Crkve i manastiri 17.10.2024 | 16:49

KOPALI BLAGO, ISKOPALI MOŠTI VELIKE SVETICE IZ KOJIH IZBIJA SVETLOST: Manastir Sarinac čuva uspomene na Kosovski boj i svedočanstva o čudima

Izvor: Religija / Rina
Autor: Saša Tošić
KOPALI BLAGO, ISKOPALI MOŠTI VELIKE SVETICE IZ KOJIH IZBIJA SVETLOST: Manastir Sarinac čuva uspomene na Kosovski boj i svedočanstva o čudima
RINA

Mesto tihog povlačenja u srce molitve, zadužbina Svete Sare čuva sećanje na tri plemenite sestre. Svetinja vekovima privlači verne svojom tajanstvenom i svetlosnom snagom svetih moštiju.

U srcu Šumadije, okružen gustom šumom i zlatnim poljima, smestio se Manastir Sarinac, posvećen Svetoj Sari, jednoj od tri sestre čije su priče vekovima urezane u kolektivnu svest ovog kraja. Ovaj manastir, sagrađen na crkvištu koje potiče s kraja 14. veka, neposredno nakon Kosovske bitke, ne predstavlja samo duhovno utočište, već i svedočanstvo o hrabrosti i otporu porodice koja je izgubila svog oca, plemića, na bojnom polju.

RINA
Manastir Sarinac

Narodno predanje govori o tri sestre – Raletini, Deni i Sari – koje su se sklonile u ove krajeve posle tragične smrti svog oca. Svaka od njih je, po sopstvenoj volji, osnovala manastir: Sarinac, Raletinac i Denkovac. U manastiru Sarinac, u kome se mošti Svete Sare i danas nalaze, stvorila se snažna povezanost između vernika i svetosti koja ovde obitava.

RINA
Celivajuća ikona u manastirskom hramu

Nova crkva, posvećena Vaznesenju Gospodnjem, podignuta je 1996. godine, a manastirski konak je dodatno obogatio duhovni život ovog svetog mesta. Hram je skromnih dimenzija, ali je izrađen u duhu srednjovekovne raške arhitekture. Njegova belina, naglašena crvenim okvirima prozora i krovnim vencima, donosi osećaj pročišćenja i duhovnog uzdizanja. Iznad središnjeg prostora uzdiže se masivna osmostrana kupola, koja simbolizuje povezanost između neba i zemlje.

RINA
Manastirska crkva posvećena je Vaznesenju Gospodnjem

Priče o ovom manastiru su često prožete čudima. Posle Drugog svetskog rata, u ovom kraju kružile su priče o velikom blagu sakrivenom na mestu gde se nalazi manastir. Poneseni tim pričama, grupa mladića je krenula da kopa u manastirskoj porti, kada su na dubini naišli na tup udarac. Ispostavilo se da su otkrili mošti Svete Sare, iz kojih je izbijala svetlost.

RINA
Mošti Svete Sare nalaze se u njenoj zadužbini - Sarincu

Nakon toga, mošti su prebačene u manastir Raletinac, ali se Sveta Sara nekoliko noći zaredom javljala u snu igumanu, moleći ga da je vrati u njen manastir. Tako su mošti, preuzete iz Raletinca, ponovo smeštene u svoj matični manastir, čime je potvrđena veza između Svete Sare i njenog doma.

Danas, mošti Svete Sare leže u kivotu koji krasi duborez, sačuvane i obasjane posebnom svetlošću. Njihova boja podseća na vosak, a miomiris koji se širi iz njih očarava verni narod koji dođe da im se pokloni. Manastir Sarinac postao je mesto okupljanja vernika iz svih krajeva, koji dolaze u potrazi za isceljenjem i blagoslovom. O čudima koja se ovde dešavaju govore i zavetne pločice koje su vernici ostavili kao znak zahvalnosti za uslišane molitve.

RINA
Ikonostas manastirskog hrama u Sarincu

Meštani ponosno ističu:

- Mi smo blagosloveni što su u našem kraju tri tako velike svetinje.

Ova sveta mesta nisu samo objekti vere; ona su simboli otpora, ljubavi i nade. Manastir Sarinac, iako skromnih dimenzija, predstavlja duhovni biser Šumadije, mesto gde se prepliću prošlost i sadašnjost, vera i čuda, stvarajući jedinstveno iskustvo za sve koji kroče preko njegovog svetog praga.

Crkve i manastiri 11:08 | 16.10.2024

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE MLEKOPITATELJNICE, KOJA POMAŽE MAJKAMA I DECI, U BEOGRADU: Kada je ispred nje stao Sveti Sava, ona se pomerila i sedam vekova staro proročanstvo se ostvarilo

Prema predanju, ovu ikonu je lično ikonopisao Apostol Luka. Ikonopisana je na osnovu istine Jevanđelja: da je Presveta Bogomajka dojila ovaploćenog Gospoda Hrista kao Sina Svoga, što je ona žena u Jevanđelju ispovedila rečima upućenim Hristu: "Blažena utroba koja Te je nosila, i dojke koje si sisao" (Lk 11,27).