Mrsni recepti 12.11.2024 | 09:58

SLAVSKA PITA U UMAKU: Tradicionalno jelo uz dodatak kremastog, pikantnog preliva, trpezu će učiniti posebnom

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SLAVSKA PITA U UMAKU: Tradicionalno jelo uz dodatak kremastog, pikantnog preliva, trpezu će učiniti posebnom
freepik

Ova pita, bogatog mesnog fila i s prelivom od jogurta i paradajza, predstavlja odličan izbor, kombinujući klasične ukuse sa osvežavajućim aromama.

Sastojci za pitu:

500 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešavina)

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašika mlevene paprike

So i biber po ukusu

1 kašika svežeg peršuna, sitno iseckanog

500 g kora za pitu

100 ml ulja ili otopljenog maslaca za premazivanje kora

Sastojci za preliv:

200 ml jogurta

150 ml paradajz pirea ili sosa

1 čen belog luka, sitno iseckanog ili pasiranog

So i biber po ukusu

1 kašičica maslinovog ulja (po želji)

freepik
Tradicionalno slavsko predjelo, uz dodatak kremastog umaka, prijatno će iznenaditi ssvakog gosta

Priprema:

U tiganju zagrejte malo ulja, dodajte crni i beli luk, te propržite dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne postane smeđe. Dodajte mlevenu papriku, so, biber i peršun, pa dobro promešajte. Ostavite da se ohladi.

Uzmite jednu koru, premažite je uljem ili maslacem, stavite drugu koru preko i ponovo premažite. Na jedan kraj kora stavite pripremljeni fil od mesa. Uvijte kore u rolnu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte dok ne iskoristite sav fil i kore.

U posudi sjedinite jogurt i paradajz pire, pa dodajte beli luk, so, biber po ukusu i maslinovo ulje, pa sve dobro promešajte. Nakon što je pita ispečena, isecite je, prelijte je ovim sosom i po želji kratko vratite u rernu na 5 minuta da se preliv zagreje, potom postavite na vašu slavsku trpezu, ili bilo koju svečaniju priliku.