Aktuelno iz SPC 21.10.2024 | 20:27

DUHOVNI PLAMEN PONOVO GORI U NOVOM SADU: Vladika Irinej prvo predavanje jesenjeg semestra Škole pravoslavne duhovnosti posvetio Svetom Justinu Ćelijskom

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DUHOVNI PLAMEN PONOVO GORI U NOVOM SADU: Vladika Irinej prvo predavanje jesenjeg semestra Škole pravoslavne duhovnosti posvetio Svetom Justinu Ćelijskom
Foto: SPC / Eparhija bačka

Mitropolit bački govorio je o neiscrpnoj veri, liturgijskom stvaralaštvu i bogoslovskoj jasnoći ave Justina, koja je čvrsto ukorenjena u pravoslavnom predanju, i istakao da su svetitelji živi svedoci Živoga Boga.

U svečanoj dvorani Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, sinoć je oživela duhovnost i bogoslovlje kroz prvo predavanje jesenjeg semestra Škole pravoslavne duhovnosti pri Crkvenoj opštini novosadskoj. Mitropolit bački Irinej, sa svojom prepoznatljivom duhovnom snagom, govorio je o Svetom Justinu Ćelijskom, ličnosti koja i dalje inspiriše verne i sve koji tragaju za istinom.

Pre samog predavanja, protojerej Željko Latinović, nastojatelj Uspenskog hrama u Novom Sadu, u ime organizatora uputio je reči zahvalnosti mitropolitu Irineju što je sa radošću prihvatio poziv da učestvuje u ovom novom ciklusu predavanja. Njegove reči odražavale su toplinu i poštovanje koje je prisutna zajednica gajila prema ovom duhovnom vođi.

Foto: SPC / Eparhija bačka
 

Mitropolit Irinej je otvorio svoje izlaganje izražavajući radost zbog nastavka prakse održavanja predavanja u okviru Škole pravoslavne duhovnosti, nakon dužeg prekida. Njegove reči o svetom Justinu Ćelijskom bile su prožete dubokim poštovanjem i razumevanjem.

- Svetitelji su živi svedoci Živoga Boga - započeo je mitropolit, naglašavajući kako je Sveti Justin bio jedan od njih. Podsetio je prisutne da Justinovo bogoslovlje nije bilo rezultat pukog teoretisanja, već plod ličnog i dubokog susreta sa Živim Bogočovekom Hristom.

Foto: SPC / Eparhija bačka
Mitropolit bački Irinej

- Njegova teologija je bila opitno, doživljajno i blagodatno bogoslovlje - rekao je mitropolit, osvetljavajući Justinovu sposobnost da kroz molitvu i liturgijski život stvara nove liturgijske tekstove i molitve, koje su odmah nalazile mesto u bogoslužbenoj praksi. Govorio je i o Justinovoj vernosti predanju Crkve, ali i njegovoj sposobnosti da se prilagodi potrebama vremena, što ga čini izuzetnom ličnošću u srpskom bogoslovlju.

Posebno je naglasio odsustvo dvosmislenosti koja često obeležava savremeno srpsko bogoslovlje. Umesto lutanja između Istoka i Zapada, sveti Justin bio je čvrsto ukorenjen u pravoslavnom nasleđu, s jasnoćom i smirenjem.

Foto: SPC / Eparhija bačka
Svečana dvorana Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ bila je ispinjena

Na ovom inspirativnom predavanju prisustvovali su i episkop mohački Damaskin, sveštenici i đakoni Eparhije bačke, kao i mnogobrojni verni narod, koji su se okupili da čuju reči mudrosti i ohrabrenja. Duhovnost je oživela u toj svečanoj dvorani, ostavljajući dubok utisak na sve prisutne i pozivajući ih da se dublje upuste u istraživanje i razumevanje svoje vere.

Ovo predavanje nije samo obnovilo tradiciju Škole pravoslavne duhovnosti, već je i podstaklo sve nas da se zapitamo o našem ličnom bogoslovlju, pozivajući nas da tragamo za dubljim duhovnim istinama koje su uvek prisutne, samo čekaju da budu otkrivene.