DANAS JE ARANĐELOVDAN - POMOLITE SE SVETOM ARHANGELU MIHAILU: Ovo je cela molitva iz prepisa ave Justina Popovića
Reči koje pokreću dušu, oslobađaju od greha i podižu vernika u borbi sa zlom kroz nebesku snagu Arhistratiga Mihaila.
Slojevi slanine, mesa i kuvanih jaja u kombinaciji sa orasima i brusnicama, za bogat i ukusan slavski obrok.
Sastojci:
18 šnitova slanine
2 čena belog luka
1/3 šolje prezli
60 ml mleka
500 g mlevene piletine
300 g mlevene svinjetine
50 g iseckanih oraha
¼ šolje iseckanih brusnica
2 kašike konjaka (opciono)
2 kašike suve majčine dušice
1 jaje
so, biber
6 kuvanih jaja
peršun
Priprema:
Pomešajte u činiji beli luk, prezle, mleko, meso, pistaće, brusnicu, majčinu dušicu, umućeno jaje, konjak (ako ga stavljate), so i biber. Rukama zamesite masu. Poređajte šnite slanine u duboku četvrtastu metalnu posudu za pečenje (kao modla za hleb) tako da vam preko ivice viri slanina (da biste preklopili rolat). Trećinu mesa stavite preko slanine u posudu, lepo poravnajte, poređajte preko mesa kuvana jaja u nizu i preko jaja, a sa strane dodajte preostalo meso. Opet lepo izravnajte i preklopite slaninom. Pecite u zagrejanoj rerni oko sat i 10 minut na 180 stepeni. Kad se rolat dobro ohladi, isecite šnite i dekorišite ih svežim peršunom.

Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.
Jednostavan stari, provereni recept za penaste kore, bogat aromatični fil i nežnu glazuru koji vraćaju porodične uspomene.
Recept iz vremena kada se sve spremalo bez žurbe ponovo osvaja — zahvaljujući bogatom nadevu, toploj čokoladnoj glazuri i uspomenama koje mirišu na maslo.
Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Duhovni oci podsećaju da molitva traži trud, sabranost i istrajnost, jer tek kad je srce uključeno, molitva postaje istinska veza sa Bogom.
Kroz biblijske priče o Marti i Mariji otkrijte kako Hronos i Kairos oblikuju naš život, zašto stalno jurimo i propuštamo ono što nosi smisao, i kako svaka sekunda može postati dodir večnosti.
Jednostavan stari, provereni recept za penaste kore, bogat aromatični fil i nežnu glazuru koji vraćaju porodične uspomene.