Aktuelno iz SPC 22.10.2024 | 11:47

DUHOVNA SVETLOST OBASJALA RUDO: Mitropolit Hrizostom osveštao Hram Svetog Vasilija Ostroškog i dobročiniteljima dodelio crkvena odlikovanja i povelje

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA SVETLOST OBASJALA RUDO: Mitropolit Hrizostom osveštao Hram Svetog Vasilija Ostroškog i dobročiniteljima dodelio crkvena odlikovanja i povelje
Foto: SPC / Mitropolija dabrobosanska

Nakon dve godine izgradnje, vernici su dobili novo duhovno utočište u selu Uvac, gde su se na praznik Svetih mučenika Sergija i Vakha okupili na osvećenju hrama.

Na praznik Svetih mučenika Sergija i Vakha, selo Uvac u opštini Rudo zasijalo je u duhovnoj radosti, jer je osvećen novopodignuti hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Ovaj događaj je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio arhijerejsku liturgiju uz sasluženje arhimandrita Kiprijana, nastojatelja manastira Građenika, arhimandrita Jovana iz manastira Dobrunske rijeke, protojereja-stavrofora Aleksandra Topalovića i Predraga Masala, kao i đakona Vasilija Pajevića.

Foto: SPC / Mitropolija dabrobosanska
Arhijerejsku liturgiju slušio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više sveštenoslužitelja

Posle dve godine predanog rada na izgradnji hrama i Svetosavskog doma, selo Uvac je postalo bogatije za duhovno utočište gde će se verni narod okupljati na molitvu. Na ovom svetom mestu, koje zrači mirom i blagodaću, služena je i prva Sveta liturgija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, 12. maja ove godine.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog postao je simbol vere i zajedništva za sve vernike ovoga kraja. Vladika Hrizostom je tom prilikom uručio Zlatni orden Svetog sveštenomučenika Petra, mitropolita dabrobosanskog, onima koji su dali poseban doprinos podizanju ovog duhovnog centra. Među nagrađenima je bio i veliki dobrotvor Sreten Didanović, koji je crkvi darovao zemljište na kojem je hram izgrađen, čime je postavio temelj za buduće generacije koje će u njemu nalaziti duhovnu utehu i snagu.

Foto: SPC / Mitropolija dabrobosanska
Vladika Hrizostom je dobročiniteljima dodelio crkvena odlikovanja i povelje

Ovaj događaj ostavlja neizbrisiv trag u srcima vernika, jer je Rudo dobilo novo mesto gde će se ujedinjeni u molitvi okupljati, slaveći Boga i svetitelje koji čuvaju ovaj kraj. Ovaj hram, uz Svetosavski dom, postaće centar okupljanja i jačanja vere, simbol ljubavi prema Svetom Vasiliju Ostroškom, čiji je duh prisutan u svakom kamenu ovog svetog zdanja.