Aktuelno iz SPC 09.06.2024 | 08:33

TRADICIJA I BUDUĆNOST: Prijemni ispit na Bogosloviju Svetog Save u Beogradu

Izvor: Religija
TRADICIJA I BUDUĆNOST: Prijemni ispit na Bogosloviju Svetog Save u Beogradu
Tanjug / Jadranka Ilić

Patrijarh Porfirije blagoslovio je prijenmni ispit budućih sveštenika zakazan za 20. jun u 10 časova u zgradi Patrijaršije.

Sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija, prijemni ispit za upis Bogoslovije Srpske Pravoslavne Crkve u školskoj 2024/25. godini, za kandidate iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, održaće se 20. juna 2024. godine sa početkom u 10 časova u zgradi Patrijaršije u Beogradu.

Tanjug / Jadranka Ilić
Patrijarh Porfirije dao je blagoslov za prijemni ispit za upis na Bogosloviju SPC u školskoj 2024/25. godini

- Pozivamo sa radošću i molitvenom podrškom sve zainteresovane kandidate da prijave za polaganje ispita dostave preko svojih parohijskih sveštenika, od kojih će dobiti sve ostale potrebne informacije - navodi se na sajtu SPC.

Beogradska Bogoslovija, koja od 1896. nosi naziv po svetitelju Svetom Savi, nosilac je tradicija pređašnje Prve Bogoslovije u Srbiji osnovane još davne 1810. Zaslugama književnika, prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete Dositeja Obradovića, izdejstvovano je odobrenje za osnivanje jedne bogoslovske škole koja bi obrazovala buduće sveštenike. Na samom početku, nastava je bila organizovana pre i posle podne, a školovanje je trajalo dve godine. Prva generacija bogoslova završila je školovanje 26. maja 1812. godine, posle toga upisana je druga generacija, ali se nastava održavala neredovno i pod teškim pritiskom sve složenije situacije u Srbiji. Prvi pokušaj osnivanja klirikalne škole propao je zajedno sa Prvim srpskim ustankom, a nepovoljne crkveno-političke prilike posle Drugog srpskog ustanka uticale su na to da se na obnavljanje prosvetne ustanove u kojoj će se obrazovati budući sveštenički kadar čekati čitave 23 godine.

youtube/printscreen/Da. vid
Beogradska Bogoslovija od 1896. nosi naziv po svetitelju Svetom Savi

Posle više pokušaja, konačno dolazi do ponovnog otvaranja bogoslovske škole. U pismu od 25. jula 1836. godine, mitropolit Petar Jovanović zatražio od sveštenstva spisak mladića za Bogosloviju od 18 godina. Mitropolit je tada odredio da niko ko ne završi Bogosloviju od tada neće moći da bude rukopoložen za sveštenika.