljubav, a svaki zalogaj bio blagoslov.
Ukoliko je slava u vreme posta, umesto tradicionalne čorbe, poslužite ovo jelo koje se ne zaboravlja i iznenadite porodicu i prijatelje receptom koji se savršeno uklapa u svaki praznični meni.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
U moru recepata koje domaćice pažljivo biraju za krsnu slavu, slane kuglice od sira, oraha i nara donose osvežavajuću novinu – lako se prave, divno izgledaju i ostavljaju snažan utisak na goste.
Zaboravljeno brašno sa potočnih vodenica, koje su naši stari zvali prekrupa, ponovo se vraća na trpeze – evo kako da pripremite supu po receptu starom više vekova.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Jednostavan i brz recept za kolač koji u dom donosi miris domaće kuhinje i radost zajedništva u posne dane.
U grčkom selu Xyniada, zakopana ispod starog hrasta, otkrivena je čudotvorna ikona Majke Božije. Njena priča počinje viđenjem deteta, a nastavlja se kroz isceljenja.
Mitropoliti Nikanor i Lukijan služili su liturgiju pred prisustvom princa Nikolaja, dok patrijarh Porfirije poručuje da Bazjaš svedoči o vekovnoj veri i svetosavskim korenima Srba u Rumuniji.
Novi igumen manastira Svete Katarine na Sinaju, arhimandrit Simeon, javno se izvinjava vernicima i obećava jedinstvo, duhovnu obnovu i vernost vekovnoj pravoslavnoj tradiciji.
Jerej Srpske pravoslavne crkve ističe da se krsna slava ne obeležava radi običaja, već radi očuvanja vere i kontinuiteta.
Od posta i molitve do čuda i Vaskrsenja, broj 40 u pravoslavlju ima duboku simboliku koja se provlači kroz istoriju spasenja i duhovne prakse Crkve.
Otkrijte kako život i mučeništvo svetih sestara i njihove hrabre majke i danas pomažu vernicima da pronađu unutrašnji mir, snagu i utehu pred Bogom.
Današnja beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog objašnjava dubinu Hristovih reči i vodi čitaoca do srca božanske tajne koja nadilazi ljudsko poimanje.